zekeren compressor van 16 naar 20A.

Ik heb een compressor gekocht, 3pk 2,2kw. 230V. De leverancier adviseerd 20A. zekering. Ik heb een 230 - 5 groepen kast, met aardlek, waarvan 1 groep, de zgn natte groep, 'wasmachine, droger', de (witte) schakelaar niet over de aardlek gaat. Alle groepen zijn 16A gezekerd. Mijn vraag is, kan ik nu zonder meer de groep voor de schuur en buitenverlichting vervangen van

16 naar 20A? Mijn hoofdzekering is vermoedelijk 25 A. De installatie is ongeveer 20 jaar oud. Is het waar dat tussen de groepen en de hoofdzekering 2 stappen moeten zitten? 20A groep-30A hoofd. Hoe gaat NUON daarmee om, heeft iemand daar ervaring mee?

Gaarne uw reactie.

G.J.

Reply to
g.j.
Loading thread data ...

"g.j." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@38g2000cwa.googlegroups.com...

Als je een groep vervangt van 16 naar 20Ampere, of er een groep bij plaats van 20 Ampere, dan kan het mogelijk zijn dat de veiligheidsaarde niet meer voldoet aan de nieuwe zekeringwaarde. Dus maar zo vervangen of bijplaatsen zou ik niet doen. Eerst nagaan of je aarding voldoet.

Tussen de zekeringen en hoofdzekering houd met meestal minimaal 2 stappen verschil aan. Doe je dit niet, dan kan bij een korsluiting in een groep de beveiliging van de netbeheerder er ook uit gaan. En als die er weer in moet, dan zijn daar kosten aan verbonden, en je zit een poosje in het donker. Dus erg slim is het niet.

Je kunt bij je netbeheerder (dus niet je energieleverancier) vragen of er een zwaardere zekering in gezet kan worden. Verzwaren van 20 naar 25 Ampere gaat meestal probleemloos. Je kunt en mag dit niet zelf doen!

Toet

Reply to
Toeternietoe

Voor 2200W heb je bij lange na geen 20A zekering nodig. Vermoedelijk heeft de motor echter een hoge aanloopstroom. Dan lijkt me een 16A trage zekering een betere oplossing.

-p

Reply to
Piet Beertema

"g.j." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@38g2000cwa.googlegroups.com...

20 ampere is wel het absolute maximum voor 2,5 mm2 draad/kabel.
Reply to
a.stolwijk

2200 watt is 9,5 ampere.

Mogelijk zijn de aanloopstromen wat groter. Ik zou het eerst met 16A proberen, en dan eventueel de zekering vervangen door een traag exemplaar.

Reply to
Teetje

"Teetje" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

2,2 kW is het asvermogen. bij een rendement van 0,8 is het opgenomen vermogen 2,8 kW dan hebben we nog de cos phie, zeg ook maar 0,8, dan is de motor 3,4 kVA

bij 1 fase 230 Volt is dat ca 15 Ampere bij 3 fase 400 Volt ca 5 Ampere

Neem voor de aanloopstroom een 6 voudige stroom. Een normale zekering kun je meestal een factor 2 - 3 overbelasten bij motoren. Een een en ander is afhankelijk van de snelheid van aanlopen (belast, onbelast etc.)

Bij een 3 fase motor kun je dus met 16A uit de voeten, bij een 1 fasemotor gaat het niet lukken.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Sinds wanneer? Normaal gesproken staat het opgenomen vermogen vermeldt. Het zou een mooie boel worden als gewone gebruikers eerst allerlei berekeningen moeten uitvoeren vooraleer ze de zaak kunnen aansluiten.

Reply to
Teetje

"Teetje" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Het is al heel lang normaal dat het asvermogen van een motor opgegeven wordt. Dat is bij een verbrandingsmotor net zo vanzelfsprekend als bij een elektro-motor. Wat heb je nu aan het opgenomen vermogen? Helemaal niets, wat aan de as beschikbaar is, dat is van belang. Verder is voor de elektrische aansluiting de opgenomen stroom van belang. Deze staat ook altijd op het typeplaatje. Ga je wat verder in de berekeningen, dan heb je de cos-phie nodig, en die vind je ook op het typeplaatje. Uit deze gegevens kun je dan de rest (verliezen, rendement) uitrekenen.

Toet

Reply to
Toeternietoe

heb je het al geprobeert of het gaat ? wat voor soort automaten heb je. als je B automaten zou je een C kunnen toepassen als de lengte van de leiding niet lager is als een natte vinger 50 a 60 meter.

-- Nee momenteel effe geen XT

Reply to
Arrebeest

Voor een kale motor heb je gelijk. Het is ook belangrijke informatie voor de constructeur. Maar in een kant en klaar apparaat is het voor de gebruiker in wezen niet eens interesant dat er een motor in zit. In zo'n geval behoor je de gebruiker de informatie te geven die de gebruiker nodig heeft en dat is in geval van een compressor het dus opgenomen vermogen. Ik heb nog nooit een compressor gezien die het asvermogen vermeldt. Kijk bijvoorbeeld maar eens op je koelkast (die bevat ook een kompressor met een motor. Als je op een koelkast het opgenomen vermogen niet duidelijk vermeldt kom je niet eens door de CE keuring.

Reply to
Teetje

"Teetje" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Je geeft zelf al aan hoe het zit, maar de essentie is je nog ontgaan. Op de koelkast staat andere informatie dan op de compressor in de koelkast. Voor de consument is de komplete koelkast van belang, wat er verder in zit zal hem (of haar) een w.. zijn. Het kan zelfs een absorbtie koekast zijn, heeft helemaal geen motor.

Maar een persluchtkompressor bestaat doorgaans uit afzonderlijke komponeten. Dus een samenstel van vrij verkrijgbare onderdelen. Op de eigenlijke compressor, dus het geheel van motor, kompressor, eventueel drukvat en drukschakelaar zou (let op ZOU, meestal is dit niet het geval) een typeplaatje moeten zitten met het opgenomen vermogen in kVA, of VA, en de aansluitspanning, maar dat zul je vaak niet tegenkomen. Je moet van de gegevens van de motor uit gaan. Je zult op een samengestelde kompressor nooit een plaatje vinden met daarop de kW en HP (pk's), op een motor (soms) wel.

Wat verder opgegeven wordt, bij een persluchtcompressor,is, en dat is ook een beetje ........ is het aantal aangezogen luchthoeveelheid in liters (of m3) l Dus als je denkt ik koop een persluchtkompressor van 6 bar en 2 m3/uur, dan kan deze nooit 2m3/h bij 6 bar leveren!!

Toet

Reply to
Toeternietoe

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.