Fout Philips GR2.4AA - hoop dat iemand kan helpen

Beste iedereen,

Ik zit met een probleempje. Ik heb een TV met een defect gekregen, een Philips GR2.4AA chassis, en het is al meer dan tien jaar geleden dat ik mij nog met het repareren van TV's bezig hield. Ik heb al via google deze groep nagezocht en ook op het net, niet te vergeten ook op repairfaq.org. Tot mijn spijt zonder succes, ik kan de fout niet precies vinden. Een schema heb ik helaas ook niet.

Het probleem is begonnen bij de vorige eigenaars (waarvan ik hem heb gekregen). Bij aanzetten kwam er boven (!) in beeld een horizontale witte streep. In het midden, dat zou ik nog snappen, maar boven vind ik maar raar. Dan springt de TV na een tijdje aan (voor alle duidelijkheid, hoogspanning is er wel vanaf het begin, anders zou ik ook die streep niet zien), en het beeld is - zolang het er is - subliem van kwaliteit. Als hij dan een tijdje aanstaat, gaat hij uit, en de tijd dat ze er naar konden kijken werd steeds korter. Volgens de vorige eigenaars wordt de led dan rood. De pest is dat ik deze fout nog niet heb zien optreden dus ik kan er verder niks over zeggen, bij mij blijft hij spelen maar toch moet er ergens iets mis zijn, ik wil de TV uiteindelijk teruggeven en dan wil ik er wel "zeker" van zijn dat hij het weer een tijd goed blijft doen (dit allemaal natuurlijk vanuit de veronderstelling dat het zal lukken om hem te repareren). Inmiddels krijg ik geen witte streep bovenin, maar linksboven een beetje een smalle rode schijn en rechtsboven een blauwgroene. Ik vermoed zelf dat de witte streep door de afbuiging boven het beeld uit wordt getrokken.

Ik heb de print waarvandaan de afbuigspoeldraden (die aan de zijkant maar trouwens ook dat kleintje op het juk) al helemaal opnieuw gesoldeerd, geen verandering.

Indien iemand mij op weg zou kunnen helpen, zal ik die persoon heel erg dankbaar zijn!

Met vriendelijke hobbygroeten, Rene

P.S. Vergeef mij indien ik op een eventuele vraag om meer uitleg om het een of het ander mogelijk niet direct zou reageren; wegens bijscholingsactiviteiten is het momenteel heel onvoorspelbaar wanneer ik weer aan mijn computer zal kunnen zitten, het zou dus geen desinteresse zijn.

P.P.S. Ik hoor helemaal niks aan de TV, geen knettergeluiden of zo.

Reply to
Harrie
Loading thread data ...

"Harrie" a écrit le/schreef op/wrote on 19/10/2003

Dag Harrie,

Ik zou de 2 eindtransistore van de Verticale afbuiging vervangen. Deze bevinden zich op het groot koelvlak aan de achterzijde, type BDxxx? Hier thuis weet ik het niet van buiten maar het staat er duidelijk op. Ik zou ook zéér goed zoeken voor losse solderingen, zeker aan de aansluitpinnen van de hoogspanningstranfo. Dat de streep van boven is is normaal bij deze tv's. Mede daarom verdenk ik één van de twee eind ts vd afbuiging.

Groetjes,

Alain

--
alain dot beguin at tijd dot be
Icq/Skype/Msgr-audio
 Click to see the full signature
Reply to
Alain.Beguin

De lijnen boven in het beeld rood, groen, blauw zijn meetlijnen. Daarmede stelt de video eindtrap de kanonnen in voor een optimale wit balans en grijsschaal. Deze lijnen zijn altijd aanwezig en vallenbij normaal bedrijf buiten beeld. De reden dat je ze ziet bij aanzetten is, dat als de beeldbuis opwarmt de karakteristieken van de kanonnen (rood groen blauw) nog niet optimaal zijn. Als deze goed zijn (meetwaarden vallen binnen bereik) wordt het normale beeld weergegeven. Je vertikale eindtrap werkt naar behoren!

Echter, De soldeerpunten rond lijntrafo(hoogspanning) en voedings trafo moet je controleren op kringen, en zonodig schoonzuigen (tinzuiger) en hersolderen.

Deze punten kunnen er de oorzaak van zijn dat hij af en toe uitslaat.

mij

groep

mijn

raar.

kan

er

te

een

een

Reply to
Ratticus

"Ratticus" schreef in bericht news:bn1oea$294f$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

beeld.

zijn.

hersolderen.

Beste voormalig Philips technieker Ratticus Klopt het dat veel Philips service bedrijven opgeheven zijn? Zoals een tijd terug in Breda een Philips service centrum werd omgedoopt tot "Berlo" Nu bestaat ie al 4 jaar niet meer. Dit jaar is een reparatie bedrijf in Tilburg (en andere bijbehorende vestigingen) failliet gegaan. Steeds meer reparatie bedrijven gaan op de fles of verplaatsen hun werkzaamheden naar lage lonen landen.

Maar waar worden dan al die defecte Philips TV nu gerepareerd ?Of gaan ze niet meer kapot ?

