Aarding buizen radio

En daar was mijn sterke vermoeden over dat het aan de betonijzeren kooi van faraday zou kunnen liggen waar de radio in staat. In dergelijke omgevingen ben je min of meer afhankelijk van een ferrietantenne, en het zou me niet verbazen als die er helemaal niet inzit.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Als ik mijn computer op de randaarde zet is bijna alle storing op de korte golf weg, dus als afscherming/aarding is daar weinig mis mee. Helaas zit ik op zandgrond met erg diep liggend grondwater, maar als je op lekker natte slappe hollandse grond zit, gebruik dan zo kort en dichtbij als het kan 2-4 m buis in de grond.

Oh ja, voor die flat van jou, loopt er een blikemafleider dicht langs je flat?

Zo niet, test de centrale verwamingbuizen.

Ook als je waterleiding gedeeltelijk koper is, kan het wel degelijk helpen.

Laatste optie(en misschien de beste) gebruik een lusantenne, bijv. draad lang de zijden van een buitenmuur, 1-3 windingen afhankelijk van de ontvanstfrequentie, en verbindt de beide uiteinden met antenne/chassis, dan is aarding onnodig, maar extra randaaarde is ok.

Reply to
Sjouke Burry

10 nanofarad 400v condensator in de aardleiding(en antenneleiding). Wel binnenin de kast monteren.
Reply to
Sjouke Burry

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@i7g2000prf.googlegroups.com... Ik heb een oude buizenradio welke ik wil aarden. Sterker nog, zonder aarde doet ie vrij weinig. Probleem is echter dat ik bij de radio geen aardpunt voor handen heb. Ik sluit hem liever niet op de waterleiding aan (die is toch deels van PVC), want stel dàt er een keer stroom op komt te staan... Blijft over de randaarde van het stopcontact. Is dat wat? En is het mogelijk een een lang stuk kopersnoer te gebruiken als 'contra'? Zo ja, hoe lang moet dit stuk dan zijn?

Alvast bedankt!

PS: Ik woon in een flat, dus zelf een aardpin slaan is geen optie :).

Een klasgenoot in de jaren 50 (vorige eeuw) had zijn radio geaard aan een blik met water ( in mijn herinnering ongeveer 2 liter). Zonder die "aarde" deed ie 't niet. Ghost

Reply to
Ghost

Die 'andere' radio is een DKE 38 en die heeft 3 antenne ingangen (Google even op het schema). Daar lijkt mij de mogelijkheid voor de lusantenne zeer wel mogelijk. Maar ik ga die oude broddel liever niet aan leidingen hangen, want stel je voor dat er een keer een elco door slaat, dan staat er 230V op de kraan (van mijn buren).

Die BX115U (das een Philips) heeft maar een aansluiting, welke zowel aarde als antenne is. Iemand daar een idee over?

binnenin de kast monteren.

Deze elco tussen het chasis en mijn aardkabel aansluiten?

Rick.

Reply to
rick2910

binnenin de kast monteren.

Ja. Maar geen elco ,die ontploft op wisselspanning. Een goeie mylar 10 NF 400 v(of meer).

Reply to
Sjouke Burry

Ferrietantennes bestonden in en voor de jaren '50 nog niet.

-p

Reply to
Piet Beertema

golflengte / 100 = aantal liters? :-)

-p

Reply to
Piet Beertema

binnenin de kast monteren.

Nee nee en nog eens nee. Gebruik nooit een elco voor zulke toepassingen, maar slechts een daarvoor goedgekeurde foliecondensator of als je die niet kan vinden een condensator met een werkspanning van minstens 1000V.

Bovendien is de BX115U kennelijk helemaal niet ontworpen om een aarde te gebruiken, mogelijk om op een condensator te besparen, mogelijk omdat hij gewoon gevoelig genoeg is. Je gaat nergens in op mijn opmerking dat je ontvangstproblemen misschien gewoon door de betonijzeren afscherming van je huis komen. Heb je al eens een draadantenne uit het raam gehangen?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Veel zal het niet schelen (deze radio is uit '55 of laterr en in '59 had men al wel modellen met een ferrietantenne), maar zoals ik al schreef zou het me niet verwonderen dat er geen ferrietantenne inzit. Vanwege het verhaal over de enkele antenneaansluiting, heb ik een plaatje gegoogled en blijkt dat (de enkele aansluiting en het ontbreken van de ferrietantenne) inderdaad te kloppen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het plaatje vond ik trouwens op

formatting link
waar men de ontvangst trouwens zonder meer als gevoelig bestempelt. Er zijn dan volgens mij 2 mogelijkheden: 1 wat ik al zei, slechte ontvangst op de OP's locatie, of een slecht uitgevoerde opknapbeurt van het toestel waardoor het 'doof' is (komt ook voor, als de kringen bijvoorbeeld niet helemaal correct getrimd zijn).

