essent en nuon waardeloos

Precies, maar er zit wel een vreselijke rottevislucht aan Gore Al.

Reply to
Gerard
Loading thread data ...

Biogas kan heel goed met aardgas gemengd worden zonder dat er iets aan de gastoestellen aangepast hoeft te worden. Uitsluitend biogas vraagt om een andere gas-lucht mengverhouding, maar dat is slechts een kwestie van het uitwisselen van sproeiers.

Reply to
Gerard

In principe stel je die ketel natuurlijk zo af dat je niet meer teruglevert dan strikt noodzakelijk. Dat je gekke Gerritje niet bent snap ik ook wel, en dat wil ik ook niet zijn. Desondanks zie ik wel nut van zo'n ketel.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Klopt. Aan het Spaarne ligt een oude stortplaats die nu helemaal gereed is gemaakt om biogas te produceren. Dat is voor Piet nog redelijk in de buurt om eens een kijkje te gaan nemen. Ik ben het even kwijt, maar ik dacht voorbij Haarlem, richting Spaarndam.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik denk dat dat niet kan. De energieopwekking in de vorm van elektriciteit is immers bijzaak, de hoofdzaak is verwarming. Warmtevraag zal dus de regelende factor voor de ketel zijn, niet elektriciteitsvraag. Bovendien zie ik niet in waar je zou kunnen bepalen dat er 'uitvoer naar buiten' plaatsvindt, behalve in je kWh meter, maar dat is verboden gebied.

-p

Reply to
Piet Beertema

En gelijk een tankje te vullen zeker? ;-)

Je zult op Schoteroog doelen, dat binnen het recreatiegebied Spaarnwoude ligt, vlakbij Penningsveer:

formatting link
De zinsnede "opwaarderen tot gas van aardgaskwaliteit" daar zegt al voldoende dat het gas niet zomaar geschikt is om in het aardgasnet bijgemengd te worden.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dan is het toch goed? Dan lever je alleen maar terug om het rendement op te krikken en is elke verdiende cent er 1.

In de regelmodule die tussen de ketel en het net zit, bijvoorbeeld.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Die bedoelde ik, was de details even kwijt.

formatting link

Maar ongeacht de kwaliteit, kan je er dus wel energie uit winnen.

Overigens las ik ook weer ergens dat biogas juist soms 'te goed' is en net als sommig hoogcalorisch aardgas bijgemengd moet worden om minder energie te leveren.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het ging om opgewekte stroom gratis of tegen een zacht prijsje aan de elektraboer terugleveren. Ik zie niet wat dat te maken heeft met rendement opkrikken en geld verdienen. Wel met geld uitgeven en er niets of weinig voor terugkrijgen.

Die ziet alleen dat er stroom aan het huisnet wordt geleverd. Dat er stroom "de deur uit" gaat kan hij niet zien.

-p

Reply to
Piet Beertema

Je schrijft hier net boven dat warmtevraag de regelende factor van de ketel is. We gaan ervan uit dat dat klopt, dan klopt automatisch mijn conclusie ook: Indien je alleen stroom teruglevert die als bijproduct van die warmtevraag ontstaat (opkrikken van het rendement van de verwarming), is een te lage terugleverprijs geen onoverkomelijk probleem.

Dat onderscheid zal inderdaad lastig zijn en hangt ook af van hoe je de energie zelf wilt gebruiken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Maar het is geen bijproduct! Het zou een bijproduct zijn als er restwarmte die anders ongebruikt de schoorsteen uit zou gaan gebruikt zou worden om stroom op te wekken. De realiteit is dat daar "nieuw gas" voor wordt gebruikt, waarbij restwarmte als bijproduct ontstaat. In zo'n systeem is verwarming dus ondergeschikt aan stroomproductie. Gelukkig gebeurt dat op zo'n kleine schaal dat je er geen nadeel van zult ondervinden, maar om dat nou als "hoger rendement" te verkopen is toch meer een uitvinding van de reclameboeren.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.