ervaringen bij vergelijken lcd-tv en crt-tv

De vraag is hoe ze daar nou weer bij komen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Dat bedoelde ik ook. Het ontbreken van iets dat scherpgesteld zou moeten worden (LCD-projectie even daargelaten) vertaalt zich voor de kijker in het optimaal gefocusseerd zijn. Onscherpte ligt dus aan de signaalverwerking en kan principieel niet in het weergavegedeelte.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En bovendien doet deze native 1920*1080 (dat schiet er bij kleinere schermen nog wel eens bij in), dus bij het bekijken van het betere beeldmateriaal hoef je zelfs niets te interpoleren :-)

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik vind dat eigenlijk niet zo boeiend. Waar het om gaat is *dat* er tenminste harde getallen worden genoemd, anders wordt het al gauw "jouw opvatting tegen zijn opvatting" als je met een defect toestel komt aandragen waarvan jij een langere levensduur had verwacht. Overigens gaat het hier niet om de *technische* levensduur, maar om de *economische* levensduur.

-p

Reply to
Piet Beertema

"Dombo" schreef in bericht news:476eba71$0$24417$ snipped-for-privacy@news.tiscali.nl...

Er draaien zat oude KTV's waarvan na verloop van tijd de beeldbuis op is. Niet kapot maar de fosfors zijn uitgeput dus te weinig licht voor een goed beeld.

De praktijk zal het leren, die schermen worden wel steeds beter ook qua levensduur. Ik prijs de dag dat er eentje komt die de CRT buis verslaat.

Maurits

Reply to
Maurits

Als ik anamorf wil bekijken hang ik er wel een DVD of DVB-C/S/T ontvanger aan.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Das waar, maar een CRT voor een standaard-definitie (dus PAL/NTSC) televisie heeft oha niet zo'n gigantisch hoge res shadowmask, en bovendien is de aansturing ook gelimiteerd tot 525/625 lijnen bij 50/60 Hz interlaced. Daarbij komt een 1300-zoveel of 1024 pixels bij 768 pixels (HD-Ready) panel beter uit de bus, _an sich_. Laat staan een FullHD panel.

Er zijn wel degelijk nadelen ook natuurlijk, zeker bij het bekijken van een SDTV uitzending, maar die liggen niet in de resoluties van de respectieve displays.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Overigens, *ik* kijk zelf mijn TV op een 4:3 21" CRT monitor voor wehnig op de tweedehandsmarkt, met een resolutie van ik meen 1152x864 ingesteld. Helaas is dat een beetje klein voor een *echte* woonkamer.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

ach, voor diegene die kwaliteit wil, is er 2ehands nog zoveel crt's te krijgen in alle maten en soorten, alle hertzen enz. Goedkoop en soms zelfs met garantie. En wanneer het echte HD tijdperk doorbreekt kijken we naar een heel ander systeem dan lcd/plasma. Met een beetje geluk wel naar SED, of het vergelijkbare FED van sony.

Reply to
radioamazing

Goed punt. Overigens vind ik 6 jaar voor een TV een redelijke eis (wordt alleen vaak niet gehaald, vandaar mijn verbazing over het optimisme van de Mediamarkt), maar wat ik niet snap is hoe men op maximaal 8 jaar voor witgoed komt (er staat nog genoeg witgoed van 10 tot 20 jaar te draaien en zeker de duurdere merken worden ook aangeschaft met een dergelijke gebruikstermijn in gedachten).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Uitgeputte fosfors (eigenlijk zeldzame aarden) kom je buiten inbranden om zelden tegen. Wat nog wel uitgeput kan raken is de kathode, maar zelfs dat komt relatief weinig voor. Vaak is van een TV die afgedankt wordt de buis nog prima, hooguit iets minder van scherpte. Wat in tegenstelling tot slijtage wel vaker voorkomt zijn fabricagemankementen aan de buis, waar bepaalde Philips series berucht om zijn en waar Sony ook nog wel eens last van heeft gehad. En zelfs die beruchte Philips buizen komen voor in toestellen waar andere onderdelen het eerder kunnen begeven, zoals netschakelaars (Philips) en lijntrafo's (Loewe).

