GPS module testen: wie kan mij helpen?

Hallo,

In euvele moed heb ik ruim 'n jaar geleden wat spullen gekocht om 'n GPS-ontvanger met voeding voor m'n PDA zelf te bouwen - 'n u-Blox GPS-PS1E, 'n Chronos SM-66 antenne, 'n printje, 'n MAX232 en wat andere componenten. Gemaakt, voedingsspanningen zijn akkoord, PC kan met de seriële poort verbinden maar er komt geen data van 't GPS binnen...

Nu heb ik 't weer opgepakt, is er iemand in de omgeving van Krimpen a/d IJssel die eens met verstand naar mijn bouwsel kan kijken, misschien de mogelijkheid heeft om zo'n u-Blox module en die antenne te testen - of is het misschien alleen de antenne, zodat ook de GPS module geen signaal geeft?

Nou ja, iemand die bereid is hulp te bieden wordt bij dezen hartelijk uitgenodigd! (Reakties bij voorkeur via mail (gmail.com) of telefoon 0644-664584

--
Mvrgr,
 Corné (0644-664584; mailadres = gmail)
Reply to
Corne
Loading thread data ...

Corn=E9,

Nou ken ik de GPS-PS1E niet, maar hij lijkt als twee druppels water op mijn Trimble. Ook jouw module heeft 2 seri=EBle poorten. Hangt de PC misschien aan de verkeerde poort?

Bij mijn module staat poort 2 van fabriekswege ingesteld op NMEA-out,

4800 bps, 8 databits, 1 stopbit en geen pariteit. Poort 1 daarentegen: 9600 bps, 8 databits, 1 stopbit en oneven pariteit. Poort 1 geeft geen GPS-data, maar luistert alleen naar commando's.

Overigens kan het na het aansluiten van de voedingsspanning (cold start) een hele tijd duren (15 minuten oid) voordat er bruikbare GPS-co=F6rdinaten binnenkomen. Tot die tijd geeft mijn module deels lege strings, maar jouw module geeft misschien helemaal nog geen output. Uiteraard moet de antenne vrij zicht op de satellieten hebben. Binnen op tafel zal het niet werken.

Groeten, Wim.

Reply to
WimH

Je kunt je ontvanger/antenne testen met het programma 'WinFast Navigator'. Je kunt hiermee ook de standaard instellingen van de ontvanger wijzigen; dus heel voorzichtig gebruiken :-) Het is hier te downloaden:

formatting link
Gebruik wel de PC-versie.

Als je de datasheet van de GPS-PS1E nodig hebt, kan ik je die eventueel mailen.

--
Vriendelijke groet,

Jan
 Click to see the full signature
Reply to
JanBee

Lijkt op? Misschien, maar de u-Blox documentatie zegt toch iets heeel anders... Poort A is de "normale" poort (19k2 8N1 SiRF), poort B is voor additioneel DGPS signaal (ik heb dat deel niet helemaal gelezen want niet nodig). Ik gebruik u-Blox eigen uCenter test-software - en ik heb 'm al eens lang (zeker 10 minuten) ingeschakeld gelaten. Normaliter komt data toch wel binnen 'n paar minuten? M'n Garmin Map76S tenminste wel, en u-Blox meldt daarover niks in de PDFs.

Reply to
Cory

Alles wat op de u-Blox site voorhanden is heb ik al, ook uCenter wat zij aanraden als test-/modificatie programma.

Met dit uCenter kan ik dus wel 'n verbinding met COM1 opzetten (de PC "ziet" dus wel 't juiste RS232 signaal) maar er komt geen data binnen. En omdat ik niet weet *of* deze module wel in orde is, heb ik daarbij

-of bij de antenne- zo m'n vraagtekens (want met een MAX232 kun je niet zoveel fout doen, toch?)

Reply to
Cory

Begin eens met minimaal 20 minuten spanning op die GPS ontvanger te zetten, daarna ga je pas iets proberen. Zorg wel dat hij vrij ontvangst heeft met de buitenwereld. Hierna kun je eens gaan controleren met een simpel terminal programma (nee, niet de standaard Windows terminal/ Hyper terminal maar bijvoorbeeld

formatting link

Als je dan nogsteeds geen communicatie krijgt met de GPS ontvanger kun je eens met een scoop gaan meten of je wel data voorbij ziet komen. Je kunt op die manier zien of er voor of na je Max232 iets fout gaat.

--
Remove -- when u reply
Reply to
Ivo Vermeulen

Ik heb u-blox onlangs een mailtje gestuurd met de vraag of er een tooltje is om de gps-ps1e te benaderen en evt. softwarematig aan te passen. Als antwoord kreeg ik een prima proggie om e.e.a. te regelen. De u-blox staat standaard in de sirf mode. Je kunt dit omzetten naar standaard de nmea mode met dit tooltje. als je belangstelling hebt, wil ik het wel mailen.

groeten

der-rudi

"Corne" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
der-rudi

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.