Conversie 4-20mA signaal

Ik heb een vraag voor de aansturing van een (grote) compressor.

Om deze stil te zetten wordt deze "genept" door de drukmeter te vervangen door een potmeter op een vaste waarde. Hierdoor "ziet" de compressor een hogere druk dan ingesteld is en gaat hij dus uit.

Compressor uitzetten: drukmeter vervangen door potmeter (via schakeling uiteraard) Compressor aanzetten: potmeter vervangen door drukmeter. Als ik het goed heb wordt de potmeter in serie gezet met de drukopnemer (deze heeft een 4/20mA uitgang)

Nadeel hiervan is dat indien de compressor weer "aan" moet, deze ineens een groot drukverschil meet en vervolgens op vol vermogen gaat draaien (=100% toerental). Dat is echter nooit nodig en derhalve wordt veel energie verspilt.

Daarom zoek ik een manier om deze potmeter te vervangen door een variabele weerstand, zodat de gesimuleerde druk (=potmeter) langzaam wijzigt richting de werkelijke druk. Is er een apparaat of simpel schemaatje in de handel dat deze functie heeft?

Alternatief: Er is een externe regeling aanwezig met een 4-20mA uitgang. Deze regeling stuurt de compressor aan en geeft dmv het 4-20mA signaal aan wat de verwachtte opbrengst is. Is het drukverschil tussen werkelijke druk en gewenste druk klein, zal de compressor dus in laag toerental op moeten starten.

Is dit 4-20mA signaal op een eenvoudige manier te converteren naar een regelbare weerstand? Het is nog niet duidelijk welke weerstand bij 4mA en welke weerstand bij

20mA nodig is, misschien moet het wel omgekeerd evenredig.

Ik hoop dat de vraag een beetje duidelijk is ;)

Frank

Reply to
FVe
Loading thread data ...

"FVe" schreef in bericht news:45b36bcd$0$723$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Je hebt waarschijnlijk nog nooit een *explosie* van lucht meegemaakt ?

--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
www.modelbouw.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

Zo te horen wordt de veiligheid "de goede kant op" genept. Geen groot extra risico dus.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Wat happens als deze "knutsellarij" faalt door een slechte verbinding of zoiets?

Reply to
a.stolwijk

Iedere modificatie / sabottage van een beveiligingcircuit vormt een enorme verhoging van het gebruiksrisico.

(En wordt door verzekeringsmaatschappijen --onder de tafel althans-- van harte toegejuigd. Wel premie opstrijken, maar never nooit uitbetalen! 'Voorwaardelijke opzet' noemen ze dat.)

Misschien nieuw voor OP, maar een compressor kun je ook uitzetten door de voeding te onderbreken. Daar zijn heel handige en simpele hulpmiddelen voor beschikbaar. Hint: schakelaar :-) En die zijn stuk voor stuk veel ongevaarlijker dan een gesabotteerde overdruk beveiliging.

--
met vriendelijke groet,
Gerard Bok
Reply to
Gerard Bok

Als ik het goed las: onderbreking -> compressor slaat af. Dan nog even kijken wat hij vij kortsluiting doet. Als hij dan ook afslaat (stroomlus) is het in principe veilig.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"FVe" schreef in bericht news:45b36bcd$0$723$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Het enige dat echt duidelijk is, is knoeiwerk. Gevaarlijk of niet, knoeien in bestaande schakelingen is in dit soort toepassingen een slechte zaak en veelal ook verboden. Bovendien, heeft de compressor klaarblijkelijk een voorziening om de gewenste druk in te stellen: De externe regeling. Het is alleen niet duidelijk wat deze regeling inhoud. Het is een 4-20mA uitgang? Als daar niets op aangesloten is, komt er ook niets uit. Als je er wel wat op aansluit, zodat er stroom kan gaan lopen, regelt die stroom dan de gewenste druk aan of geeft hij de druk in het vat aan?

Nogmaals, is het wel een uitgang? Is het geen ingang waar je 4-20mA in moet sturen om de gewenste druk in te stellen?

Er is vast wel iets meer over die compressor en zijn aansluitingen bekend. Alleen merk en type van de compressor is meestal al heel nuttig en als je nog documentatie hebt of weet te vermelden, levert dat ook meestal een beter advies op.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Uitzetten levert in mijn geval een groter risico dan op een lage druk laten draaien. Maar omwille van de vraag laat ik dat even buiten de discussie (levert alleen maar meer OT vragen)

Frank

Reply to
FVe

schreef in bericht news:45b3b3ab$0$324$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Precies, de compressoren zijn failsafe uitgevoerd, en zullen dat ook blijven. Een externe druksensor heeft namelijk NIETS te maken met de interne ingebouwde veiligheden van de grotere compressoren en levert dan ook geen enkel risico op "explosie van lucht".

Frank

Reply to
FVe

"petrus bitbyter" schreef in bericht news:45b3c647$0$3507$ snipped-for-privacy@dreader16.news.xs4all.nl...

