Regeling naaimachinemotor.

L.S. Omdat een oudere naaimachine slecht loopt bij lage snelheid heb ik de regelaar in de voet (variabele weerstand) vervangen door een triac-regeling in de hoop dat dat beter zou werken. Ook nadat ik de regeling op wat voorspanning heb ingesteld maakt het niet echt veel uit. Is er een manier om het koppel bij lage snelheid wat te vergroten of is het simpelweg een eigenschap van eenvoudige wisselspanningsmotortjes waar niets aan te veranderen is. Vr. gr. Kees Koning.

Reply to
Kees Koning
Loading thread data ...

"Kees Koning" schreef in bericht news:478f65fe$0$18116$ snipped-for-privacy@dreader18.news.xs4all.nl...

Reply to
marko

Ik zou eens kijken of er wellicht nieuwe koolborstels in moeten.

-- Femme

Reply to
Femme Verbeek

"Kees Koning" schreef in bericht news:478f65fe$0$18116$ snipped-for-privacy@dreader18.news.xs4all.nl...

Toen ik mijn naaimachine kocht, vertelde de verkoper, dat deze Lewestein ook heel langzaam kon naaien. Hij deed en doet dat inderdaad veel beter dan de prof. Husquvarna van mijn schoonmoeder. Weliswaar is die Husquvarna 60 jaar oud, en die Lewestein 30, maar dat waren allebei machines uit de hoge(re) prijsklasse. Ghost

Reply to
Ghost

"Kees Koning" schreef in bericht news:478f65fe$0$18116$ snipped-for-privacy@dreader18.news.xs4all.nl...

Het motortje is een zogenaamde serie-motor. De veldwikkelingen staan is serie met de rotorwikkelingen. Door de spanning te verlagen verlaag je dus ook het magnetisch veld, en daarmede dus ook het koppel van de motor. Wil je er wat aan doen, dan moet je het motortje uit elkaar halen, en de stotor, en de rotor afzonderlijk van spanning voorzien. Dat wordt een heel gepuzzel, daar je geen van beide wikkelingen maar zo op 230 Volt mag aansluiten.

Toet

Reply to
Toeternietoe

L.S. Allemaal bedankt voor de reacties. Het is een beetje zoals ik dacht. Een eenvoudig motortje en een eenvoudige regeling. Het mooiste zou een gelijkspanningmotortje zijn maar dat gaat me net even te ver. Nogmaals dank. Kees Koning.

Reply to
Kees Koning

"Kees Koning" schreef in bericht news:4791ba7c$0$28596$ snipped-for-privacy@dreader28.news.xs4all.nl...

Dit soort motortjes werkt ook op gelijkspanning en is ook tamelijk eenvoudig te regelen. Alleen... Wat voor mij vrij eenvoudig is, hoeft dat voor jouw niet te zijn. Het komt er op neer dat je de netspanning gelijkricht en afvlakt. De motor stuur je dan aan met een pulsbreedteregeling. Laten we zeggen honderd pulsen per seconde met een pulsbeedte van 0-7ms.

Denk er om dat de gelijkspanning boven de 300V komt. Erg gevaarlijk experimenteren.

Is de motor nog in orde? Niet alleen koolborstels slijten, lagers ook.

petrus bitbyter

Reply to
petrus bitbyter

Een naaimachinemotor zou op gelijkstroom moeten kunnen lopen. Je kan dus een PWM-regeling proberen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Kees Koning:

Houd er rekening mee dat die electomotor een redelijk complex mechanisch gedeelte aandrijft. Ik zou eerst eens kijken of er in dat traject eer valt te behalen (exentriekjes schoonmaken/reinigen etc). Floor

Reply to
Floor

Een variabele weerstand geeft een lagere spanning op de motor en daarmee ook een lager vermogen. Jij wilt een lager toerental, liefst bij gelijk vermogen. Er zijn veel eenvoudige schematje's, welke de tegen "EMK" van de motor meten en op basis daarvan de faseaansnijding aanpassen. M.a.w. Als de motor wordt afgeremd, schroeft het circuit het vermogen wat op. Als je niets kunt vinden (zoek op "toeren regeling", niet op vermogensregeling), wil ik wel in mijn oude papieren duiken. Ik moet ergens nog zoiets hebben. Stelt weinig voor, maar werkt wel.

Hal.

Reply to
Hal

Begin eerst maar eens met hier en daar een drupje naaimachine olie. Eventueel ook in de lagertjes van het motortje.

--
pim. Nee het hoeft geen zwembad te worden.
Reply to
Pim Schaeffer

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.