verband tussen transformator en te laden accu.

Ik denk dat geen enkele normale consument het kan vermijden in de loop der jaren een fraaie verzameling van die zwarte transformatortjes aan te leggen, die direct in de contactdoos van het lichtnet kunnen worden geplaatst en waar dan een of ander zwakstroom apparaat of acculader aan worden gekoppeld. En dan gaat het apparaat kapot en je houdt zo'n transformator over om weg te gooien. Ik word wild van dat soort verspilling.

Ik heb bijvoorbeeld nu twee van die dingen voor me liggen: een 14V 450mA en een 17V 400mA/6.8A . De eerste moet een 12V niCd accupack laden, de tweede een 14.4 V accupack. Toen ik een 14.4 accu probeerde op te laden met de 14V transformator werd hij erg heet en gaf de geest. Weer wat geleerd.

Nou heb ik nog een hoop van die transformators voor allerlei toepassingen, waaronder zelfs eentje waarvan je voltage en polariteit kunt instellen.

Mijn vraag aan de experts hier: zijn er vuistregels waardoor je kunt bepalen welke transformators geschikt zijn voor wat voor toepassingen. Een accu opladen met een te zwakke transformator werkt dus niet. Kan omgekeerd wel: bv. een 20V transformator voor een 14.4 accu?

Reply to
paai
Loading thread data ...

Heel veel van die laagspanningsapparatuur heeft een ingebouwde laadregeling. Zoals bijvoorbeeld een GSM. Bij andere apparaten zit de regeling in de lader. Je kan dus niet een willekeurig "zwart blokje" gebruiken om een "willekeurige accu" op te laden. Gewoon weggooien met het apparaat als dit kapot is, of - als je je verder verdiept in de werking van het apparaat - dit gebruiken voor iets anders. Maar dan moet je eerst uitzoeken wat de specificaties zijn van de "lader" en de toepassing waarvoor je het zou willen gebruiken.

--
Edward
Reply to
Edward

Ik vind dit wel een beetje een dooddoener, sorry dat ik het zeg. Als iemand in een hobbynieuwsgroep over weggooien begint, denk ik toch dat je op die manier weinig plezier aan de hobby zal beleven. Je hebt natuurlijk in zoverre gelijk, dat er wel wat kennis en inzicht komt kijken bij het hergebruiken van adapters, anders blaas je dingen op.

Tegenwoordig zit bij vrijwel alle apparaten de regeling in het apparaat zelf, maar het kan nogal verschillen wat er in de adapter zit. Soms niet eens een gelijkrichter, soms zelfs nog een spanningsregelaar. Er is soms wel en soms geen duidelijk verband tussen de transformatoren en de accu's, dit hangt geheel de opbouw van het te voeden apparaat af.

Dat gezegd hebbende is het gewoon nuttig om wat adapters van afgedankte apparatuur achter de hand te hebben, want ze gaan ook wel eens stuk en wie weet heb je precies iets passends liggen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nikkelcadmium(NiCd) en Nikkelmetaalhydride (NiMH) accu's mag je 'onbeperkt' laden met een laadstroom gelijk aan 1/10 van de capaciteit. Om met grotere stromen te kunnen laden, moet de lader een automatische afslag hebben (op temperatuur of delta-peak). Als je ervan uitgaat dat de lader echt dood-ordinair met 400mA laadt, moet de capaciteit groter zijn dan 4000mAh.

Niet experimenteren als in het bovenstaande met LiPo en Li-Ion accu's, althans, niet in huis, garage of auto's, kon wel eens (on)behaaglijk warm worden.

