ledje knippert niet met ic555

Hallo,

Weet iemand een oplossing voor het volgende:ik(net begonnen met elektronica-hobby) probeer een ledje te laten knipperen met behulp van een ic 555.

Volgens mij alles gedaan volgens het schema, maar bij aansluiten van de plus en min knippert het ledje maar 1 keer, waarna het ledje blijft branden en de ic warm wordt.

Pin 4 en 8 op de plus

tussen pin 7 en 8 een potmeter van 1 M ohm

tussen pin 7 en 2 een weerstand van 47 k ohm

tussen pin 2 en 1 een condensator van 1 micro F

tussen pin 5 en min een condensator van 0,1 micro F

pin 1 naar de min

van pin 3 een weerstand van 330 ohm en ledje naar de condensator op pin 5

pin 6 is met pin 2 verbonden

voeding: 9 volt

Alvast bedankt voor je reactie.

Reply to
knorretje
Loading thread data ...

"knorretje" schreef in bericht news:em1lm1$ka5$ snipped-for-privacy@news5.zwoll.ov.home.nl...

Waar heb je dat schema vandaan? Zo op het eerste gezicht lijkt het niet erg op de gewone a-stabiele schakeling die je wilt maken. Overigens is het toch wel handig - eigenlijk nodig - met schema's te werken als je wat in de elektronica wilt doen. De beschrijving zoals je die geeft laat toch nog een paar dingen onduidelijk. Bovendien zullen niet veel mensen (ongeveer niemand) zin hebben om uit zo'n beschrijving zelf een schema te gaan tekenen om te kunnen zien wat je nu eigenlijk gedaan hebt.

Getekende schema's kun je bijvoorbeeld plaatsen op:

alt.binaries.schematics.electronic

of zelf maken met:

Andy´s ASCII-Circuit

formatting link

Als je een schema van internet gebruikt, kun je natuurlijk ook het adres opgeven waar je het hebt opgehaald.

Een 555 mag best een beetje warm worden. Hoe warm staat in de datasheet. Heel primitief kun je een natte vinger gebruiken. Letterlijk. Als het gaat sissen is het te heet en te laat.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Op Sat, 16 Dec 2006 21:41:33 +0100, schreef knorretje:

OK -> 4 is reset (laag-actief), 8 is de plus van de voeding.

Deze potmeter bepaalt grotendeels de oplaadtijd van de condensator; met de verderop genoemde 1uF bedraagt deze tijd maximaal een seconde.

Hier zit al een potentieel probleem. Als je de potmeter op zijn laagste weerstandswaarde zet (zeg maar nul ohm), wordt pen 7 effectief doorverbonden met de positieve voedingsspanning. Pen 7 (Discharge) is echter de collector van een transistor die met de emitter aan massa hangt, en bedoeld is om de timing-condensator te ontladen. Je kunt je voorstellen wat er dus gebeurt met de potmeter op zijn laagste stand: zodra de 555 de condensator wil ontladen door pen 7 naar massa te trekken, ontstaat een kortsluiting naar de positieve voedingsspanning.

Remedie: zet een weerstand van minstens 1K in serie met deze potmeter.

Deze weerstand bepaalt de ontlaadtijd van de condensator, die hiermee ongeveer 0,05 seconde zal bedragen.

Het gevolg van deze keuze van potmeter en weerstand is dat je een signaal krijgt dat telkens maximaal 1 seconde hoog is, en 0,05 seconde laag. Met andere woorden: je zult de LED waarschijnlijk niet zien knipperen omdat 'ie veel te kort uit is.

Dit is dus de timing-condensator.

Dit is een ontstoorcondensatortje, zonder speciale functie voor de timing.

OK.

Dit is niet goed. Pin 5 is een ingang waarmee je kunt instellen bij welke spanningsdrempels op de timing-condensator de 555-uitgang hoog dan wel laag schakelt. Normaal gesproken is dit bij 1/3 respectievelijk 2/3 van de voedingsspanning, wat simpelweg gerealiseerd wordt door drie interne weerstanden van 5K in serie tussen de plus en de min van de voeding (vandaar ook de naam van de chip). Pin 5 is aangesloten op het punt tussen de bovenste twee weerstanden, en voert normaal gesproken dan ook 2/3 van de voedingsspanning. Bij de meeste simpele toepassingen gebruik je pen 5 niet. In deze configuratie worden de schakeldrempels veranderd afhankelijk van de toestand van de uitgang. Dit kan resulteren in hoogfrequente oscillatie, of juist het verlagen van de oscillatiefrequentie.

Je kunt de serieschakeling van LED en weerstand gewoon naar massa leggen en pen 5 open laten.

Dit is OK.

OK.

Het grootste probleem is de timing zelf: de perioden dat de LED uit is zijn te kort om te zien. Dit komt door de weerstand van 47K.

Ik raad je de volgende dingen aan:

- Zoek de datasheet van de 555 op en probeer deze te begrijpen.

- Sluit de LED + 330 ohm aan tussen pen 3 en massa.

- Zet een weerstand van minstens 1K in serie met de potmeter.

- Verhoog de weerstand van 47K tot 470K.

Als het goed is, zie je de LED nu wel knipperen.

Overigens: als het je vooral om knipperende LED's gaat, is er een nog veel simpeler oplossing dan een 555 - nee, geen knipper-LED, maar een schakelingetje op basis van een CMOS 40106. Desgewenst wil ik daar wel even een schemaatje van geven.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Allereerst bedankt voor het uitgebreide antwoord. Ik moet het nog uit gaan proberen in mijn "takkenbos". Nog een vraagje over de weerstand in serie met de potmeter: Moet ik deze schakelen tussen potmeter en pin 8?

"Richard Rasker" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@linetec.nl...

Reply to
knorretje

googelen op 555 en je krijgt massa's schema's waar je wat mee kan.

Reply to
dre

Op Mon, 18 Dec 2006 01:14:20 +0100, schreef knorretje:

[svp niet topposten - zie
formatting link

[knip uitleg]

Het maakt niet echt uit in welke volgorde de potmeter en de extra weerstand geschakeld worden, zolang ze maar achter elkaar geschakeld zijn. Dus je kunt 'm inderdaad tussen de potmeter en pin 8 plaatsen, maar tussen de potmeter en pen 7 is ook goed. Probeer het anders gewoon uit.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.