Ohm´s Lov

Den 12-11-2010 16:34, Harald Mossige skrev:

hvis der ikke kommer luft igennem, er resultatet det samme!

det er funktionsmæssigt ligegyldigt på hvilken side afbryderen sidder :) det der koster er flytningen af luft

//finn

Reply to
cykelsmeden
Loading thread data ...

Trykøgningen over blæseren (viften) indgår i beregningen af afgivet effekt såvel som luftflowet (luftmengden). Ved beregning af optaget effekt indgår virkningsgrad og tomgangstab.

--
Venlig hilsen/Best regards
Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/
Reply to
Erik Olsen

Vær opmærksom på at nogle blæsere har en "overbelastningssikringsfunktion" som kortvarigt slukker motoren ved blokering/overbelastning. Derved vil spændingen til styrelogikken i blæseren stige til 24 volt hvis du vælger den simple seriemodstands løsning.

mvh JBH

Reply to
JBH

Når det er en blæser du vil forsyne bliver opgaven endnu sværere, man kan selvfølgelig uden videre beregne en formodstand som sænker spændingen til 12 V ved et forbrug på 0.07 A. Problemet er at blæseren har et meget større strømforbrug i startøjeblikket (typisk 4-5 gange så højt), derfor vil spændingen falde til måske kun 4-6 V, og det er for lidt til start. En mulig løsning er at bruge en zenerdiode i serie med blæseren.

Reply to
ABJ

Den 12-11-2010 18:46, Erik Olsen skrev:

for såvidt enig. Men ved brug af en alm vifte, vil belastning ved lukning af tilgang, være den samme som belastning ved lukning af afgang. En alm. vinge suger ligeså meget som den trykker!

//finn

Reply to
cykelsmeden

Den 13-11-2010 10:06, ABJ skrev:

enig! Skal opgaven løses med 1 passiv device, er Zeneren løsningen. Den skal bare kunne holde til startstrømmen. har man problemer med polariteten, kan man mod et lille tab på ~0,7v samt nogle ører, bruge 2 zener rygmodryg

//finn

Reply to
cykelsmeden

Rigtigt, bortset fra hvis trykfaldet over blæseren er meget stort og man ved at aflukke tilgangen kommer tæt på absolut nultryk (0 barA) på blæserens sugeside. Men det gælder kun visse industrielle blæsertyper.

Bemærk at "vifte" er det norske ord for blæser. På danske betyder "vifte" noget helt andet.

Når luftflowet på en blæser er nul, bliver afgivet effekt nul. Optaget effekt bliver så = tomgangstab.

--
Venlig hilsen/Best regards
Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/
Reply to
Erik Olsen

Den 13-11-2010 12:25, Erik Olsen skrev:

den var jeg med på

vi er faktisk enige :-) Jeg må tilstå, at jeg ikke kan gennemskue problemstillingen, hvis man tænker sig at vingen er konkav - altså i fason som en fly-vinge. Her er "suget" på oversiden af vingen jo markant kraftigere end "trykket" på undersiden ?? Ikke at jeg nogensinde har set en blæser med sådanne blade :)

//finn

Reply to
cykelsmeden

Kig hellere på industrielle centrifigalblæsere som nok er den almindeligste type i industrien, de fås i tre udførelser, med konvekse skovlblade, med plane skovlblade og med konkave skovlblade.

Der er forskel på blæsertypernes karakteristik og virkningsgrad, men forskellene er ikke større end at alle tre typer bruges i praksis fordi konstruktionerne indebærer andre fordele.

For eksempel benyttes blæserhjul med plane skovlblade til stærkt smudsig luft da formen modvirker belægninger på blæserhjulet, og fremstillingen er billigere end med krumme skovlblade.

--
Venlig hilsen/Best regards
Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/
Reply to
Erik Olsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.