kortsluitend lasapparaat: electro-vraag

Hallo,

Dit is geen electronica-vraag, maar ik zag geen geschikter forum..

Ik heb hier een mig-lasapparaat aan de 230 V aansluiting. Ik heb in de zekeringkast automatische zekeringen (type 'omklappende heveltjes')

Wanneer ik las komt soms de lasdraad aan het lastipje vast te zitten, waardoor er kortsluiting ontstaat, en de automatische zekering uitschakelt. Heel lastig, omdat ik niet in de meterkast sta te lassen.

Voorheen was mijn meterkast uitgevoerd met ouderwetse smeltzekeringen (16A), en had ik hier geen last van.

Ik heb gemerkt dat wanneer ik het netsnoer van lasapparaat ipv. direct in het stopcontact, via een *opgerolde* kabeltrommel met het stopcontact verbind, ik van het bovenstaande geen last heb.

Ik ga ervan uit dat dit met de zelfinductie van de kabeltrommel te maken heeft. (afremmen van de toename in de stroomdoorvoer?).

Mijn vraag nu: vermindert een tussengeschakelde kabeltrommel de *power* van het lasapparaat?? Zo ja, hoe kan ik dan de kleinst mogelijke maar wel nog werkende kabeltrommelomvang bepalen (m.a.w. een spoel construeren die het uitslaan van de zekering voorkomt en zo min mogelijk invloed op het lasvermogen van het lasapparaat heeft)?

Ik hoop dat iemand een antwoord heeft..

tx, rob

Reply to
rill2
Loading thread data ...

Automatische zekering (laten) vervangen door een C-type, deze kan inducties beter aan.

Groeten PP

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

Reply to
eddumweer

Hoge vermogens transporteren door opgerolde kabelhaspels levert brandgevaar op. De wamte kan niet afgevoerd worden. Altijd helemaal uitrollen bij zware belastingen.

Nee, met de weerstand. Zelfinductie speelt geen rol hier. Een kabeltrommel heeft geen zelfinductie omdat zowel de heen- als terugaande stroomleiding zich op de haspel bevinden, en deze elkaar v.w.b. magnetisch veld opheffen.

Ja, want je hebt een weerstand geintroduceerd. Als je lang gelast hebt zul je ook merken dat de haspel warm geworden is. Die energie is dus verloren gegaan.

Het beste antwoord is al gegeven door PP "eddumweer". Een ander type beveiliging plaatsen die beter met je lasapparaat overweg kan.

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
Reply to
Joop van der Velden

Zie mijn antwoord aan Joop

rob

Reply to
rill2

De zaak is iets complexer: de meterkast bevat een Holec-installatie, met een aantal modules met daarop "c16", "230 V" en "E81-nB16/E"

**een module** (degene die het deel van het huisnet zekert waar ik mijn lasapparaat gebruikt) heeft "E81+nC16/E". Toen de installatie werd aangelegd (huurhuis) en ik bij de electricien klaagde over het gedrag van het lasapparaat, heeft hij daarop de betreffende "C" module (was ook "B" module) ingebouwd...

Als alternatief noemde hij toen nog een extra circuitje met een normale smeltzekering voor deze groep.

Ik heb even geen zin in allerlei gedoe om e.e.a. weer om te (doen) bouwen..

Tav. het lassen: ik las hier wat repa-werk, geen olietanker ;-) De inschakelduur van het lasapparaat is dus zeer beperkt; van verhitting van de kabeltrommel (mij bekend probleem) noch van brand was hier geen sprake.

Is er geen alternatieve mogelijkheid???

rob

Reply to
rill2

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

Op het moment dat je lasdraad vastzit gebruikt het apparaat, wegens de sluiting, heel veel stroom. Daarom klapt die zekering eruit. Dus gewoon een snel reagerende zekering plaatsen bij het lasapparaat zelf, hoef je niet steeds naar de meterkast te lopen, maar kun je ter plekke de zekering terugzetten.

Als het nog makkelijker wil doen, een zekering plaatsen die bvb na 10 seconden automatisch weer inschakeld bij het las-apparaat.

Dat is hoe dan ook veliger en handiger dan verlengsnoer als voorschakel-weerstand te gebruiken.

ruud

Reply to
Der Rudi

ik las regelmatig maar dit snap ik niet, je bedoeld dat de draad in het koperkleurige tipje vast bakt ? dat kan gebeuren, dan staat de draadsnelheid te laag ws, maar dan heb je nog geen kortsluiting

dan krijg je ook minder mooie lassen, zien te voorkomen dus

Reply to
kees6238

Ja, dat bedoel ik; ik weet dad de snelheid dan te laag stond. Maar dat moet je eerst vaststellen om het te kunnen corrigeren ;-)

Moet eigenlijk wel kloppen: zowel de lasdraad als het koperen buisje zijn de ene pool, het werkstuk-metaal de andere... Misschien is dan de oorzaak dat de draadspoelmotor blokkeert??

Gek blijft dat toen e.e.a. via een smeltzekering 16A gezekerd was, er geen probleem bestond. En nu er zekeringsautomaten in de schakelkast zitten *wel*!

Reply to
rill2

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

Je hebt een installatieautomaat, en deze regeren op een grote overbelasting, en kortsluiting altijd sneller dan zekeringen. Het verschil is niet zo groot, maar net genoeg om problemen te geven.

