combineren weerstanden en ledverlichting op auto

In moderne autos wordt een teststroompje door de verlichting gestuurd om te controleren of er lampjes kapot zijn. Als je nu een gewoon gloeilampje vervangt door een LED, is de weerstand veel te laag en wordt de lamp als kapot gemarkeerd.

Ik zou verwachten dat je dan een weerstand gelijk aan de weerstand van de oorspronkelijke lamp plus de weerstand van de LED in serie zou moeten schakelen, maar op internet wordt steeds gepraat over een weerstand parallel aan de LED. Dat begrijp ik niet helemaal, de totale weerstand wordt dan toch juist verlaagd?

En gerelateerd aan die vraag: als ze dan praten over een weerstand van Y ohm en 1 watt, kun je die dan vervangen door twee parallele weerstanden van ieder 2Y ohm en 1/2 watt om aan de gewenste wattage te geraken?

Reply to
hari seldon
Loading thread data ...

On 30/08/2017 08:51, hari seldon wrote: > In moderne autos wordt een teststroompje door de verlichting gestuurd om > te controleren of er lampjes kapot zijn. Als je nu een gewoon > gloeilampje vervangt door een LED, is de weerstand veel te laag en wordt > de lamp als kapot gemarkeerd.

In tegendeel: er wordt geregistreerd dat er veel te weinig stroomt loopt, waardoor geconcludeerd wordt dat de gloeilmap dus stuk is.

Klopt, en dus gaat er meer stroom lopen - zie boven. Het vervelende van deze oplossing is dat je de energiebesparing door LED gebruik dus weer helemaal teniet doet! (Mooier is het om in de besturingscomputer van de auto aan te geven dat er LED lampen inzitten ipv gloeilampen, zodat het systeem niet meer op hol slaat. In mijn auto kan dat, maar wellicht niet in alle auto's - bovendien heb je dedicated soft- en hardware van je automerk nodig om dit te doen. Dus niet voor iedereen weggelegd.)

Ja, als je er een stukje tape omheen doet *lijkt* het zelfs 1 weerstand van Y Ohm en 1 W ;-) .

Reply to
Ano

...

dank voor je antwoord. het gaat me niet om de led, maar om een vervanger van een normaal kentekenlichtje door eentje met achteruitrijdcamera en een led. de led zelf zal me worst wezen...

ze praten hier over 270 ohm parallel, lijkt je dat plausibel voor een

12V 5W peertje?
Reply to
Seldon, Hari

So what? Behalve bij een elektrische auto is die energiebesparing niet of nauwelijks relevant. Gloeilampjes hebben een beperkte levensduur en hebben de hinderlijke eigenschap om altijd op het slechtste moment stuk gaan, met ook nog eens de kans op een prent. Alle reden dus om lampjes door "oneindig" lang meegaande LEDs te vervangen.

Overigens zul je een forse vermogensweerstand parallel aan de LED moeten schakelen, die ook nog eens flink heet wordt. Niet echt aantrekkelijk. Ik zou experimenteren met grotere weerstanden, tot het punt waar de defect-lampje-waarschuwing aanslaat, of, als je alle lampjes vervangt door LEDs, die waarschuwing domweg negeren.

-p

Reply to
Piet

Klopt dat de zaak flink warm wordt gestookt. En soms wordt deze weerstand ook nog eens in het armatuurtje van de LED gemonteerd (dat heet dan een 'CANBUS' LED): waardoor deze erg warm wordt en snel kapot gaat. 't Is toch wat!

Reply to
Ano

Reken maar mee: V = I x R P = V x I Dus I = P/V = 5/12 = 0,4 A. Dus R = V/I = 12/0,4 = 29 Ohm ==> weerstand lamp

Die 270 Ohm lijkt me dus veel te hoog.

Je kunt die parallele vermogensweerstanden voor LEDs zo kopen bij de (betere?) autohandel. Moet dus wel 5W aan warmtedissipatie aankunnen, zou je zeggen.

Je kunt natuurlijk ook de originele lamp als parallelweerstand aan je LEDje monteren ha ha ;-)

Reply to
Ano

Waarom zou je? Die defect-lampje-detectiecircuits hoeven echt niet de volle stroom door het lampje te sturen. Dat zou zelfs knap onhandig zijn. Een paar mA is al voldoende om heel / defect te constateren. Voor 10 mA is een weerstand van 1k2 dan al voldoende.

