Skal have sat et par LED'er på mit Intel D945GSEJT mini-ITX bundkort, men hvordan er det med sådan nogle? Er de strømstyret fra bundkortet, eller skal man selv tænke? :-) Hvis de er strømstyret (hvilket jeg kunne forestille mig), hvor mange mA er de så på? Er det en standard?
Synes ikke lige jeg kan finde noget i Intels dokumentation:
De er strømstyret fra bundkortet, det er også derfor du uden videre kan sætte hvide, blå, røde eller grønne LEDs på uden at skulle foretage dig noget som helst!
Ang. strømmen vil jeg gætte på en 10-20 mA uden dog at have målt eller vide det konkret.
"Brian Lund" skrev i en meddelelse news:4ac2f730$0$292$ snipped-for-privacy@news.sunsite.dk...
formatting link
Mange tak.
Hvis man nu vil have dem til at lyse svagere, sætter man så bare en modstand parallel over dem? F.eks. hvis motherboarded nu levere 20 mA og der er 1,6 V over dioden, må en modstand på 160 Ohm parallel med dioden vel give en strøm gennem dioden på 10 mA, right?
En =E6gte str=F8mgenerator vil s=F8ge at opretholde den str=F8m den er indstillet til at holde, og levere den sp=E6nding der skal til for at g=F8re det. P=E5 en aldmindelig sp=E6ndingsforsyning piller man en ledning ud n=E5r man vil frakoble det emne man arbejder med (hvis man ikke gider eler kan slukke for sp=E6ndingsforsyningen) Det g=F8r man ikke med en =E6gte str=F8mgenerator for det vil f=E5 den til at levere en enrm sp=E6nding der til sidst skaber et overslag. Skal en =E6gte str=F8mgenerator s=E6ttes til at lade v=E6re med at lave noget skal man kortslutte den. Herved skal den levere den str=F8m den er indstillet til ved noget n=E6r 0 volt, og det er der ikke meget effekt i.
Man varmede en tråd op til den glødede. Derefter lod man frie elektroner vandre ud for at lade dem ramme et fosforlag, hvorefter fosforlaget lyste op. (se det er jeg delvist udlært i!)
Lysbuer er noget ganske andet og kræver langt mere strøm
formatting link
Jeg har set udstyr skadet af lysbuer i mit senere virke i vindmøllebranchen. Ingen af de ting jeg har set skadet, har kunnet opstå ved
20mA...........
Klaus
--
Modelbane Europas hjemmeside: http://www.modelbaneeuropa.hadsten.dk
Min egen hjemmeside nu med nyt domæne http://www.moppe.dk
ja nu har Kim Christensen forklaret str=F8mgenerator perfekt.. det eneste jeg vil tilf=F8je ..at en praktisk str=F8mforsyning nok ikke vil stige til mere end feks 30 volt ,n=E5r der ikke er belastning.men en ideel ville stige til uendelig.. og vedr=F8rende billedr=F8ret.. der var jo en h=F8j sp=E6nding p=E5 25 Kv s= om kunne drive ca 25 mA igennem anode kontakten.. det var ikke nanoampere.. men til gitrene l=F8ber der str=F8mme i microampere omr=E5det.. ..det var sp=E6ndingen der er =E5rsagen til at der kan laves en lysbue.. str=F8mmen st=F8rrelse er underordnet.. ( og det var nok n=E6rmere en sp=E6ndingsgenerator end str=F8mgenerator da det var sp=E6ndingen man ville holde fast.. dog ville man ogs=E5 begr=E6nse str=F8mmen ,og det gjord= e man i seperat str=F8m begr=E6nser kredsl=F8b str=E5lestr=F8m begr=E6nser . og det med serie eller parallel ...for den lille led.. misforst=E5elser opst=E5r nok fordi nogen antager at det netop ikke er en ideele str=F8mgenerator.. at den begynder at g=E5 over i sp=E6ndingsgenerator omr=E5det s=E5dan ved en 3 volt og ender ved en 5 volt.. og s=E5 er det jo muligt at bruge modstand i serie ogs=E5.. alex
Er det for at få Lysdioden til at lyse svagere at du spørger???
Nå men jeg vil afprøve om jeg kan huske teorien nu.
Lad os antage at Strømforsyningen afgiver 12V - Og vi antager at en lysdiode bruger ca. 25mA for at lyse normalt. Og ved mindre strøm gennem lysdioden vil den lyse svagere. Godt så..... Vi skal/kan godt se bort fra at der er et spændingsfald på dioden på
0.7V - Mindre betydende For at få en strøm på 25mA v. 12V regner vi på ohms lov : 12V / 0.025A = ca. 500ohm (Denne modstand er monteret på bundkortet) - Hvis man kortslutter punkterne hvor dioden sidder vil man trække 25mA - Og man bruger 12V * 0.025A = 0.3W (Det var en sidebemærkning) Nå skal man have lysdioden til at lyse lidt mindre, så smider du bare en mindre modstand på i serie - F.eks 100ohm. Og så beregner du igen den mulige strøm. 12V / 100+500 = 0.020A - og så vil diode lyse lidt svagere.
Giver det mening - eller er jeg ude på et sidespor?????
En strømgenerator er vel mest beregnet til et kredsløb, hvor man elektronisk kobler flere dioder i serie - for hver gang du kobler en diode på serien som skal have 25mA, så skal spænding ændres for at kompensere for formodstanden der er en fast faktor.
Men på et bundkort med en eller anden lysdiode - så er det fast spænding og fast formodstand og 1stk lysdiode som er beregnet til 25mA
1,8V til 4,5V afhængig af farve! Det er ikke-lysende almindelige siliciums dioder der har et spændingsfald på ca. 0,7V.
Jeg er overbevist om at det er anvendes konstantstrøms kredsløb af en art på de fleste bundkort! Jeg har ihvertfald skiftet røde og grønne (typiskt
1,8-2,2V) lysdioder ud med highbright blå og hvide dioder (3,6-4,5V) uden nogen problemer med lysstyrken! De burde jo få væsentligt mindre strøm hvis der sad en fast modstand foran spændingskilden på et bundkort.
Og så tror jeg iøvrigt at de er forsynet med max 5V ikke 12V, uden dog at have målt på det...
Ikke nødvendigvis, der findes løsninger hvor man anvender konstantstrøms generatorer til lysdioder, typisk netop fordi der er forskel i spændingsfaldet over forskellige lysdioder.
ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here.
All logos and trade names are the property of their respective owners.