Joystick Potentiometer output til TTL (nevo)

Jeg har 2 stk joystick kontakter fra APLS

formatting link

formatting link

Jeg skal gerne have det sådan at jeg kan køre deres output ind op en I/O port på en microcontroler og vil helst ikke bruge en A/D Converter til det.

Så er der nogen der kan være mig behjælpelig hvordan jeg på den mest simple måde kan få det lavet op til et output på f.eks 0 eller 5 volt +- 1 til

1-1,5 Volt.

Hvis jeg måler på Potentiometeret er der i mitterstillingen ca 4,5 K Ohm fra Miden af ud til hver side.

Og bevæger jeg den op eller ned falder den til ca 620 Ohm.

Så for at tage en ting i mellem ville jeg meget gerne den ville skifte ned ca 2 K Ohm så der er lidt fri rum.

Nogen er kan hjælpe mig med hvordan det skal laves, for mit analog elektronik er desværre gået meget i glemme bogen.

Kan kun huske det kan gøres med nogle transistore og lidt. Men ikke hvilke og hvordan.

På forhånd mange tak.

Reply to
Kim M Jørgensen
Loading thread data ...

Du kunne evt. bruge en LM3914 som er en slags VU meter. Den har 10 udgange hvor man kan sætte en LED på hver, og så vil den vandre enten som en søjle eller en prik afh. af input spændingen. Hvis du kobler LM3914 op til at vise outputtet som en prik, og sætter dit joystik-potmeter op som en spændingsdeler og tilslutter de, af de 10 udgange du har brug for, til din microtroler så er du vel egentlig kørende. Se evt. datablad på

formatting link

/Tom

Reply to
Tom

Ja ok det ser da ud til at være en mulighed, men vil bare fylde en del mere når der så skal 2 sådanne kredse til. For at få X og Y retning med.

Men vil det ikke også være muligt med nogle simple transistore og et par modstande ?

Reply to
Kim M Jørgensen

mere

En transistor åbner ved ca. 0,7V mellem basis og emitter. Det kan du jo benytte dig af og evt. sætte en zenerdiode i serie med basis, så vil den åbne ved en spænding på 7,0V + zenerspændingen (lidt afhængig af strømmen). Ellers kan du bruge en op-amp som komperator. Du kan f.eks. bruge LM324 hvor du får 4 i en pakke.

Eller vælge en PIC processor med indbygget A/D, men det er jo nok ikke den vej du vil gå.

/Tom

Reply to
Tom

Er det noget du kan beskrive yderliger hvordan skal sættes sammen det med en zenerdiode, for den forstår jeg ikke lige. Er lidt for mange år siden jeg har rodet med Analog Teknik kan jeg godt mærke. For så vidt jeg husker hvis man har f.eks. en 5 V zenerdiode så kortslutter den da alt over 5V til 0 så der altid kun kommer volt ud eller tager jeg helt fejl der.

Skal nemlig bare have det til at jeg kan køre det ind på indgangene på denne her fætter

formatting link

Reply to
Kim M Jørgensen

en zenerdiode>

denne

Hvis du påtrykker en zener diode en spænding i lede retningen, vil der være en spænding over den på ca. 0,6V, lige som en alm. diode. Men påtrykker du en spænding i spærre retningen vil der være en spænding over den svarende til zener spændingen. Dvs. laver du en spændingsdeler, med en modstand til + og en zener diode i spærre retningen til 0V. Vil du kunne måle en spænding svarende til zener diodens påtrykte værdi over denne. Tager du så f.eks. en alm. NPN transistor så som BC547, og sætter f.eks. en

1K modstand på den basis (for at begrænse strømmen), så skal den have en spænding på ca. 0,7V for at åbne, sætter du så en zener diode i serie med basismodstanden på f.eks. 3,3V skal der 4V til før transistoren åbner. I praksis skal du have en modstand på fra udgangen af zener dioden til 0V for at der trækkes en lidt større strøm, end den igennem transistorens basis. Ellers vil spændingsfaldet over zener dioden være større en den påtrykte værdi. Håber at du fik noget ud af denne forklaring.

Men du skal stadig bruge en transistor, 3 modstande og en zener diode pr. spænding du vil detektere. Så hvis du vil aflæse både op, ned og midt på dit joystik, vil det kræve sådanne 3, og så tror jeg at LM3914 er et bedre bud også pladsmæssig.

