Accu naar de kl*te

[knip: stelling dat Li-ion maar 3 jaar meegaat, anekdotisch bewijs voor/tegen]

Die ervaring deel ik met je. Ik heb sinds 2000 een Panasonic GD70 (ofwel de KPN pocketline omnium) dagelijks in gebruik. Ik merk niet echt dat de accu slecht wordt.

Inderdaad :) Maargoed, veel persoonlijke ervaringen samen kunnen misschien wel enigzins die kant op wijzen.

Groetjes,

--
Sander Ruitenbeek       http://grids.be/sander
Tel: +31 (0)6-22518788, e-mail: sander@grids.be
irc: speeedy (IRCnet),  icq: 1411173, msn: sander_ruitenbeek@hotmail.com
Reply to
Sander Ruitenbeek
Loading thread data ...

Inderdaad. Maar ik vind het wel handig af en toe een nieuwe gsm.

Ik ook niet, maar merk toch wel teruggang. Wat ik wel doe ik de accu meestal helemaal gebruiken. In de praktijk komt het er niet van om halverwege weer op te laden.

Kijk maar op websites. Volgend stukje komtuit Wikipedia:

"Een ander (minder bekend) nadeel is dat de Li-ion batterij zijn capaciteit al begint te verliezen, gelijk nadat hij gefabriceerd is. Bij 25 graden celsius is dit +/- 20 % per jaar, dit loopt op bij hogere temperaturen. Door dit chemisch verval gaat bijvoorbeeld een laptopaccu typisch 3 tot 5 jaar mee."

en kijk eens op:

formatting link
de pagina met "How to prolong lithium-based batteries"

een stukje hieruit:

"Aging of lithium-ion is an issue that is often ignored. A lithium-ion battery in use typically lasts between 2-3 years. The capacity loss manifests itself in increased internal resistance caused by oxidation. Eventually, the cell resistance reaches a point where the pack can no longer deliver the stored energy although the battery may still have ample charge."

Dus zeg niet zomaar dat ik iets uit mijn duim zit te zuigen. Eerst eens even controleren voordat je anderen van onzin beschuldigt. Er is wel degelijk een temperatuur-afhankelijke degeneratie van Li-ion accus.

Pieter

Reply to
P.

Maar dat vertelt een fabrikant je niet graag. Waarom denk je dat originele Li-ion accu's zo duur zijn? Gaat net als bij printers: de inkt levert het geld op! En in ons geval leveren accu's geld op. Er staat niet voor niets in alle handleidingen dat je alleen maar originele accu's mag gebruiken.

Pieter

Reply to
P.

Wikipedia is een ongecontroleerde verzameling informatie die niet noodzakelijkerwijs betrouwbaar is. Soms aantoonbaar integendeel. En hoewel Li-Ion laptopaccu's inderdaad nogal eens een korte levensduur hebben, is dat op zich geen grond om dat gegeven te gaan extrapoleren naar Li-Ion accu's in het algemeen.

Tsja, en zoals ik al opmerkte kunnen Li-Ion accu's dus, ondanks deze schone theorie, *aanzienlijk* langer meegaan dan "2-3 years".

Ik vroeg om bewijzen. Als iedereen alles eerst zelf moet opzoeken heeft deze ng geen enkele zin.

Waar heb ik dat tegengesproken? Ik heb gevraagd waar je de "wijsheid" vandaan haalde dat een Li-Ion accu hooguit 3 jaar meegaat.

-p

Reply to
Piet Beertema

Als je 'li-ion' vervangt door 'lithium' heb je volkomen gelijk. Er zijn lithium-gebaseerde batterijen met 10 jaar shelf-life. Maar Li-Ion is een specifieke chemie met specifieke nadelen.

Sanyo en Panasonic geven aan dat een onder perfecte omstandigheden opgeslagen batterij ongeveer 2-3% capaciteit verliest per maand opslag, en dat die verloren capaciteit maar 'deels' teruggewonnen kan worden. Drie jaar opslag levert je dus 72% capaciteitsverlies. Hoeveel je terug kunt winnen met een paar goede laad/ontlaad-cycli is niet duidelijk, maar laat het de helft zijn. Dan ben je dus 36% van de capaciteit van je accu permanent kwijt. 60% overgebleven capaciteit is voor zowel Sanyo als Panasonic de norm voor end-of-life.