Installatieautomaten zijn er met verschillende karakterestieken., Ze reageren bij een flinke overbelasting (en kortsluiting) niet allemaal hetzelfde. Je kunt het zien aan een letter op de automaat. Hoe verder in het alfabeth, hoe trager (langzamer) de automaat reageert bij een flinke overbelasting. A kom je normaal niet tegen. B is algemeen gebruikelijk in woonhuizen. C wordt toegepast bij motoren (ivm aanloopstromen) D kan gebruikt worden bij zware inschakelomstandigheden van bv trafo's. Als ik het draadje goed gevolgt heb, dan heb jij een C automaat zitten. Het is te overwegen om hier een D automaat van te maken. Als je een automaat van het zelfde merk neemt, dan zijn de overige aansluitingen gelijk, en kan deze zo vervangen worden. Maar het is niet altijd maar zo toegestaan een automaat te vervangen door een met een tragere karakterestiek!!! Is de groep beveiligd met een aardlekschakelaar, dan is er meestal geen probleem. Heb je geen aardlekschakelaar voor deze groep zitten, dan kan aardsluiting in deze groep voor levensgevaarlijke situaties zorgen. Zeer zeker in toepassing met een lastrafo, metalen, zware omstandigheden, hier niet te lichtvoetig over denken!! Dus voor dat je overweegt een andere automaat te laten plaatsen, de zaak even laten kontroleren.

En je kunt natuurlijk ook de automaat vervangen door zo'n ouderwetse, maar oerdegelijke, zekering

Jantje

Reply to
Jantje Bijdehandje

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.hccnet.nl...

volgens mij mag die gewone zekering van 16A vervangen worden zonder probleem door een20A automaat. Ik begrijp niet dat die elektricien dat niet automatisch heeft gedaan? en anders proberen om 3fasig aan te sluiten indien mogelijk. Springt de zekering van 20A nog,dan zou ik toch eens je lastoestel nazien

Pe

Reply to
PePe

"PePe" schreef in bericht news:LbjTd.43307$ snipped-for-privacy@biebel.telenet-ops.be...

probleem

Dat mag vrijwel nooit. Je mag zelfs niet maar zo een zekering vervangen door een automaat van dezelfde stroomsterkte! Dus wat dat betrefd heeft de elektricien goed gehandeld.

Jantje

Reply to
Jantje Bijdehandje

Wa's dat nou weer voor larie?

-- Martijn van Buul - snipped-for-privacy@dohd.org -

formatting link
Geek code: G-- - Visit OuterSpace: mud.stack.nl 3333 The most exciting phrase to hear in science, the one that heralds new discoveries, is not 'Eureka!' (I found it!) but 'That's funny ...' Isaac Asimov

Reply to
Martijn van Buul

Dit verzin ik ook niet zelf.

Een automaat heeft een andere uitschakelkarakterestiek dan een zekering. Moeilijk woord, maar het betekend dat een zekering zich niet hetzelfde gedraagd als een automaat. Bij een overbelasting zijn de verschillen zeer gering, en ook nauwelijs van belang. De verschillen komen pas bij flinke overbelastingen en kortsluitingen. Ook zijn er automaten met andere (tragere) karakterestieken, ook weer bij flinke overbelasting en kortsluiting. Het is in het draadje al aangehaal. Je hebt B,C, en D Karakterestieken. B is het snelste, D het traagste. (er zijn nog meer karakterstieken, maar dat gaat eff te ver nu)

Door een zekering van 16 Ampere te vervangen door een automaat van 16 Ampere met een C of D karakterestiek, dan kunnen er problemen ontstaan bij bv aardsluiting.(ook bij korsluiting, maar dat behandel ik nu niet, het verhaal wordt te lang) Ontstaat er een aardsluiting, bv in je lasapparaat, dan duurt het bij een Automaat met een C of D karakterestiek langer voordat de automaat de spanning afgeschakeld heeft. Dit kan voor de mens wel eens net te lang zijn. De voorschriften zijn er op gebaseerd, dat bij een aardsluiting de spanning er zo snel afgeschakel word, dat de mens er geen blijvende hinder van mag ondervinden. Het mag duidelijk zijn, dat als de groep ook beveiligd is met een goede aardlekschakelaar het vermelde probleem niet kan ontstaan, de aardlekschakelaar heeft de spanning al veel sneller afgeschakeld als de automaat. Maar ook in zulke situaties kun je niet maar zo vervangen. Je zult dan rekening moeten houden met ondermeer max leidinglengte. Ik zal het verhaal niet te lang maken. Maar ik kan er nog wel een paar kantjes aan volschrijven.

Dus als het niet duidelijk is, of je hebt meer info nodig?? Kom er mee.

Heb je een NEN1010?? NEN1010 -5:1996 blz 179 tabel 53X geldig voor zekeringen. Op de volgende bladzijde tabel 53Y, voor automaten B, en let op de kleine lettertjes onderaan, vermeningvuldigingsfaktor voor C resp D karakterestie,

0,5 en 0,25 Voorbeeld: 2,5 qmm en 16 Ampere. Max lengte is bij zekeringen 134 Meter Max lengte bij B Automaat 122 Meter, maakt niet zoveel verschil uit, maar neem je een D automaat, dan mag je maar tot 30 meter gaan

Jantje

Reply to
Jantje Bijdehandje

Inderdaad een moeilijk woord, alleen al het opschrijven. :-)

- karakteristiek

Normaal zal ik niet snel over een spelfout beginnen, maar als je zelf al aangeeft dat het een moeilijk woord is en je gebruikt het nogal vaak, dan kan ik het toch echt niet laten, sorry.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

De politie heeft veel moeite met de kleine crimimaliteit.
Alleen al met met het uitspreken er van.
                                       -- Herman Finkers
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.