Op de bovengenoemde site staat trouwens ook een schema. Hieruit blijkt dat de antennekring aan het lichtnet geaard is. De stekker omkeren zou best kunnen helpen, en als dat niet helpt zal een aarde aan het chassis leggen via de genoemde condensator ook niet echt veel uit kunnen maken aangezien het net en de aarde voor practische doeleinden vergelijkbaar zijn. Ik blijf dat dus een slecht plan vinden, maar mocht de OP het proberen laat hij dan in elk geval een veiligheidscondensator gebruiken of een zo zwaar mogelijk overgedimensioneerde foliecondensator.

Voor adviezen die op ervaring met dit specifieke toestel of sterk gelijkende toestellen gebaseerd zijn, geef ik nogmaals de tip om eens op het Nederlands Forum over Oude Radio's te kijken, dan heeft de OP meer zekerheid door de verzamelde specifieke deskundigheid.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Aanvulling: voor een condensator tussen de netaansluitingen kan je in theorie met 400V volstaan omdat de piekspanning nominaal 325V bedraagt (vroeger 311V). In de praktijk wil je wat marge inbouwen en worden speciaal geconstrueerde veiligheidscondensatoren gebruikt die niet stukgaan van korte veel hogere piekjes zoals die kunnen voorkomen.

Voor een condensator naar aanraakbare onderdelen geld, dat er al 650V over kan komen te staan als je onder de meest ongunstige omstandigheden twee apparaten tegelijk zou aanraken. Vroeger had je daar wel 630V condensatoren voor, maar sinds de netspanning 230V kan bedragen gaat dat niet meer op en bovendien geldt ook hier dat de condensator niet mag kunnen doorslaan door korte spanningspiekjes.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Foutje van me. Deze radio is natuurlijk uit '51 of later, dus er zit mogelijk zelfs 8 jaar tussen deze en het model waar op zeker ferriet in zat.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik bleef nog even doorzoeken, en vond een radio van 1953 die al een ferrietantenne had, de in Wetzlar gebouwde BX233U.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

De BX115U heeft zeker geen ferriet, dat was me anders bij het reviseren wel opgevallen. De radio heeft overigens al eens goed gespeeld, dus het kan zeker aan de locatie liggen. Maar op de genoemde locatie ontvangt een moderne MG ontvanger met ferrietantenne wel een redelijk ruisvrij signaal. Wat ik dus afleidt is dat de enkele aansluiting (waar zowel een aardteken als een antenne tekening bij staat) ik in mijn geval gewoon puur voor de antenne moet gebruiken (zeker nu ik hoor dat de kring als 'geaard' is aan de 0).

Iemand nog tips voor een goede antenne voor mijn DKE 38? Ik snap er namelijk geen reet van. De ene website zegt dat er drie antenne's van verschillende lengte aan moeten (zonder te vermelden welke lengtes op welke aansluitpunten e.d.) terwijl een kennis van me (radio amateur) juist aangeeft dat maar =E9=E9n antenne tegelijkertijd aangesloten mag zijn. En om deze radio ging mijn post in eerste instantie (qua aarding). Ik denk dat ik hem maar eens aan de randaarde ga leggen (ik heb weinig andere keus).

Rick.

Reply to
rick2910

Het verschil tussen een draadantenne en een ferrietantenne is welke component van het radiosignaal ze oppikken. De ferrietantenne pikt alleen de magnetische component van het signaal op en zal dus veel minder last hebben van bijvoorbeeld een kooi van faraday of van een langsrijdende bromfiets.

Wat je eventueel ook eens kan proberen is een raamantenne maken, er is een actieve variant met een buisje die je zondermeer op je radio zou moeten kunnen aansluiten en die zwakkere signalen goed kan ophalen.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

schreef in bericht news: snipped-for-privacy@e6g2000prf.googlegroups.com... De BX115U heeft zeker geen ferriet, dat was me anders bij het reviseren wel opgevallen. De radio heeft overigens al eens goed gespeeld, dus het kan zeker aan de locatie liggen. Maar op de genoemde locatie ontvangt een moderne MG ontvanger met ferrietantenne wel een redelijk ruisvrij signaal. Wat ik dus afleidt is dat de enkele aansluiting (waar zowel een aardteken als een antenne tekening bij staat) ik in mijn geval gewoon puur voor de antenne moet gebruiken (zeker nu ik hoor dat de kring als 'geaard' is aan de 0).

Iemand nog tips voor een goede antenne voor mijn DKE 38? Ik snap er namelijk geen reet van. De ene website zegt dat er drie antenne's van verschillende lengte aan moeten (zonder te vermelden welke lengtes op welke aansluitpunten e.d.) terwijl een kennis van me (radio amateur) juist aangeeft dat maar één antenne tegelijkertijd aangesloten mag zijn. En om deze radio ging mijn post in eerste instantie (qua aarding). Ik denk dat ik hem maar eens aan de randaarde ga leggen (ik heb weinig andere keus).

De DKE heeft drie antenneaansluitingen. Je moet maar één antenne gebruiken en die kun je op drie manieren aansluiten. De optimale aansluiting is afhankelijk van soort en lengte van antenne en aansluitdraad. Gewoon uitproberen.

En nogmaals, het eerdergenoemde forum, daar zitten de echte specialisten.

MRe

Reply to
MRe

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.