Vriendelijke groeten :-) Ron van Sommeren

Reply to
Ron van Sommeren

Het is geen dooddoener, uitsluitend een praktisch advies. Meermaals komt het voor dat een 'zwart blokje' in een apparaat wordt gestoken waar het blokje helemaal niet bij behoort. Andere spanning, andere polariteit en er is weer een apparaat rijp voor de recycling. Op de meeste van die voedinkjes of laders staat alleen "made in China" en niet bij welk toestel ze horen. Een vergissing is dan snel gemaakt. Onder de tafel waaraan ik nu zit te schrijven hangen en liggen .... even tellen .... 6 van die dingen. Op alle voedingen heb ik een sticker geplakt waar ze bij horen, want als ik de snoerenbende onder de tafel weer eens een keer opruim weet ik echt niet meer wat bij wat hoort.

Als het gaat om het hobbyen moet je goed weten aan welke eisen een lader voor een bepaalde accu moet voldoen, anders wordt het minstens een teleurstelling en mogelijk een knal of een rookwolk.

--
Edward
Reply to
Edward

Dat is in ieder geval een uitstekend advies!

Reply to
Rob

Dan kan je beter adviseren om goed op de spanning, AC/DC en polariteit te letten. We zitten hier in een hobbynieuwsgroep, niet op een consumentenforum.

Uitstekend geformuleerde waarschuwing!

Mee eens.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Nou, ik kras meestal meteen bij aankoop in het plastic voor welk apparaat ze zijn... Maar dat was de vraag niet.

Reply to
paai

Sorry, maar ik vind dat geen criterium, tenminste niet zolang er geen nl.consumenten.electronica bestaat. Als je geen zin hebt om te antwoorden moet je dat gewoon niet doen.

Reply to
paai

Dat laatste is een nuttig advies.

Je eerste opmerking snap ik niet helemaal. De nicd accus die ik uit nieuwsgierigheid heb gesloopt, hadden inderdaad iets dat op een temperatuurvoelertje leek en een daarmee verbonden derde aansluiting op de lader. Maar waarom ging dan het 'zwarte blokje' kapot toen ik er een iets te zware accu op zette? En als het geen onderwerp is voor deze groep, waar zou ik dan relevante info kunnen vinden?

Reply to
paai

Dan zal je precies moeten aangeven wat voor accu en wat voor zwart blokje. Tot nu toe was de les van de discussie dat zwarte blokjes kunnen verschillen en dat laadelectronica meestal in het apparaat zelf zit. In de alersimpelste vorm bestaat die electronica uit een weerstand. Ik denk dat kennis van accu's opladen in jouw geval nuttiger is dan van netadapters.

Basiskennis:

- NiCd en NiMH worden met stroom geladen. De basiseis daarvoor is dus dat de spanning van de lader hoger is dan die van de accu en er een stroombegrenzing aanwezig is (weerstand of intelligente laadregelaar, bij de laatstgenoemde kan een temperatuursensor een rol spelen).

- Pb en Li-ion worden met spanning geladen. De basiseis is een spanningsregelaar die een spanning afgeeft waarmee de accu niet overladen kan worden (ontploffings- en brandgevaar voorkomen). Door de spanning te varieeren tijdens het laadproces kan je ook hier snellere laadtijden krijgen (intelligente laadregelaar).

In jouw geval was er mogelijk geen stroombegrenzing aanwezig, waardoor de thermische beveiliging van je netadapter is doorgebrand.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Dat vergt onderzoek. Bijv:.

Bij nicads komt reverse polarity voor, de + wordt - (aging, temp probs) Daar kan de lader niks mee en raakt kaduuk.

Maurits

Reply to
Maurits

Spanning hoger dan die van de accu. Dat is een vuistregel waar ik iets aan heb. Denk ik.

De spanning was lager dan die van de accu. (14V van de transformator tegen 14.4 van de accu). kan dat het doorbranden hebben veroorzaakt?

Reply to
paai

Nee, dan zou er helemaal geen stroom lopen. (ik ga er vanuit, dat het stekkerblokje een brugcelletje bevat)

Er zijn twee mogelijkheden: (1) de triviale mogelijkheid is natuurlijk dat je hem ongepoold hebt. Dan wordt het vermogen 4 maal zo groot, en dat komt allemaal in dat arme trafootje terecht. Shit happens ...