Ja, daar zitten aannames in.

Uit het Sanyo Lithium Ion manual:

'If a small child is to use a Lithium-Ion battery, be sure to carefully instruct the child on the contents of this instruction manual before use.'

Da's 29 pagina's met legalese en technische kreten. Arme Amerikaanse kinderen.

--
Ruben

	Misfortune, n.: The kind of fortune that never misses.
		-- Ambrose Bierce, "The Devil's Dictionary"
Reply to
Ruben van der Leij

Voor verifieerbare feiten behoort wikipedia zelfs bronverwijzingen te hebben (of er staat net iets te vaak "citation needed"). Er zijn wel degelijk li-ion technologien met dergelijke nadelen. Kennelijk niet allemaal, gelukkig.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik heb het niet over 'lithium', maar over Li-Ion. En ik heb het niet over shelf-life, maar over levensduur in de praktijk. En dan zou het me wel erg verbazen als ik met al mijn Li-Ion accu's alle geluk van de wereld zou hebben en ze buiten alle levensduurspecs zouden vallen. Maar goed, niets is onmogelijk, zullen we maar zeggen.

-p

Reply to
Piet Beertema

Het zou best eens kunnen dat geregeld gebruik beter is voor Li-ion batterijen. Vergelijk het een beetje met electrolytische condensatoren die voor ingebruikname geformeerd moeten worden en antieke papiercondensatoren die bij dagelijks gebruik nog redelijk lekvrij blijven maar na buitengebruikstelling van het apparaat in korte tijd zo lek zijn als een rieten mandje. Weliswaar alle 3 verschillende chemische en fysische processen, maar het komt me niet vreemd voor als het zo zou zijn.

-- Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.

Reply to
maarten

Volgens de website die al eerder aanhaalde is het het beste om de accus redelijk koel te houden, en ongeveer halfvol.

Pieter

Reply to
P.

Ik heb geen redenen aan te nemen dat Wikipedia hier niet klopt. Bij Wikipedia - Televisietechniek zit het duidelijk niet lekker (tienerniveau taalgebruik weet je niet niet weet je wel, inhoudelijk tenenkrommend), maar hier lijkt het redelijk te kloppen, zeker na wat verder zoeken.

En dus ervaring. Maar wel zie ik een behoorlijk kwaliteiteverschil tussen accus. Vreemd genoeg gaan namelijk de "ander merk" Li-ion accus in mijn JVC camcorder al veel langer mee dan de originele.

En wat betreft hooguit 3 jaar lijkt me "A lithium-ion battery in use typically lasts between 2-3 years" wel duidelijk.

Pieter

Reply to
P.

Het beste om ze te bewaren. Als ik het goed begreep gaat het daar niet om gebruiken. In de koelkast bewaren was ook in de tijd van NiCD en NiMH batterijen al toegepaste bewaarmethode.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Inderdaad. Op die website werd ook aangeraden om ze niet te bewaren maar te gebruiken omdat ze van leeftijd slijten. Dus niet op voorraad inkopen.

Pieter

Reply to
P.

Het volledig benutten van de capaciteit van een LiIon batterij verkort de levensduur. Beter is het om deze bij een resterende 20-30% capaciteit opnieuw te laden.

Groeten, RobP

Reply to
RP

Wat is "geregeld gebruik"? Ik heb een Sony camcorder met een Li-Ion accu type NP-F330. Aangeschaft begin 1999. Aangezien ik bepaald geen fanatiek videograaf ben gebruik ik het ding maar heel af en toe, maar dan wel intensief. En dat betekent: doordraaien totdat de camera aangeeft dat de accu leeg is. Vermoedelijk zit er dan nog een restlading is, maar hoe groot die is weet ik niet. Daarna weer helemaal volladen, enz. enz. En zolang het ding in de kast ligt te verstoffen laad ik de accu ruwweg iedere

3 maanden volledig op. Zojuist de proef op de som genomen en er weer eens een bandje mee volgedraaid. En zo geconstateerd dat er geen enkel merkbaar verschil in capaciteit is met ruim 8,5 jaar geleden.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.