ervaringen bij vergelijken lcd-tv en crt-tv

Maxtor bestaat niet meer, wel Seagate harddisks met de merknaam Maxtor. Net zoals Maxtor deed bij de overname van Quantum, worden er geen verschillende modellijnen meer aangehouden. Men neemt de beste basistechnologie en integreert daar gedurende de volgende generaties eventuele sterke punten van het overgenomen bedrijf in. De harde schijven die nog onder de naam Maxtor verkocht worden, zijn gewoon Seagate modellen met minieme wijzigingen, zoals een M in het typenummer en iets andere firmware (en 3 jaar garantie inplaats van 5?).

Ik heb nooit zo heel veel met Seagate gedaan, mijn recente ervaring beperkt zich tot 1 al snel onbetrouwbaar gebleken exemplaar en een aantal schijven die het al een paar jaar doen. Toen ik tussen 2001 en 2004 veel Maxtor leverde, was het uitvalpercentage merkbaar en hinderlijk. Van 2004 tot 2006 heb ik minder Maxtor geleverd en wat meer Hitachi, maar de uitval bij Maxtor was nog steeds merkbaar aanwezig. Na de overstap naar Hitachi is uitval puur incidenteel geworden.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Maar hoe kom je dan aan 1992? Ik ken plenty TVs van na dan die geen \squeeze\ knop hebben. *Mijn* TV, een hypermoderne XP MCE computer met monitor, heeft het ook niet.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Een KTV die 10-15 jaar dagelijks gebruikt is heeft wel degelijk een heel veel lagere helderheid dan toen ie nieuw was. Mijn 10 jaar oude CRT monitor op de computer had kwa helderheid nog maar 10-20% over toen ik hem afdankte.

En ik probeer de betere merken/modellen te kopen en dan is het wel degelijk regelmatig mogelijk om die levensduren te halen. Alleen is het in de laatste 5 jaar onmogelijk geworden om nog die kwaliteit CRT TV/monitor te kopen.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Vanaf 42" en meer zijn de beter schermen al allemaal 1920x1080.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Het kan ook wel 1 of 2 jaar later zijn geweest. In elk geval voerde Philips het toen in.

Die heeft het heus wel, een beetje mediaspeler heeft een menu-optie waar je zelf de aspect-ratio van het beeldmateriaal kan kiezen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Das waar. Zelf heb ik dus zoals gezegd een Athlon 64 2000/1000 MHz als interpolator, en die doet het best goed IMHO.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Maar dat ligt naar mijn idee eerder aan de emissie dan aan de fosforen. Ik kan me vergissen, maar dat zu met meten wel vast te stellen moeten zijn.

Overigens bedenk ik me nu ook waarom het lijkt alsof het de laatste 10 a

15 jaar minder voorkomt: AKB, oftewel de straalstroom wordt automatisch constant gehouden. Het gaat dan pas zichtbaar mis als de buis echt op is. Overigens gaat die theorie ook uit van een versleten kathode en niet van fosforen. Zou je een TV met AKB hebben die toch minder licht geeft dan voorheen, dan ligt het waarschijnlijk wel aan de fosforen of hij heeft een wat vriendelijker regelsysteem dat de stroom niet helemaal opschroeft omdat anders de eindtrappen zouden vastlopen.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

M$ en hypermodern? Get a life.

-p

Reply to
Piet Beertema

En zelfs dan nog, Vista heeft ook een mediacentre aan boord. If anything is dat toch hypermoderner dan dat van XP ;-)

Ik weet bij nader inzien niet zeker of daar een menukeuze inzit voor de beeldverhoudingen, maar bij een of meer van de andere players die ik regelmatig gebruik zit dat wel. Ik vermoed dat ik het dan over Mediaplayer Classic heb. De vraag is dan weer of die met een TV-kaart overweg kan, maar in elk geval wel met streams.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hoe heb je dat eigenlijk gemeten?

Bij LCD is het overigens niet beter, de lichtopbrengst van de backlight gaat vrij snel achteruit, zeker als het scherm veel draaiuren op een dag maakt.

Reply to
Dombo

En zat er toevallig een Samsung beeldbuis in? Bepaalde series waren er berucht om, onder andere, hoe ironisch, die gemonteerd zaten in een HP "Low Emissions" monitor. Nou, dat klopte dus ;-) Andere merken dan Samsung hadden er nauwelijks last van, en de Samsung buizen die rond dezelfde tijd in Compaq monitoren zaten (ander type buis) hielden het ook goed uit. Beide types monitoren werden door Samtron gebouwd, maar de Compaq monitor was geen standaardontwerp maar werd volgens de specificaties van Compaq zelf gebouwd. Mocht kennelijk een paar tientjes meer kosten.

Overigens hielp het bij de HP goed om de G2 spanning iets op te voeren, er was zoals in de meeste computermonitoren geen AKB circuit aanwezig.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nee, dat heeft ie dus niet. Als de aspect ratio van de bron en van de display niet overeenkomen dan heb je een Zoom functie, zijn ze alletwee

4:3, zoals bij een anamorfe uitzending (is 16:9 maar wordt gezien als 4:3) op een 4:3 monitor, dan heb je die niet.