-p

Reply to
Piet

Ja, maar als het licht wordt ingeschakeld komt wel de volle mep erdoor...

Reply to
Seldon, Hari

Ja hoeven. Maar tussen hoeven en doen zit kennelijk een verschil anders zou hij niet aangeven dat de lamp stuk is! Immers door een LED loopt ook gewoon stroom, en vast wel meer dan 10mA. Er is gewoon een ondergrens voor de stroom en die ligt te hoog om een LED als goed te detecteren, als je nou weet wat die ondergrens is dan kun je een optimalere weerstand berekenen dan "gelijk aan die van de lamp". Maar waar je uitkomt zal afhangen van hoe die computer precies geprogrammeerd is.

Reply to
Rob

Is niet aan te bevelen. Je kan ze beter lucht geven om te koelen. In een auto, waar het flink heet kan worden, kan je die wattages beter ruim nemen,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Was ook maar een grapje om aan te geven dat je je het zo voor kan stellen. Als je ze tegen elkaar duwt weet de weerstand niet meer dat hij eerder slechts de helft zo dik was ;-)

Reply to
Ano

Toch snap ik het nog niet helemaal (disclaimer: ik heb in de 60-er jaren wat natuurkunde gehad op de middelbare school en heb ergens in de buurt van de wet van Ohm toch maar alpha gekozen.)

Als je een weerstand van de juiste waarde in serie schakelt is de situatie toch gelijk aan de oorspronkelijke situatie met het orginele gloeilampje?

Reply to
hari seldon

Nee dit heer parallel schakelen. In serie dat is als je de draad door knipt en daar dan die weerstand doet. Dat is niet de bedoeling want dan wordt de totale weerstand juist groter.

Reply to
Rob

Niet als je eerst de gloeilamp eruit hebt gehaald en door de led (met hele kleine weerstand) plus weerstand (waarde van orginele gloeilamp min die van de led-schakeling) in serie hebt vervangen. Toch? Dan is de totale weerstand toch weer gelijk aan de oorspronkelijke situatie?

Ik snap het gewoon niet.

Reply to
hari seldon

Dat is duidelijk ja. De weerstand van een LED lamp is al HOGER dan die van een gloeilamp van de zelfde lichtsterkte dus weerstanden in serie maken het alleen nog maar erger.

Reply to
Rob

@OP:

Overigens heb ik zeeeeer slechte ervaringen met de 'Chinese' LED lampjes die je voor 1 of 2 euro je via Ebay / Aliexpress [of dezelfde lampjes waar via een NL online-winkel dan 5 tot 10 euro voor rekent].

Na een half jaar gaan ze (deels) kapot, knipperen etc.

Ik heb zojuist 2 stuks van Osram besteld (EUR 20 voor twee, 6000K), ik hoop dat die het wel 5-10 jaar volhouden...

Reply to
Ano

Hoe werken die auto-LEDs eigenlijk? Zetten ze er gewoon een serieweerstand voor om de stroom te regelen, of zit er een wat intelligentere LED voeding voor? (of is dat model-afhankelijk?)

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Wat ik heb gezien: een x-aantal LEDjes en een x-aantal weerstandjes bij elkaar gepropt in een fittinkje/kaarsje.

Ik heb er hier eentje voor me: 2 weerstanden (beide 32 Ohm) in serie met de 12V, en zes LEDjes. Als ik het goed zitten de LEDs per twee geschakeld, dus 3 parallele 'strengetjes' van 2 stuks met aan begin en eind een weerstand.

Reply to
Ano

Geen idee. Ik heb een achteruitrijdcamera uit China gehaald voor 14.95 inclusief vracht, en die past mooi in de houder van mijn kentekenverlichting. Werkt allemaal goed. Alleen kwekt de boordcomputer nu de hele tijd dat mijn kentekenverlichting kapot is, en daar zoek ik een hack voor.

Misschien ga ik er morgen dus met de hier verworven kennis aan prutsen.

Reply to
hari seldon

Als het zo lomp is hoef je je over het rendement ook geen zorgen te maken.

En voor OP: gewoon wat experimenteren met een // weerstand aan het geheel. Even proberen wat de grootste is die de computer nog voor de gek houdt.

Het is vast niet nodig om de hele lamp te emuleren,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.