Aarding buizen radio

Ik heb een oude buizenradio welke ik wil aarden. Sterker nog, zonder aarde doet ie vrij weinig. Probleem is echter dat ik bij de radio geen aardpunt voor handen heb. Ik sluit hem liever niet op de waterleiding aan (die is toch deels van PVC), want stel d=E0t er een keer stroom op komt te staan... Blijft over de randaarde van het stopcontact. Is dat wat? En is het mogelijk een een lang stuk kopersnoer te gebruiken als 'contra'? Zo ja, hoe lang moet dit stuk dan zijn?

Alvast bedankt!

PS: Ik woon in een flat, dus zelf een aardpin slaan is geen optie :).

Reply to
rick2910
Loading thread data ...

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@i7g2000prf.googlegroups.com... Ik heb een oude buizenradio welke ik wil aarden. Sterker nog, zonder aarde doet ie vrij weinig. Probleem is echter dat ik bij de radio geen aardpunt voor handen heb. Ik sluit hem liever niet op de waterleiding aan (die is toch deels van PVC), want stel dàt er een keer stroom op komt te staan... Blijft over de randaarde van het stopcontact. Is dat wat? En is het mogelijk een een lang stuk kopersnoer te gebruiken als 'contra'? Zo ja, hoe lang moet dit stuk dan zijn?

Alvast bedankt!

PS: Ik woon in een flat, dus zelf een aardpin slaan is geen optie :).

je kunt een geaarde netsteker nemen en daar de 2 pennen volledig uit verwijderen, maar de aard-"stripjes" laten zitten. Sluit hier via een geisoleerde geel/groene draad het frame van de radio op aan en voila!

YMMV, Folkert

(PS, waarom komt er geen ">"-teken voor je tekst als ik reply??)

Reply to
FJ

Kun je ook het netsnoer vervangen door een 3-aderig snoer en de geelgroene aarddraad aan het chassis van de radio leggen (als het tenminste geen toestel met U buizen is).

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Beste Ben,

Ik heb ook een radio met U-buizen. Zover ik weet staan daar de gloeidraden in serie. Moet ik daar nog speciale maatregel bij nemen qua aarding?

Rick.

Reply to
rick2910

"FJ" schreef in bericht news:47e0329f$0$25482$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Alternatief: maak een (symmetrische) loop/raamantenne. evt. met voorversterker.

MRe

Reply to
MRe

Niet aan het chassis aarden. Dat staat meestal onder spanning. U toestellen hebben geen voedingstrafo. Uit het net wordt rechtstreeks 250 Volt gelijkspanning gemaakt en de gloeidraden staan inderdaad in serie. Verschillende delen van een dergelijk toestel staan onder stroom.

Alleen aarden aan de daartoe aangegeven aardingsbus, meestal een bus voor een bananenstekker onder die voor de antenne. dat is het enige punt waar je een aardestekker in mag doen. Maar ik zou een dergelijk toestel nooit aan de randaarde aarden.

Ik heb hier een schakeling van een Amroh Tweekringer (bladz. 52 van het boek

25 radio-bouwschema''s) waarbij de aardestekker middels een condensator van 0,1 uF aan het chassis is gelegd. Dit chassis is rechtstreeks verbonden met de "nul" van het lichtnet. Maar aangezien je de netstekker er ook andersom in kunt steken kan dit punt ook verbonden zijn met de fasedraad van het lichtnet.

