5 Volt fra eks. 4 stk. AA batterier???

hej,

Jeg er ingen haj til elektronik, men omvendt kan jeg da finde ud af at bruge en loddekolbe og aflæse værdien af en modstand.

Til nogle Palm - GPS projekter har jeg brug for at "lave 4 stk. AA batterier om til en 5 Volt forsyning".

Det skal være en god regulator, så jeg ikke taber alt for mange milliamperetimer undervejs.

Til et projekt (forsyne en GPS og en mobilos) skal jeg bruge 2-400 mA.

Til et andet projekt (oplade en Palm Tungsten) skal jeg kunne trække

5-700 mA. Jeg regner med, at 4 stk. GP 2000 batterier kan holde til 2-3 opladninger. Palm'en kan klare omkring 5 - 5.5V.

Men hvordan gør jeg det? 7805 er jeg fortrolig med, men den er vist alt andet en god til at spare på mAh'erne og så kræver den en indgangspænding på langt over, hvad jeg får batterierne til at levere...

Så vidt jeg har forstået, så skal jeg enten bruge en lineær low-dropout regulator, og her må jeg så op på 5-6 batterier for at kunne holde de 5 volt?

Er low dropout lig med høj virkningsgrad?

Alternativet er en switching regulator med step-up, og det betyder vist en del lodning med spoler og andet underligt?

Min løsning skal kunne bygges med komponenter, der ikke er alt for svære at få fat i. Hvor bør jeg købe sådan noget henne?

Kan man mon købe et færdigt lille switchmode print, som kan klare

4batt->5v for mig?

Enhver hjælp modtages med tak!

Kjeld

formatting link

Reply to
KJ
Loading thread data ...

Hej Kjeld

Du taber ikke milliampertimer i en regulator, du mister noget spænding, men ingen strøm.

Problemet med de fleste spændingsregulatore er at de kræver en indgangs- spænding der ligger omkring 1,2 volt over udgangsspændingen, så hvis du skal bruge 5 V, ja så skal du minimum have 6,2V ind og med AA batterier betyder det minimum 5 stk.

Nej, low dropuot betyder at spændingen der skal være over regulatoren for at den virker er mindre end de normale 1,2V.

En løsning for dig vil være at købe gode betterier der kan lades, deres cellespænding er 1,2 V, så 4 stk. giver 4,8V, så slipper du for regulatore.

Mvh Max

Reply to
Max

Jeg går ud fra at du mener god virkningsgrad.

De bedste muligheder for at få 5 volt er:

1) Fire opladelige batterier, det vil give omkring 4.8 volt.

2) En low dropout regulator, men du skal nok regne med mindst 5 batterier. Sådan en regulator kan let sættes sammen i en lille æske, virkningsgraden vil være nogelunde, så lang tid du har forholdsvis høj belastning og 5 batterier.

3) En switcher, men så skal du helst have en lavere (2-3 batterier) eller en højere indgangsspænding (mindste 5 batterier), ikke en der ligger lige omkring den rigtige værdi. Her kan du få den bedste virkningsgrad, men en switcher løsning kræver et omhyggeligt printlayout, så der er det bedst hvis du kan finde et byggesæt.

Jeg ved ikke om der findes byggesæt med switchere, men du kan da prøve at checke firmaerne på min liste:

formatting link

Reply to
HKJ

Man mister vel miliamperetimer i og med at der bliver afsat en effekt i regulatoren, hvis det var en ideel regulator ville der ikke være noget tab i den, og dermed vil alt effekten blive afsat i batteriernes belastning, men der er jo _desværre_ tab i sådan nogle! :o)

Mvh. Stefan

Reply to
Stefan

En low drop regulator jeg bruker er LM2940CT-5.0 Den trenger ca 0.2V over seg og er omtrent umulig å to kverken på. Selv omvendt forsynings spenning klarer den.

Den har bein som en 7805. Husk kondensatorer, ellers går det hele i selvsving. F.eks 10uF inn og 220nF på utgang.

Ved 4 batterier på 1.5V får du jo 6V, og en volt over regulatoren. Du vil da ha ett tap på 1/6. Det høres ikke mye ut for meg. En switch mode kan klare mindre, men den kretsen vil også ha ett tap, så det spørs om det lønner seg.

En LM2940CT-5.0 + to kondensatorer koster jo mindre enn 10,- og du kan klare deg uten print om du monterer det pent i en kasse med regulatoren fastskrudd.

Husk at du kan trenge lite grann kjøling. Kjenn på regulatoren, du bør kunne ta på den noen sekunder uten å brenne deg. Skru den fast i metall om mulig, eller i ett print mot kobber.

Jeg har brukt noen hundre av disse. Ser ingen grunn til å bruke 7805 lenger.

Reply to
Tom-Vidar Nilsen

Hej Max

Tak for dit svar.

Den bliver jo da opvarmet, så energi mister jeg i hvert fald. For at jeg lige skal forstå det... Er lineære regulatorer opbygget, så tabet af energi gennem opvarmning modsvarer det tab af effekt, der alene opstår ved spændingsfaldet?

Det er jeg med på, men jeg mente om det følges ad i praksis? Det gør det jo så, hvis batteriet kan levere samme antal mAh på den anden side af regulatoren.

Det er så også den løsning jeg bruger lige nu, men jeg ville gerne kunne bruge alm alkaline batterier også.

Vh. Kjeld

formatting link

Reply to
KJ

KJ skriver:

Jep, da der ikke er forbindelse til "nul", kan al srtømmen kun ledes gennem belastningen. Derved kan der ikke tabes strøm i regulatoren.

