Nätaggregat

Ett switchat nätaggregat till en tft-skärm compaq500 caputt. Utan belastning ger det rätt spänning 5 och 12 volt. Om man belastar så sjunker spänningen till nära noll. Provbelastade med glödlampor lågt wattal typ 5 watt. Aggregatet ska orka med att ge ungefär 2 Amp både på 5 och 12 volt. Vad kan det tänkas vara för fel?

MVH Göran

Reply to
Goran Soderlind
Loading thread data ...

Byt Regulator för 5 och 12 V eller löd loss dem och belasta dem först (test). /Janne

Reply to
Janne

Det är ett stort jobb, många komponeneter måst först loss. Tänkte nån hade erfarenhet sedan tidigare, det brukar ju oftast vara samma fel. Skrev fel tidigare det ska vara compaq tft5000 råkade utelämnna en nolla sist.

Reply to
Goran Soderlind

Det kan det vara ibland. Vad är det för grejer du måste löda bort innan du kan ta bort regulatorerna?

/Janne

Reply to
Janne

Kylflänsen som regulatorerna sitter fastskruvad på och en hög med kondensatorer. Det är väl lite långsökt att tro att båda regulatorerna skulle gå sönder samtidigt. Regulatorerna brukar ju vara kortslutningssäkrade, kommer inte åt att se typbeteckningen på dom. Det är nog snarare något med regleringen. En optokopplare som drar nån sorts strömavkännande IC UC3842AM på högspänningsidan som i sin tur via diverse komponenter ser till att transformatorn pytsar iväg lämpligt mängd energi över till sekundärsidan.

MVH Göran

Reply to
Goran Soderlind

- jo så länge man håller sig inom specarna, men har din switchare rusat och spänningen stuckit iväg högt upp i det blå så gäller inga garantier längre...

något som kan hända om spänningsåterkopplingen via opton inte fungerar...

/TE

Reply to
Torbjörn Ekström

Jag tror nog du ska testa regarna.. /Janne

Reply to
Janne

(test).

Hej Göran ! Läget klarnade när du nämnde TFT5000. Troligtvis har jag sett ditt fel att antal gånger, lagat en hoper av nätaggregat till TFT5000 med beteckningen AC Adapter 643P. Det är två kondensatorer som är mycket felbehäftade och dessa är C6 47µ/25V och C2 10µ/16V oftast har man vid tillverkningen satt krympslang över C2 så att den ser ut som en spole. Byt båda och se vad som händer, hjälper inte detta och +5 Volten fortfarande sjunker vid belastning så skall du misstänka dubbeldioden som tillverkar +5 Volten eller efterföljande elektrolytkondensator. Har du inte någon F10P06Q hemma för tillfället så kan du en tex. använda en BYV28 eller liknande under testet (kör bara en mycket kort stund till du ser att +5 volten kommer upp och är stabil) som avslutning brukar jag byta alla elektrolytkondensatorerna på sekundärsidan. Lycka till ! /leifline

Reply to
leifline

Hej Vid en mera utförlig dissekering visade det sig att det jag först trodde vara regulatorer var dubbeldioder i TO220 kapsling. Transformatorn har två lindningar eller en lindning med ett uttag för

5 Volt och sista uttaget för 12 Volt, gemensam jord. Lindningarna är kopplade till varsin diod. Några kondensatorer, motstånd, 1 zenerdiod och 1 tyristor sköter resten. Det vete fan hur det fungerar. Ingen dumskalle som har konstruerat den här manicken verkar det som men ändå har den gått sönder.

MVH Göran

Reply to
Goran Soderlind

Hej leifline. Tack för informationen.

Det var det jag misstänkte, nån måste ha gjort det här förut.

C6 på högspänningsidan hittade jag men C2 verkar inte finnas till där sitter en VDR eller åtminstone ser det ut som en VDR. Det kan eventuellt finnas olika versioner, på det här kortet i ena hörnet på högspänningsidan står det REV:B.

En krymslangstäckt komponent ungefär där det står C3 men i det här fallet ser det ut att mer likna ett motstånd. Det slutar nog med att jag skär bort krympslangen.

Ok, jag börjar att gå igenom lågspänningssidan så jag vet att den är riktig och eventuella kondensatorer på högspänningen.

MVH Göran

Reply to
Goran Soderlind

47µ/25V

Mycket möjligt att det finns en rad varianter på detta kortet, alla jag lagat har kommit från samma företag / myndighet och troligtvis inköpta (upphandlade) vid samma tillfälle.

fortfarande

+5

en

ser

alla

Börja byta på primärsidan så du inte tappar reglering med överspänning på sekundären som följd, mina erfarenheter är att mer än 95% av felen sitter på primärsidan. /leifline

Reply to
leifline

Ok, Tack för rådet. Det sitter en transistor på primärsidan, en K1507 kan det vara en

2SK1507?

MVH Göran

Reply to
Goran Soderlind

"Goran Soderlind" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ja det är det säkert, troligen hel om du har något som helst liv i aggregatet. /leifline

Reply to
leifline

Nätaggregatet fungerar perfekt nu, det enda jag ut bytte ut var C6. Tog loss dubbeldioderna och funktionsprövade dem, de var felfria. Eftersom de är lite snålt med komponenter i min reservdelshylla så struntade jag i att byta ut kondensatorerna. Man kan ju skriva efter men det tar sån tid. Chansade på att byta ut bara C6. Testbelastade med billampor. TFT5000-skärmen fungerar nu perfekt. Enormt bra bild.

MVH Göran

Reply to
Goran Soderlind

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.