Opbrengst meter (Kwh en Watt) voor zonne panelen. Wie heeft advies en ervaring?

Eind November krijg ook ik een setje zonnepanelen.

Nu wil ik graag meten hoeveel die dingen opbrengen! Ik kon bij

formatting link
hele dure aanschaffen. Daar zit ik niet op te wachten. Toen zeiden ze dat je ook een gewone KWh meter (met zo'n teller en draaischijf) bij Kijkshop kan kopen en ertussen zetten.

Heeft iemand ervaring op met zo een KWh meter ertussen? Draait zo een losse KWh meter ertussen terug? Ook de teller gaat dan door de nul heen naar 9999 of zo?

Ook wil ik graag een digitale Watt meter ernaast hebben die de opbrengst in Watts kan weergeven. Opbrengst "reallife" dus wat hij aan Watts op het moment dat je naar die meter kijkt opbrengt en daarnaast wat hij in totaal heeft opgebracht.

Heeft iemand ervaring met zo een digitale Watt meter ertussen?

Graag wordt ik geadviseerd!

Giovanni

Reply to
Giovanni
Loading thread data ...

Het ligt er maar aan hoe je hem aansluit. Als je hem goed aansluit, dan hoeft hij toch niet achteruit te draaien? Ik ga er tenminste vanuit dat het ding niets verbruikt als het donker is.

--
Maurice                                    mauricej (at) xs4all (dot) nl
Reply to
Maurice Janssen

Hier in Pijnacker wordt bij de levering van zonnepanelen zo'n meter meegeleverd, is dezelfde als in de meterkast, zonder dag/nacht (dus 1 teller)

Hij wordt aangesloten op de manier dat de zonnepanelen voedend zijn, alsof het, het GEB is dus. De meter loopt dan gewoon op, zodat je precies kunt zien hoeveel ze al geleverd hebben (en jij hebt bespaard) Als het helemaal donker is, zal hij iets teruglopen vanwege de voeding van de elektronica maar niet echt veel (paar watt) De panelen leveren bij daglicht zo'n 200 watt p/stuk en er worden standaard 4 geleverd, dus 800 watt opbrengst overdag.

Dan kan dus ook, je kunt ook een amperemeter ertussen hangen, zelfde effect (alleen ff rekenen)

Nog niet gezien.

Richard

Reply to
Richard Hijdra Imaging

Niet met zonnepanelen, maar Conrad heeft een paar digitale verbruiksmeters die zowel momentele als totaal verbruik kunnen aangeven. Model EKM265 bv. Alleen zien die natuurlijk niet welke kant de stroom op loopt denk ik.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

Waar niet over wordt gesproken is of je het aantal watt/uur wilt meten aan de gelijksspanningskant of aan de omgevormde wisselspanningskant.

Ik neem aan, dat je het liefst zou willen weten, hoeveel Ahr er in je accu`s geladen wordt (en wellicht hoeveel Ahr er verbruikt wordt) M.a.w. hoeveel Ampere loopt er per tijdseenheid naar mijn accu?

Wat je dus nodig hebt is een DC Ahr meter.

Die bestaan en zijn reuze duur.

Etellijke jaren geleden heb ik er dus zelf maar een gemaakt.

Indien je geinteresseerd bent, kan ik je wel opweg helpen.

Ga er wel van uit, dat je nodige electronica kennis nodig zult hebben. En handigheid om zoiets te bouwen.

Aroen.

Reply to
aroen

Da's mooi. Ik zit er nog steeds op te wachten...

Hier idem dito. Maar er is meer: ik had er al de eenvoudigste (Variwatt) meebesteld, maar toen ik op hun website de specs las heb ik hem met een noodgang weer afbesteld. Kijk maar eens op:

formatting link
onder "Technische specificaties". Daar staat onder Eigen verbruik maar liefst 8 Watt aangegeven. Als ik er van uitga (of het terecht is weet ik niet) dat dat een continu-verbruik is, dan ben je al driekwart van de opbrengst van 1 zonnepaneel kwijt om dat ding in bedrijf te houden! Interessant is nu dat Conrad een "wisselstroomteller" aanbiedt die als

2 druppels water op dat ding van Beldezon lijkt; maar Conrad geeft een eigen verbruik van Toen zeiden ze dat je ook een gewone KWh meter (met zo'n teller en

Dat dacht ik ook, maar bij de Kijkshop heb ik ze niet kunnen vinden. En bij Aurora al evenmin, behalve ook zeer dure en grote gevallen. Maar Conrad lijkt een aantal interessante analoge tellers tegen een zachte prijs aan te bieden, dus ik ga daar maar eens verder kijken.