Den det fætter du bruger, er det korrekt forstået at det er en enhed du kan tilslutte til en USB port på din PC, og så får du 16 ind eller udgange som du kan styre fra noget software?

/Tom

Reply to
Tom

Hej Tom

Jeg har prøvet at lave følgende opbygning.

formatting link

Men det virker desværre ikke helt efter hensigt.

For min Lys Diode lyser også når mit joystick står i midter possition altså når der er ca 5 M Ohm genne den. Og holder så op med at lyse når man trykker den til den ene side. dvs når den når ned på ca 1 M Ohm. Og skulle meget gerne virke omvendt.

Har jeg gjort noget forkert her eller har jeg helt mistorfoået det ?

For synes heller ikke helt jeg kan få det hen når jeg simulere det i Electronics Workbench

Men tror nu også nok endne bliver at jeg bliver nød til at brueg en LM3914, men ville helst bare gerne lige klare det med de komponenter jeg nu havde hjemme her til test.

Angåede den USB Dims ja så er det korrekt det giver mig 16 I/O porte jeg så kan bruge som jeg ønsker i Software. Der findes et han af sådanne kits et andet et jeg bla bruger er

formatting link
USBMOD2 USB to 8bit Parallel Data Module

Reply to
Kim M Jørgensen

"Kim M Jørgensen" skrev i en meddelelse news:44c78b9d$0$67261$ snipped-for-privacy@dreader2.cybercity.dk...

Prøv at se i dk.binaer

Håber den virker :-)

Mvh Lars G

Reply to
Lars G

altså

Jeg kan desværre ikke se den konstruktion Lars har lavet i dk.binaer via min CyberCity opkobling. Men hvis vi tager dit diagram som udgangspunkt. Så ville jeg klippe mellem R2 og D1. Så ville jeg føre højre side af R2 ned til højre side af R1, og zener dioden skal ned i mellem R3 og R1 og vendes 180 grader. Således at når du reducerer den omske værdi af dit potentiometer så øges spændings forskellen mellem basis og emitter og når den kommer op på 0,7V + zener spændingen skulle lysdioden lyse. Nu forsyner du jo med 5V og anvender en 5,6V zener, dvs. du kan aldrig skrue nok op, da du ikke har en forsynings spænding som overstiger zener spændingen + basis-emitter spændingen.

Nu ved jeg ikke hvor skrap du er til at programmere, og om du har lydkort i, men ellers kunne du f.eks. lade dit potentiometer indgå i en oscilator således at frekvensen ændre sig i takt med potentiometer stillingen. Frekvensen kunne du optage via lydkortet (med stereo er der lige en kanal til hver pot-meter i joystikket). Bare en ide.

/Tom

Reply to
Tom

"Tom" skrev i en meddelelse news:44c7cc44$0$67261$ snipped-for-privacy@dreader2.cybercity.dk...

formatting link

Reply to
Lars G

Hej Lars

Det eksempel virker meget fint.

Har bare lige et sidste problem jeg ikke lige kan se mig ud af ved det. Joysticket virker jo med det der potensiometer der går fra midter stillingen på de ca 5 M Ohm ud til en af yder stillingerne til hver side.

Så nu her virker det hvis jeg køre potensiometeret mod den positive ende.

Så hvis det ikke er formeget at forlange kan du så hjælpe mig lidt med hvordan jeg også kan få en ande lysdiode til at tænde når den bliver skubbet i den modsatte retning.

Således at jeg har et LysDiode til hver retning.

Reply to
Kim M Jørgensen

"Kim M Jørgensen" skrev i en meddelelse news:44c8bab3$0$60786$ snipped-for-privacy@dreader1.cybercity.dk

Hvad med bare at forbinde midterbenet på pot'en til plus, og hver sit yderben til hver sin transistors basis gennem en passende seriemodstand? Og så en passende modstand til stel fra basis. Emitterne til stel, og kollektorerne ud, med pullup modstand.

--
Ulrik Smed
Aarhus, Denmark
Reply to
Ulrik Smed

Lydder umiddelbart ikke helt tosset.

Må lige se om jeg kan få det skruet sammen ud fra den forklaring af. For kan virkelig godt mærke jeg bliver nød til at genopfriske mit analog teknik.

Reply to
Kim M Jørgensen

"Lars G" skrev i en meddelelse news:a3eb8$44c7d4bb$3e3d83dc$ snipped-for-privacy@news.arrownet.dk...

Tak for det. Det netop sådan jeg havde tænkt mig at det kunne laves. /Tom

Reply to
Tom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.