Het is niet verboden en absoluut ongevaarlijk. Dit staat nmlk los van de interne veiligheden op zo'n compressor.

Deze regeling geeft aan: compressor X gaat draaien. De regeling gaat ervan uit dat ALS hij draait, dan een bepaalde opbrengst heeft wat door de regeling omgezet wordt in een 4-20mA signaal (bijv voor een analoog wijzertje ofzo).

De uitgang geeft dus puur een 4-20mA signaal, wat van wat de verwachtte opbrengst is.

Nope, echt een UITgang ;)

Ben ik met je eens, het gaat om een nirvana (45kW). Volgens fabrikant is het niet mogelijk om zijn toerental met een externe regeling aan te sturen waardoor onnodig energieverbruik ontstaat. De fabrikant heeft daarvoor in de plaats een potmeter ingebouwd met vaste waarde, die gebruikt kan worden door een externe regeling.

Frank

Reply to
FVe

"a.stolwijk" schreef in bericht news:45b3941a$0$25440$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

In het slechtste geval is de energierekening torenhoog.

Frank

Reply to
FVe

"FVe" schreef in bericht news:45b36bcd$0$723$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Een sensor met een 4 - 20 mA uitgang kun je niet bedotten met een variabele weerstand. De uitgang van de sensor is een stroom (mA) edie overeenkomt met de gemeten waarde. Ga je in de uitgang een weerstand op nemen dan blijft de stroom dezelfde waarde behouden. Dat is immers de taak van de sensor, en dat blijft hij keurig doen.

Wanneer gaat het mis? Als de voedingsspanning niet hoog genoeg is om de gewenste stroom te berijken. een 24 Volts voedingsspannning kan max 20 mA sturen door een weerstand van

1200 Ohm Gewoon de wet van Ohm toepassen, R = U / I Dit (de 1200 Ohm) weerstand is dan de maximale weerstand in de uitgaande leiding Vaak is de max weerstand 10 - 20% lagen dan de berekende, om de sensor nog enige reserve te hebben om goed te werken. Ga je een grotere weerstand in serie zetten, dan zal de stroom inderdaad afnemen, meestal stopt de sensor met het werken, en gaat de uitgangsstroom terug tot 4 mA, en klop er van de gehele meting niks meer. gebruik je in dit geval een regelbare weerstnd van 1000 Ohm dan gebeurt er met de uitgangsstroom niks, daar de max weerstand beneden de max weerstand van de sensor is. Neem je een regelbare weerstand van 200 Ohm dan gebeuert er eerst merkbaar niets ( tot halverwege, dus 1000 Ohm) draai je verder, dan zakt de stroom als een plumpudding in elkaar.

Dit even een stukje sensor techniek.

Je kunt denk ik het beste een P regelaar gebruiken in kombibatie met een drukopnemer. De P-regelaar moet een 4-20 mA uitgang hebben.

Toet

Reply to
Toeternietoe

"Rob / gompy.net" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Hmmm..heb jij weleens een grote compressor van binnen gezien?

Er is in het geheel geen risico.

Frank

Reply to
FVe

"Toeternietoe" schreef in bericht news:45b3ce1a$0$25976$ snipped-for-privacy@dreader32.news.xs4all.nl...

Ben ik met je eens Toet, maar zo zit de installatie van fabriekswege eruit. Vandaar dat ik naar een "schakelingetje" (al-dan-niet een bestaand convertortje) dat het betreffende signaal netjes omzet in de weerstandswaarde van de potmeter die door fabrikant erin gezet is (ik dacht dat er een 20k in zit).

Vraag is dan natuurlijk hoe de stroom inzakt (je schreef al "als een plumppuddig") maar ik weet niet hoe sterk dat dan daalt. Daarom eigenlijk ook de vraag over de nodige weerstand bij 4mA en 20mA, dat zal dan proefondervindelijk bepaalt moeten worden, afhankelijk van de gebruikte sensor.

Maar het is geen "schone" oplossing, ben ik met je eens.

Er zit een regeling bij, maar de clue zit in het verschil dag/nacht (overdag bijv 10 bar, 's nachts bijv 3 bar) en gewoon "aan/uit". Tijdens het opstarten in deze situaties begint de compressor dus voluit te draaien (kortstondig) door het waargenomen drukverschil (van de "nep"druk naar de werkelijke druk). Eerlijk gezegd zie ik het niet zitten om een P-regelaar op de bestaande PI (?) regeling te zetten, daar kan je allemaal nare bijverschijnselen van krijgen (opslinger effecten). Of heb je daar een goede oplossing voor?

Frank

Reply to
FVe

"FVe" schreef in bericht news:45b3cece$0$717$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Oja wel, ik heb op het werk 5 stuks staan van 60 bar ter grote van een kleine vrachtwagen.

Zelfs een exploderende limonadefles is levensgevaarlijk. Gelukkig heb ik geen *knutselende* monteurtjes rondlopen van jou caliber.