-p

Reply to
Piet Beertema

Levert bij jou een zonnepaneel maar 256 watt per etmaal? Da's niet zoveel, de specs geven toch echt aan 200 Watt per/uur, rekening houdend met zo'n 8-10 uur licht op een dag minimaal 1600 watt opbrengst..

Reply to
Richard Hijdra Imaging

Beldezon schrijft op haar website: "Een zonnepaneelsysteem van 4 panelen levert ca. 400 kWh per jaar"

Dus 1 zonnepaneel levert ca. 100 kWh per jaar. De meter verbruikt: 8 Wh * 24 uur * 365 dagen = 70 kWh per jaar. Da's dus grofweg driekwart van de opbrengst van 1 paneel.

Mogelijk, maar dat blijkt nergens uit. De fabrikant of importeur van de Variwatt is kennelijk Econergy. Zelf spreken die alleen over een "zeer laag eigen energieverbruik", zonder harde cijfers te noemen. Ik heb ze daar wel naar gevraagd, maar nooit een antwoord gekregen...

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat betekent grofweg een opbrengst van 1 KWhr per/dag dat is wel heel weinig, maar goed. Die 8 watt van de meter geloof ik niet helemaal. Ga ik binnenkort toch eens navragen bij mensen die dat kunnen weten...

Grtz, Richard

Reply to
Richard Hijdra Imaging

Ze staan nog op de kijkshop site, ? 11.39

formatting link

Gtrz, Emile.

(Is dit dezelfde Piet die onlangs op de radio was ivm de eerste e-mail in NL?)

Reply to
emile

Het lijkt misschien weinig, maar het is wel gemiddeld over een heel jaar, de winter (en misschien wat sneeuw op de panelen) meegerekend. En ja, het rendement bij de in de land niet ongebruikelijke bewolkte hemel en bij laagstaande zon is nu eenmaal niet verpletterend hoog.

Ik ook niet, maar andere/betere informatie heb ik niet.

Ben zeer benieuwd. Laat het even in deze ng weten.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dank voor deze informatie. Ik kijk altijd in de winkel, want die is toch om de hoek. Op websites kijk ik niet zo gauw, want ik zit nog niet zo lang op het net. :-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Bedankt voor alle reacties!

Dus zo KWh meter van de kijkshop (E11.39) die geeft gewoon aan hoeveel KWh erdoorheen gaat. En loopt dus niet terug? Klinkt idd wel logish. Ik ga dat ding aanschaffen. Bij Conrad zit er al een stekker en doos op. Dat scheelt werk en iets in de prijs!

Wat betreft de Watt meter is het nog steeds iets onduidelijk. Die van Conrad kan ik niet vinden op hun site en ook niet in de catalogus. Bedoel je ipv de EKM2 65 de Energy Check 3000 (25Euro)? Deze laatste lijkt er wel op. Mocht deze alleen maar EEN kant op stroom kunnen meten dan zou ik eventueel de aansluiting kunnen wisselen. Hetgeen je normaal gesproken in een stopcontact thuis steekt maak je pas voor de afgegeven wisselspanning van de zonnepanelen. Dan de stekkeringang aan de voorzijde van die energycheck 3000 (waar normaal gesproken het apparaat op aansluit) verbind je met je 220V net. Volgens mij zou dat dan werken!

Ik wil idd de wisselspanning kant meten. Maar niet voor een accu. Deze panelen staan dan op mijn dak en leveren stroom aan mijn 220V net thuis.

Mocht iemand ervaringen hebben met zo een digitale opbrengstmeter en zonnepanelen dan hou ik me aanbevolen!

Thanks for all

Reply to
Giovanni

Hij bleek toch gewoon in de winkel te liggen. Maar het ding is zo groot dat ik hem waarschijnlijk daarom over het hoofd had gezien. ;-)

Yep, dezelfde. Die kWh meter is dan ook duidelijk bedoeld om mijn internetverbruik te meten. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat is inderdaad het doel dat de ontwerper van een kWh meter voor ogen pleegt te zweven. ;-)

Zo te zien zit er geen terugloopblokkering op. Maar ik ga er voorshands vanuit dat de lekstroom van de inverter zo gering is, mogelijk zelfs nul, dat de meter in de praktijk nooit zal terugdraaien.

-p

Reply to
Piet Beertema

Aanvulling: de hierboven aangegeven berekening moet zijn:

8 W * 24 uur * 365 dagen = 70 kWh per jaar.

Geen 8 Wh maar 8 W.

just my five cents Telefan

Reply to
telefan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.