Verder heb ik geen ervaring met fabrieks U toestellen. Onder het motto "Blijf er liever af". Bij een toestel met een trafo is het wel veilig het chassis te aarden.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Meestal is de ontvangst met alleen een antennedraad ook al wel goed genoeg. Wat heb je op dat gebied geprobeerd? Een flat kan trouwens een redelijk goede afscherming geven en dat los je met een aarde ook niet op. Bovendien is het natuurlijk ook niet zeker dat je radio in topconditie is. Een lekke teercondensator of een buis met zwakke emissie kunnen de gevoeligheid ook behoorlijk laten teruglopen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat zou ik niet doen, is extra moeite en maakt de radio er ook niet mooier of origineler op (iets dat bij een oud toestel toch wel begint te tellen). Als je wilt aarden zit daar een prima aansluiting voor achterop de radio.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ja, nooit van je leven aan het chassis aarden. Gewoon de daartoe aangebrachte aansluiting gebruiken, en dan hopen dat die niet aan het chassis ligt of lekstroom vertoont. Gewoon niet aarden en een goed stuk draad gebruiken als antenne is dan echt beter.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Klopt. Maar het leidt wel tot geknoei met draadjes in het stopcontact. Maar bij een U toestel alleen dat ding achterop gebruiken.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Ik vroeg me al af hoe de OP zo stellig kan beweren dat het ding

*zonder aarde* weinig doet. Dat impliceert immers dat hij het met aarde heeft geprobeerd en dat het toen beter werkte, terwijl hij tegelijkertijd aangeeft niet te weten hoe hij hem moet aarden. Rara... Overigens heb ik het vroeger met buizenradio's niet meegemaakt dat aarden ervan enig verschil maakte.

-p

Reply to
Piet Beertema

Daar was het hetzelfde: bij U-buizen radio's hangt het chassis direct aan het lichtnet. Als ergens een waarschuwingssticker "Niet openen" toepasselijk was, dan was het wel bij deze toestellen; tenzij je over kennis van zaken beschikt(e).

-p

Reply to
Piet Beertema

Het gaat om een BX155U welke een fabriekstoestel is met een speciale aardaansluiting. Het toestel is volledig gereviseerd en er staat geen spanning over de aardaansluiting en de fase, dus het lijkt mij wel te doen.

Ik heb even gegoogled op mijn radio (overigens niet de BX, maar een andere) en een telkens terugkerende opmerking was dat de radio vrijwel dood is zonder goede aarde. Dus dat mijn radio zonder aarde vrij weinig doet is een constatering, dat het met aarding beter zou gaan is een aanname.

Reply to
rick2910

Gegarandeerd dus een toestel met U-buizen. Maar de BX155U ken ik niet, wel de BX156U. Zie ook deze interessante oude prijslijst:

formatting link

Dat kon niet anders bij U-buizen.

Vreemd. Maakt het nog verschil als je de stekker omdraait in het stopcontact?

Duidelijk.

-p

Reply to
Piet Beertema

Ja, op de ene manier zal het chassis aan fase liggen (levensgevaarlijk) en bij stekker omdraaien aan de nul.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Toen was er er ook minder man made noise. Op de MG band storen nogal een computers en TL buizen. Aarding kan dan voor verbetering zorgen. Ook een Uutje kan geaard worden via de bananestekkeraardaansluiting, die zit via een C aan het chassis. Op zo'n C zou nowedays allerlei merktekens staan als safety condensator'geschikt voor de netspanning ed staan. De ingebouwde ferriteantenne werkt minder dan een eigenhandig gespannen lange draadantenne (het liefst boven de man made noise area)

Maurits

Reply to
Maurits

Daar heb je natuurlijk gelijk in. Maar het ging hier niet om storing, maar om "vrij weinig doen" zonder aarde.

-p

Reply to
Piet Beertema

ok, en aan zenders die verzuipen in de ruis en andere ongerechtigheden heb je niks.

Maurits

Reply to
Maurits

Philips bracht altijd radio's op de markt met een vrij rustige middengolf ontvangst. Ook in latere transistor tijd. Had je een Hi-Tech Japanse tuner met schitterende meetwaarden op de FM, dan was de middengolf meestal één groot piep- en fluitgebied. Een Philips tuner had ook op de ferriet een prima ontvangst.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Je zou het ook eens kunnen vragen op het Nederlands Forum over Oude Radio's, daar zijn dit soort zaken dagelijkse kost en zitten veel (ervarings)deskundigen.

formatting link

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.