--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
www.modelbouw.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

"Rob / gompy.net" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Stoeah! En als je een externe sensor van die 60 bar compressor eraf haalt, knalt dan bij jou de boel uit elkaar? In dat geval zou ik maar eens denken aan de deskundigheid van jouw "knutselaars".

Je hebt wel erg snel een oordeel klaar, terwijl je niet eens weet waar het precies over gaat. Daarom verzoek ik je toch bij dit topic te houden.

Frank

Reply to
FVe

Misschienkan je ietsmet een elco ergens in serie of parallell met een weerstand (als het om gelijkstroom gaat).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"FVe" schreef in bericht news:45b3dc27$0$748$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

En toch verbied ik het de mensen om enige modificatie aan welke compressor uit te voeren. Een lucht explosie is vele malen erger dan enige andere.

Dacht het wel, je wilt een (fabrieksmatig) regel-veiligheidscircuit modifiseren. De gedachte achter een bepaalde schakeling van de ontwerper is er niet voor niets. Bv het vol aanlopen van een compressor is normaal ivm de tegendruk cq overdrukventielen in het systeem. Bij iedere modificatie aan veligheids/regel-circuits zal de garantie vervallen en verzekeringen hun handen ervan af trekken. Tevens maak ik uit je eerste posting op dat je er weinig of geen verstand van hebt en dus ook de consequentie ervan niet kan overzien. Een fout advies vanuit deze groep(en) kan dus verstrekkende gevolgen hebben zonder enige zelfkennis van het apparaat/materie.

--
CU, Rob
www.gompy.net/blocklist.txt
www.modelbouw.gompy.net
Reply to
Rob / gompy.net

"Rob / gompy.net" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@corp.supernews.com...

Nope, dat is niet juist. Het gaat om het regelcircuit en NIET om het veiligheidscircuit! Daarvoor zijn immers de interne druksensoren (die prioriteit heeft boven externe sensoren) en als die ook nog eens defect zijn heb je ook nog altijd het overdrukventiel. Zoals ik al zei: in het ergste geval kan mij alleen een hoge energierekening opleveren.

Hierdoor worden tevens innovaties sterk beperkt.

Dat is niet juist. Het hoge toerental wordt puur veroorzaakt door het plotselinge gemeten drukverschil. ALs je een dergelijke compressor als stand alone laat werken start hij gewoon in laag toerental op.

Nogmaals (ik blijf het niet herhalen) het gaat niet om het veiligheidscircuit.

Ik geen geen verstand van ictjes en aanverwanten, maar wel van een hoop andere dingen. Een mens kan niet alles weten, vandaar dat ik het hier vraag.

Ik ben mans genoeg om dat zelf te beoordelen.

Maar ik merk dat je weer je OT oordeel klaar hebt, dus misschien wil je je aan het topic houden svp

Frank

Reply to
FVe

"FVe" schreef in bericht news:45b3cdfa$0$743$ snipped-for-privacy@dreader2.news.tiscali.nl...

Een potmeter *is* een variabele weertand. De bekendste toepassing is denk ik de volumeregeling van radio's en versterkers. Als je een knop aan zo'n ding zet, zou je dus de nep-druk met die knop kunnen regelen. Een goedkoop metertje tussen sensor en potmeter kun je het verschil aan laten geven. Eerst rustig aan de knop draaien tot dit verschil 0 is en dan pas overschakelen.

Als de potmeter in serie met de drukopnemer staat, is het nog eenvoudiger. Om uit te schakelen draai je de knop in richting hoge druk, om in te schakelen draai je kalmpjes terug. Als de potmeter op nul staat, heb je de sensor weer volledig ingeschakeld.

Nirvana's hebben een "Remote Pressure Transducer Option". Is dat soms de plaats waaraan de sensor zit die je nu gebruikt en waar je de nep-sensor ook aan hebt zitten? Een beetje met Sherlock Holmes meedenkend, schat ik dus dat die remote sensor van een serieweerstand is voorzien die je met een schakelaar al dan niet kort kunt sluiten. (Dat die weerstand uit een vast ingestelde potmeter bestaat doet daarbij niet ter zake.) Vervang die instelpotmeter door één van dezelfde waarde maar met een as en een knop en je kunt precies doen wat je wilt. Nou ja, precies. Houd wel in je achterhoofd dat de fabrikant misschien niet voor niks die weerstand op een bepaalde waarde heeft ingesteld. Wat gaat het systeem bijvoorbeeld doen als de nep-druk veel te hoog wordt? Verder kan lang niet elke potmeter 20mA verdragen. Je hebt dus een wat forsere potmeter nodig of - inderdaad - een stukje elektronica dat die potmeter simuleert. (Daar is best wat op te vinden, maar dan wil ik toch wel eerst zeker weten dat ik op de goede weg zit.)

Het is me niet duidelijk wat onder de "te verwachten opbrengst" wordt verstaan en waarom iemand dat zou willen weten. Als ik het goed begrepen heb, geeft die uitgang niks af als de compressor uit staat. Is het niet zo dat elke regeling die je daarop baseert te laat komt? De motor is dan immers al gestart?

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.