Jopie

Reply to
Jopie

"Alain.Beguin" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@privacy.net...

mij

groep

mijn

ik

Beste Alain,

Hartelijk dank voor je moeite! Ik kon niet eerder reageren omdat ik op het moment druk ben met van alles en nog wat (vooral minder leuke dingen maar ja, die horen er nou eenmaal ook bij). Die twee transistoren weet ik te zitten, ik had ze al een keertje opnieuw vastgesoldeerd maar ga ze zeker vervangen. Ik hoop dat ik daar morgen of anders in het weekend tijd voor heb (ik moet ze eerst nog gaan kopen, dat is het tijdrovendst). Rond de HS trafo had ik al gezocht maar ik zag niets verontrustends (ik heb daar meestal wel een goed oog voor), evengoed zal ik alle aansluitingen eens losmaken en opnieuw solderen.

Ik hou je zeker op de hoogte als ik meer weet!

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Harrie

"Ratticus" schreef in bericht news:bn1oea$294f$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

beeld.

zijn.

hersolderen.

Hoi Ratticus,

Ook jij bent heel erg bedankt voor het nemen van de moeite. Ik heb al aan Alain een paar dingen geschreven, als je zo goed zou willen zijn om die dan even te lezen, ze zijn ook aan jou gericht.

Nog wel even iets anders in verband met de verticale afbuiging, Alain heeft daar waarschijnlijk toch wel een punt. Ik was erg vermoeid toen ik de originele vraag schreef en vergat een niet onbelangrijk detail. De witte streep die bovenin het beeld kwam bleef in de loop der dagen steeds langer staan voordat er beeld kwam. Ik zie hem nu niet meer maar hij is er wel geweest, dus ergens is er daar toch geen zuivere koffie.

Dan heb ik nog een vraag. Je beschrijft het doel van die kleuren die ik in de hoek nog net zie (de rest van de lijn zit dan buiten beeld neem ik aan). Ik vind dat zeer interessant en hoop dat je bereid zult zijn om daar iets meer uitleg over te geven, en dan meer speciaal over het "mechanisme" (ik weet wel dat het niet mechanisch is, maar ik bedoel het meer in de zin van "systeem") langs welk de elektronica dan terugkoppeling krijgt over die kleurinstelling. Ik snap wel dat er een signaal voor die vlekken naar de beeldbuis wordt gestuurd, maar hoe wordt dan dan terug gemeten? En zit die logica dan in een IC gebakken? Zo ja (en ik neem aan dat het ja is), weet jij als reparateur zo het nummer ervan? Het lijkt me interessant om de datasheet er eens van door te nemen.

Bij voorbaat dank!

Vriendelijke groeten, Rene

Reply to
Harrie

Beste Alain en Ratticus,

Zoals in de subject al staat, lijkt de TV weer helemaal OK, mijn dank voor de adviezen, ze hebben zeker geholpen! Ik heb heel veel contacten "onttind" en opnieuw gesoldeerd, en bovendien de twee transistoren van de verticale eindtrap vervangen (wegens heel veel drukte ben ik er eergisteren pas toe gekomen). Een BD 536 en 2SD1266. Vreemd genoeg had de elektronicaboer de laatste gewoon op voorraad en kreeg ik voor de ander een vervanger. In eerste instantie had men de BD244C uitgezocht, uiteindelijk kreeg ik de TIP42C die dan ook weer hetzelfde zou zijn. Verwarrend hoor, die verschillende namen voor hetzelfde onderdeeltje. Nou ja, als het maar werkt. Ik heb de TV inmiddels al vele uren aangehad. Bij aanzetten geen problemen meer, en ook de beveiliging wordt niet meer aangesproken. Nog even wat langer testen en ik kan de originele bezitters blij gaan maken, leuk! Vooral omdat de diagnose van twee echte technische diensten was: BEELDBUIS KAPOT. Vergeef me dat ik dat er in eerste instantie niet bij vermeld had, ik wou graag onbevoordeelde meningen (anders waren er vast mensen geweest die hadden gezegd "als twee diensten dat zeggen,dan zal dat wel meneertje eigenwijs") en ik was er bovendien zeker van dat dat niet het probleem zou zijn in werkelijkheid, zoals inmiddels, dankzij Uw hulp, bewezen is.

Nogmaals veel dank!

Vriendelijke hobbygroeten, Rene

P.S. Kunnen jullie een seintje geven als je dit gelezen hebt, ik weet niet of jullie in deze thread nog ooit kijken, zoniet, dan post ik een nieuw berichtje maar als dat niet nodig is, doe ik dat liever niet omdat ik dan iedereen "lastig val".

Reply to
Harrie

"Harrie" a écrit le/schreef op/wrote on 29/10/2003

Alles gelezen, fijn zo... :-)

Alain

--
alain dot beguin at tijd dot com   Newsreader: MesNews
HomePage: 
 Click to see the full signature
Reply to
me2@privacy.net

Daarmede

de

tot

De prijzen van nieuwe apparaten zijn zo laag geworden dat repareren in het officiele circuit vaak niet meer lonend is.

Er zijn bedrijven die reparatiewerk uitbesteden aan bedrijven in lage lonen landen, zoals Tsjechie.

Daarnaast zijn er hobbyisten die in het zwarte circuit nog weleens wat willen doen (zolang als de Belastingdienst de boel niet afroomt).

Het hoofdprobleem is dat de consument niet meer wil betalen dan 30% van de nieuwprijs voor een reparatie van een apparaat, dat van een reparatie uiteraard niet nieuwer wordt.

Wim Vogel.

Reply to
Wim Vogel

En als de overheid nou eens echt het milieu zou willen sparen zouden reparatie bedrijven gewoon subsidie moeten krijgen -of belastingvoordeel- ipv het hoge BTW tarief laten berekenen. ruud

Reply to
Ruud Poeze

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.