Flipflop

Ik ben al een paar weken bezig met een schakeling die een tiptoets drukknopje als aan/uit schakelaar maakt. Ik gebruik hiervoor een D-Flipflop:

formatting link

Het probleem is dat de schakeling rond de 12 volt werkt maar wanneer ik daar van af ga wijken blijkt het niet goed te gaan. Bij spanningen lager dan 11 volt blijkt de transistor niet goed meer te schakelen en wordt niet laag genoeg zodat het relais niet meer afvalt. De rede dat er een zenerdiode over het relais staat is dat deze ook bij lagere spanningen goed zou moeten werken. Het relais is 5 volt.

Iemand een idee waar het fout gaat? Ik wordt er een beetje gek van....

Reply to
Ivo Vermeulen
Loading thread data ...

"Ivo Vermeulen" schreef in bericht news:1Vtmc.11792$EV2.97720@amstwist00...

Je hebt het relais in de emmiter van de transistor zitten, dit moet in de collector. De emmiter moet verbonden zijn met de min en in de basis moet een weerstand van ongeveer 1 kOhm.

ENERBY

Reply to
(¯`·.¸¸.->®ene

Ivo Vermeulen wrote in news:1Vtmc.11792 $EV2.97720@amstwist00:

lager

met een tweede transistor tussen Q uitgang en de bestaande transistor. De Q uitgang is waarschijnlijk niet sterk genoeg om de transistor in verzadiging te brengen.

greetz Cofke

Reply to
Cofke

De aansturing van het relais is niet goed. Ten eerste is het beter om een relais tussen de + van de voeding en de collector van een transistor te schakelen. Daarnaast moet er nog een serie weerstand tussen de Q uitgang en de basis van je transistor. Dit kan een weerstand zijn van 4k7 Ohm. Daarnaast moet er nog diode parrallel over de transistor om de terugslagspanning van het relais op te vangen.

Als je relais 5V is, dan kun je overwegen een stroombron te maken. Je moet dan de weerstand van de spoel van het relais weten. Hiervoor plaats je de zenerdiode parallel aan de basis van de transistor (de serieweerstand tussen Q en de basis moet je ook plaatsen). De weerstand die je tussen de emitter en de 0V plaatst bepaalt nu de stroom door het circuit. De spanning over de emitter-weerstand bepaal je als volgt:

emitterweerstand= ( zenerspanning - 0.7V)/ stroom door relais. Nu wordt je relais altijd met de juiste stroom aangestuurd ongeacht de voedingsspanning.

Je zou vanwege de dissipatie de transistor kunnen vervangen door een BD677 (npn darlington, dus nu 1.4V aftrekken in plaats van 0.7V). Deze transistor bevat tevens een terugslag diode voor inductieve belastingen zoals een relais.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Op zich is met een emittervolger als relay sturing niets mis, spaart een (basis) weerstand uit.

Wat vreemd is is de keuze van de zener en emitter weerstand - dit geeft bij 12 Volt een hogere stroom als de 100 mA die een 547 mag hebben. De tor "kookt af"

Ik zou gewoon de weerstand zodanig kiezen dat het relais bij de laagste spanning nog werkt, en er op toezien dat bij de hoogste spanning de 100 mA niet overschreden wordt. De zener vervangen door een 1n4148 oid om de inductiepiek te dempen.

Als ik een lampje zou moeten schakelen (op een fiets?) zou ik dat met een fetje doen ipv een relay - maar dat is een ander verhaal...

De Set / reset pinnen zijn niet gebruikt zodat mogelijk de schakeling in een niet-gedefinieerde staat opkomt - dat geen probleem?

--
 - René
Reply to
René

Vreemde zaak dat het relais niet meer afvalt. Als je zou zeggen dat hij niet meer aantrekt zou ik me er nog iets bij v oor kunnen stellen. Wat is de weerstand/stroombehoefte van je relais. Vervang je FF eens door een potmeter (bv 1 of 10 K. Met een extra serieweerstand op de loper simuleer je dan ook nog de Ru van je FF). Dan kun je handmatig door het spanningsbereik heengaan en zien hoe je tor schakeld (los van het feit dat je inderdaad niet boven de 100 mA uit mag komen met zeze tor) Je zou ook kunnen overwegen om je FF op 5 V te zeneren. Deze FF gebruikt zeker minder stroom dan het relais. Voordeel is dat je dan de serieweerstand van je relais kwijt bent en de tor toch als emittervolger kunt laten staan. Hij trekt dan zeker niet meer dan de relaistroom zelf en wordt aangestuurt met 5 V. Kies dan ook je voedingsspanning van je FF zodanig, dat er 5 V op het relais komt. In feite heb je dan het probleem van je stabilisatie op 5 V voor je relais verplaatst van het relais naar je FF. Je verliezen zullen in elk geval lager zijn.

Hal.

Reply to
Hal

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.