(2) De andere mogelijkheid is dat het accupack zodanig onderladen was, dat sommige cellen al omgepoold waren en misschien zelfs kaduuk. (die 14.4 V is de Nenn-spanning, de klemspanning kan best eens onder de helft uitkomen) En dan het kan zijn dat de klemspanning niet snel genoeg is opgekropen, en de lader iets te lang iets te warm is geweest.

HTH, AvK

Reply to
Moi

Hoe was de laadtoestand van de accu? Als deze flink leeg is zal de spanning lager zijn en zal er alsnog stroom lopen. Als de accuspanning hoger is dan die van de transformator kan er stroom in de tegengestelde richting gaan lopen en blaas je daarmee mogelijk dingen op.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

En daar heb je een derde mogelijke oorzaak. Als het stekkerblokje geen gelijkrichter heeft, of juist niet alleen een gelijkrichter maar ook een stabilisator, kan het wel opgeblazen worden door de accu.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Lijkt me onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk. Een stabilisator zou niet tegen tegenspanning kunnen indien niet in het lichtnet ingeplugd. (Een normaal mens zou bij het ontwerp er toch minstens een sperdiode achterhangen.)

Maar volgens mij zijn die stekkerblokje-trafoos 'impliciet' begrensd: Als je een 12V/0.5A stekker-dingetje kortsluit (met een amperemeter) zal ie niet boven de ca 1A uitkomen. Gewoon omdat het trafootje te 'zacht' is. Stort in en wordt een soort van stroombron. Beltrafoos hebben dat ook, trouwens. By design.

Ik stel voor dat dhr Paaymans sectie pleegt op zijn slachtoffer ;-]

AvK

Reply to
Moi

Er zijn een aantal dingen waar je naar moet kijken. Op de meeste voedinkjes staat wel wat informatie over de voeding.

Primare soms pri is de "220" volt kant. Daar staat bij hoeveel stroom van het net opgenomen word. Hiermee kun je het maximaal opgenomen vermogen uitrekenen. P=U x I bv. 230 V x 50 mA = 11500 mW = 11,5 Watt. Letwel dit is het maximum. Als je er secundair niets op aansluit wordt er veel minder opgenomen.

Secundair soms sec. is de kant voor het aangesloten apparaat. Weer P = U x I = 6 v x 500 mA = 3000 mW = 3 watt.

Een bedroevend rendement 3/11,5* 100%= 26 %, maar daar gaat het niet over.

Er staat ook nog op DC, (==), gelijkspanning of AC (~) wisselspanning. Dit is heel belangrijk. Als je een apparaat hebt dat gelijkspanning verwacht en er word wisselspanning opgezet, dan is er grote kans dat het apparaat stukgaat. Er bestaat een beveiliging voor (een diode) maar omdat tegenwoordig alles zo goedkoop mogelijk moet is die meestal niet aanwezig (paar cent).

Als je een kapotte voeding vervangt door een andere moet de stroom gelijk of hoger zijn. De spanning moet gelijk of een beetje hoger zijn. Bv. 10% hoger. Ook moet de spanningsoort kloppen.

Wil je toch een niet compatibele voeding gebruiken dan zul je een extra schakeling er tussen moeten zetten. Dat kan alleen gaan werken als het secundair vermogen groot genoeg is.

Als het klopt, dan moet je bij gelijkspanning ook nog opletten of de polariteit van de apparaatstekker goed is. Bij de ronde stekkers is meestal de plus het midden en de buitenkant de min, maar niet altijd. Ook hier weer, verkeerd om is meestal het einde van het apparaat.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Er zitten toevallig schroefjes in... :-)

Reply to
paai

...

Alles wat ik wilde weten in een notedop. Zit je toevallig in het onderwijs :-)

Reply to
paai

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.