Ik heb bij een klant nog een K40 draaien, waarvan in de loop van zo'n 22 jaar slechts een paar condensatoren en een IC vervangen zijn, naast de verplichte solderingen. Een LCD TV die een redelijke kans maakt om voor een vergelijkbaar reparatiebedrag net zo lang mee te gaan zal wellicht niet eens gemaakt worden als er voor die tijd weer andere technieken populair worden.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik vind de kwaliteit van de analoge kabel hier in de flat zonder meer uitstekend, weet dat een DVB-T ontvanger dat niet gaat redden en een DVB-C waarschijnlijk ook niet. Anamorf is wat mij betreft een goede methode om iedereen met een geschikte TV (in theorie alles na 1992, maar in de praktijk valt het bij sommige merken tegen) op een goedkope manier van een betere beeldkwaliteit te voorzien. Ik snap ook wel dat het invoeren ook nadelen heeft en dus terecht omstreden is, maar vergeet niet dat 1992 al

15 jaar geleden is. In deze thread is al vastgesteld dat de economische levensduur van een TV 6 jaar is, en ik weet uit ervaring dat de technische levensduur de 12 jaar in de praktijk ook vaak niet overtreft.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nou wel de laatste 35 jaar, beetje regenereren van de katodes helpt maar tijdelijk en als de emitterende stof op is = het einde verhaal.

Ik ken ze wel dat ze zeer vaag zijn en bijna geen licht meer hadden. Iemand anders had allang een andere gekocht.

I know, ik loop al erg lang mee Maarten (maar dat weet je wel ;-)

Zo ken ik er ook nog wel een aantal. Oa. een K35 die nu wel erg donker wordt.Vaak worden die dingen ook weggedaan omdat er niet meer dan 16 zenders in het geheugen passen.

Maurits

Reply to
Maurits

Mee eens, net als Hal had ik ook computermonitoren in gedachten, maar er is wel meer aan de hand: Iets wat een beeldbuis heel goed kan als de resolutie te hoog is, is interpoleren. Het ergste dat daarbij kan gebeuren is een beetje moire, maar andere artefacten krijg je niet.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dan heb ik dus altijd geluk gehad. Ook weer leuk om te weten. ;-)

Zo optimistisch zijn ze nu ook weer niet: de getallen worden alleen gebruikt ter berekening van de "restwaarde" i.v.m. reparatie. Zie:

formatting link
(aan het eind).

8 jaar zie ik in dat overzicht niet staan, wel 6 jaar. Maar bijv. 3 jaar voor een digitale camera vind ik ook kort; maar de reparatieprijzen zijn dan ook navenant, en daar wordt natuurlijk rekening mee gehouden.

Voor langlevend spul moet je dus niet bij Mediamarkt zijn. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Ik ben bang dat dat tegenvalt. Misschien 1 op de 10 CRT monitoren kunnen op 50 Hertz werken, de meesten stoppen bij 60 hertz.

Reply to
Sjouke Burry

Ja, maar dan gaat het toch meestal over de kathode zelf denk ik? En de laatste 15 jaar kom ik ze eigenlijk toch relatief weinig tegen.

Klinkt voor mij toch eerder als een gare kathode. Ik zie ze wel eens, maar als ik moet schatten is dat op dit moment ruimschoots minder dan 10 procent van alle afgedankte TV's. Ik heb helaas geen exacte statistieken omdat de meeste toestellen die ik in handen krijg slechts vluchtig getest worden.

Ah, ik had je naam even gemist ;-)

Ja, die K35 is een bekend euvel. Ik had er zelf nog niet zo bij stil gestaan maar ik was in november zowel bij een oud-reparateur als bij een mede-tv-verzamelaar op bezoek, de eerstgenoemde herinnerde me eraan dat de K35's vaak zwakke buizen hadden, terwijl de verzamelaar tussen neus en lippen door meldde waarom... Bij de K35 stond de G2 spanning en daarmee de straalstroom standaard een stuk hoger dan bij de K40. Dus vaker uitgeputte buizen. Wat betreft het wegdoen omdat ze te weinig kanalen hebben, dat gebeurde inderdaad wel veel.. Maar had zo'n toestel dan niet meestal toch wel al een jaar of 10 staan draaien?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

O.k., slijtage, dat kan natuurlijk altijd.

Massimo

Reply to
Massimo

Reply to
Massimo

Daar kun je je aardig in vergissen. Het bron signaal is voor analoge kabel en dvb-c precies hetzelfde op een paar uitzonderingen na. Enige verschil is dat bij digitale tv, de zenders digitaal richting de klant gestuurd wordt. Met een eigen ontvanger decodeer je het signaal direct richting RGB scart. Je hebt geen meer blokjes of artifacten, enkel geen analoge storing meer, mits je een goede ontvanger kiest en een goede tv. Zenders als nl/1/2/3 rtl4/5/7/8 komen al met 8mb/ps binnen, dat is ruim twee keer zo hoog als DVB-S (satelliet)

Reply to
radioamazing

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.