Ik zei ook niet voor niks "MCE" en niet 'een of andere mediaspeler op XP'.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Niet meer dan bij XP, gok ik. Normaal gesproken kun je 4:3/16:9 mismatches goed oplossen met de Zoom functie, maar met 4:3-op-4:3 (en 16:9-op-16:9) gaat die optie weg -- en analoog anamorf 16:9 ziet de ontvangende partij nou eenmaal als 4:3. Met een BB buis eraan merk je het overigens ook niet, althans dan kun je het corrigeren, het is echt een euvel dat zich alleen voordoet bij *en* een 4:3 display device (niet heel gewoon bij MCE) *en* anamorfe analoge uitzending (zeer zeldzaam).

Ding heeft geen toetsenbord en muis, meestal, alleen een afstandsbediening. Non-MCE mediaspelers gebruiken is daarom niet echt prettig. Is ook nergens voor nodig normaal gesproken.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Mogelijk. Maakt het uit dan? Voor mij als eindgebruiker volgens mij niet bijzonder. De emissie kun je kunstmatig wat opschroeven, maar daarmee gaat de slijtage alleen maar harder.

Of hij heeft maar een beperkte compensatiemogelijkheid en kan daarna nog wel even mee terwijl ie verder aftakelt.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Nou.. het is een schatting. Ik weet dat toen ie nieuw was hij vrij helder was, zelfs in direct daglicht, en dat ik de helderheid gerust op 20 kon hebben. De laatste paar jaren was ie met helderheid op 100 nog steeds een flakkerend kaarsje ipv een 300W halogeen vloerstandaard.

En met de vervangende LCD ernaast al helemaal, al was die waarschijnlijk helderder dan die Diamondtron buis ooit geweest is toen ie nieuw was.

Klopt. Iedere keer dat je een nieuwe laptop/TFT koopt kun je dat ontzettend goed zien. Het gaat misschien nog wel sneller.

Maar voor een computermonitor, met een paar breekpunten daargelaten[1], is een TFT veel beter dan een CRT.

Jasper

[1] Kleuren reproductie (wordt steeds beter, maar is nog of duur of niet geweldig), non-native-resolutie, en tot op zekere hoogte kijkhoek & bewegende beelden (is grotendeels opgelost).
Reply to
Jasper Janssen

MCE ken ik niet (ik heb het onder Vista wel, maar nog nooit gebruikt), maar ik veronderstelde dat MCE geavanceerder zou zijn dan WMP9. Overigens komt het redelijk vaak voor dat een gedownload filmpje niet helemaal correct gescaled is, dus buiten de kwestie van anamorf om is het gewoon prutswerk van MS als een speciaal op filmweergave gebouwde windows-versie zo'n simpele feature moet missen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nou, zoals ik elders vermeld maakt het voor de gebruiker wel degelijk uit. Door de toepassing van AKB kan het beeld gewoon 15 jaar lang even helder blijven en goed van kleur als de emissie terugloopt. Tegen fosforslijtage helpt principieel geen enkel intern regelsysteem.

Uitgezonderd incidenteel snel slijtende beeldbuistypes is het regelbereik van de AKB in een normale TV ruim voldoende. Het is dus geen principieel probleem zoals jij wel bij je (van Samsung buis voorziene?) monitor had. Overigens hebben de meeste computermonitoren geen AKB, en heb ik het probleem van een extreem donker beeld nog nooit bij andere buizen dan Samsung gezien.

Dat bedoelde ik met een wat vriendelijker regelsysteem.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Als de emissie terugloopt dan neemt de scherpte doorgaans ook af. Dat is niet weg te regelen, hooguit kan je het contrast wat terugdraaien. De meeste mensen zal de verminderde scherpte overigens op normale kijkafstand niet meteen opvallen, totdat de buis echt op z'n eind is (wat sneller gaat als de TV als "lichtbak" is ingesteld).

Reply to
Dombo

Mijn enigste bezwaar tegen TFT (ik heb er zelf één van de betere voor m'n snufferd staan) is de kleurweergave, en dan met name de donkere tinten. Voor Office werk is er niets mis mee, en zeker te prefereren boven een CRT. Maar voor foto's bewerken en films kijken in een matig verlichte ruimte vind ik een goede CRT toch prettiger. Echter goede CRT TV's lijken zeldzaam te worden.

Reply to
Dombo

Nog om even terug te komen op de levensduur van crt/tft Vanmiddag nog een 15 jaar oude philips tv gepakt van zolder die altijd veel heeft aangestaan op max contrast. Beetje afregelen en een prachtig scherp contrastrijk beeld. Zo heb ik wel meer oude tv's gehad, beeldbuizen zijn bijna niet stuk te krijgen, elektronica daarachter is vaak weer een ander verhaal

Lcd daarintegen, als de elektronica heel blijft is zo na een paar jaar de lichtsterkte van de backlight enorm terug gezakt. Voor plasma weet ik het niet, zal me niet verbazen als die na 5 jaar ook op zijn.

Maar ach, bijna iedereen wil toch een andere tv na 4 jaar.

Reply to
radioamazing

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.