Klaus

--
Se på http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
det er Modelbane Europas hjemmeside
Modeltog, NE2 internetopsætning og andet:
http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

De linære regulatorer jeg bruger har 3 ben. Det ene ben er forbundet til "nul" og der løber faktisk en strøm.

Reply to
HKJ

Må jeg forseså at du læser databladet for LM317, der har altid gået 50-100uA i midterbenet og du skal belaste den med mindst 10mA, normalt gennem de externe modstande til stel. Så et normalt kredsløb med en LM317 vil have et forbrug på lidt over 10mA.

Reply to
HKJ

HKJ skriver:

Forsvindende lille strøm, men okay, du har ret, der går en strøm.

Eller via belastningen man hænger bagefter

Nej, og slet ikke, hvis du kobler den som konstantstrømsgenerator, se nederst på:

formatting link

Klaus

--
Se på http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
det er Modelbane Europas hjemmeside
Modeltog, NE2 internetopsætning og andet:
http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

Hej Kjeld

Hvis du har 12 Volt 1000 milliamperetimer og sætter en 6 Volt regulator ind i linien, ja så har du 6 Volt 1000 milliamperetimer efter regulatoren. Men du har ret i at du taber noget effekt, men det er en anden sag.

Mvh Max

Reply to
Max

50-100uA

Jeg syntes absolut ikke at 50-100uA er en forsvinden lille strøm, slet ikke i batteri sammenhæng.

Hvilket betyder at at udgangsspændingen ikke er særlig nøjagtig eller stabil.

Der skal en stor del af de 10mA igennem spændingsdeleren for at få en nøjagtig og stabil regulator.

10mA.

Enhver spændingsregulator kan laves om til en konstantstrømsgenerator, som inkluderer dens egetforbrug. At det så er mest fordelagtigt når regulatoren har lav udgangsspænding, er årsagen til at LM317 tit bruges til formålet.

Reply to
HKJ

HKJ skriver:

I forhold til 5-700mA, jo.

Klaus

--
Se på http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
det er Modelbane Europas hjemmeside
Modeltog, NE2 internetopsætning og andet:
http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

ikke

Nu var regulatoren i forvejen ikke særlig velegnet til KJ's formål, så det er egentlig ikke relevant.

Men i forhold til regulatores eget forbrug på 10mA, så er de typisk 50uA, selvfølgelig ikke meget. Faktisk vil jeg siget at en LM317 for det meste er uegnet til batteribrug. Spændingsfald 2-2.5 volt og 10mA i forbrug er lidt højt til batteribrug.

Reply to
HKJ

HKJ skriver:

Nej

Netop og i forhold til de 700mA han vil trække er det uendeligt lidt.

Jep. Spørgsmålet er vel om det ikke bedre kan betale sig at få bygget en batteripakke der passer og så bruge den til ektern forsyning. At bruge batterier til at lade på batterier er ren tilsætning, der er tab i batterierne selv og i ladekredsløb.

Klaus

--
Se på http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
det er Modelbane Europas hjemmeside
Modeltog, NE2 internetopsætning og andet:
http://home6.inet.tele.dk/moppe
Reply to
Klaus D. Mikkelsen

50uA,

Men stadig ikke "nul", som du startede med at skrive og du skal stadig huske de 10mA, som ikke bare kan sendes igennem belastningen, men skal bruges til at sikre at ændringer i de "typisk 50uA" ikke ændre udgangsspænding.

Reply to
HKJ

Ja i det tilfælde du nævner, vil der jo være tapt 50%, for hvis det havde været en idel (tabsfri) regulator, ville du have haft 6V og 2000 miliamperetimer.

Reply to
Danny Jul

Det har du ret i, men det kan jo være nødvendigt i nogle situationer. Målet er en simpel lille "emergency charger" enhed, som gør det muligt at genoplade i en situation, hvor man kun har adgang til AA batterier.

Det der triggede ideen er en nært forestående cykeltur i Portugal, hvor jeg ikke kan forvente at få adgang til hverken cigarettænder eller stikkontakter undervejs.

Jeg har kontaktet en producent af en adapter, der kan sidde 4 batterier i og måttet konstatere, at de ikke indbygger nogen regulator, men blot lader Palm'en få mellem de omkring 4-6 volt selv om specifikationen siger min 4.5 og maks 5.5 volt.

Et enkelt sted på nettet har jeg læst om nogle dårlige erfaringer med at give Palm'en 6V, så derfor kunne jeg godt tænke mig at få en regulator på. Men det er da fristende blot at slutte batterierne direkte til.

Jeg kunne vel evt. sætte en diode i serie med kredsløbet i de tilfælde, hvor jeg bruger nye 1.5V alkaline batterier og så blot kortslutte dioden, når spændingen falder? Det er selvfølgelig ikke en holdbar løsning, men i de situationer, hvor jeg selv skal bruge det, kunne det måske virke fint.

Kjeld

Reply to
KJ

Vet ikke om du overså min tidligere posting, men jeg mener fortsatt at du bør bruke LM2940CT-5.0 som bare trenger ca 0.2V over seg for å regulere. Den vil heller ikke slutte å virke fordi om batteri spenningen går under 5.2V, men utgangsspenningen synker så klart. Skru den på en liten alu. plate og lodd på to kondensatorer, så er du klar. Kretsen kan kjøpes av ELFA med fler.

MVH fra Norge.

Reply to
Tom-Vidar Nilsen

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.