UPS (igen)

Har s=F6kt runt lite h=E4r om UPS och jag har en s=E5n h=E4r..

formatting link
ET

Kan man p=E5 n=E5got s=E4tt kyla den b=E4ttre s=E5 att jag kan dubbla batterierna? montera in en fl=E4kt eller s=E5?

Belastningen som g=E5r p=E5 den =E4r p=E5 runt 100w men driftstiden =E4r n=E5got f=F6r kort, som jag har l=E4st s=E5 blir de f=F6r varma efter en stund men jag har inte k=E4nt att den har blivit s=E5 varm n=E4r den g=E5tt, iofs s=E5 har den inte heller f=E5tt st=E5 och g=E5 i timtal utan det har hitinstills r=F6rt sig om "kortare stunder" runt 1 timme..

Kan jag k=F6ra de befintliga 2st 12V 12Ah batterierna och 2st 12V 7,? Ah batterier? eller =E4r det inte tillr=E5digt att koppla p=E5 batterier med olika kapacitet?

Om det =E4r j=E4tte v=E4rmeproblem med dem s=E5 v=E5gar man ju inte dubbla batterikapaciteten, och d=E5 inte heller anv=E4nda den med full last.. det hade ju varit smutt att kunna k=F6ra lite andra sm=E5saker p=E5 den med..

Det st=E5r sinus ut p=E5 den, men =E4r det riktig sinus?

Jag har/h=E5ller p=E5 att bygga ihop en generator av en B&S motor och en Audi generator f=F6r att klara sm=E5tt vid l=E4ngre str=F6mavbrott, p=E5 elverk har jag sett att de =E4r direktdrivna med en generator som ger

230V direkt? skulle vara skoj att f=E5 tag i en s=E5n generator men man kanske f=E5r en stabilare funktion med generatorn och ett/ett par bilbatteri emellan.. jag vill ju helst inte beh=F6va k=F6ra motorn hela tiden men samtidigt s=E5 hade det varit fint med sinusv=E5g ist=E4llet f=F6r 4kants eller modifierad sinus ut fr=E5n den...
Reply to
gugges
Loading thread data ...

Om du har typbeteckningen på komponenterna kan du kolla vad databladet säger. "Peakload" och spänningsfall etc.. borde ge beräkningsunderlag. (tillsammansa med termisk resistans)

Du kan prova att istället ha reläer som kopplar in och ut batterierna efter behov. Glöm dock inte att minst ett batteri måste finnas inkopplat hela tiden ;)

"modidified sinus" ..? Står det inte klart. Kläm försäljaren på rakt svar.

Vad jag läst här så har dom generatorerna ostabil spänningsreglering. Så det kanske är bättre med likström och elektronisk omformning ändå..

Mosfet/ibgt + pwm eller generator ;)

Reply to
pbdelete

Kanske en webbkamera (CCD-chip) med filter för synligt ljus vore något? Dessa är ju mer känsliga för infrarött än synligt.

Intressant.

Med dioder borde detta gå att hindra..?, en kraftig kondensator innan växelriktaren borde kunna hålla igång några millisekunder medan reläerna slår om?

Annars kanske ibgt/mosfet vore nåt för att minska omslagstiden. Om man seriekopplar några batterier så att amperestyrkan går ner.

Bra-å-veta ;)

Varma PSU i servrar?

Växelrikt----| "modidified sinus" ..?

Vet vad det är, men funderade mest på om säljaren hadde lägligt glömt att skriva dit "modified" :)

Öhh.. vad är en transformator? :-) Ström?

Generator -> Kondensator -> Växelriktare kanske? Ev med ett batteri som energibank på 50% kapacitet.

Svänghjul & skivkoppling borde kunna lösa det.

Hur funkar detta egentligen på elektrisk nivå? Kanske man kan skapa någon "kickstart" som inte väger bly för att lösa det?

Hur tar man reda på detta utan hälften-kopplat-hälften-brunnet..? :-)

4x IBGT/Mosfet i bryggkoppling som matas med några tiotal kHz pwm våg som ändrar duty cycle i 50 Hz? + Filter.. borde fungera..?

Om man vill ha lite högre effekt borde det vara något iaf.

Någon ide hur man unviker nedsolkad vågform i vägguttaget om man plockar ut ansenliga mängder DC ?, Trafo + likriktare ger tydligen nätstörningar om man inte ser upp..

Reply to
pbdelete

Tack f=F6r era svar!

Temperaturm=E4tar biten borde jag kunna l=F6sa med en IR termometer? jag har en liggandes h=E4r, ska titta n=E4rmare p=E5 vad den klarar, den =E4r egentligen till f=F6r att l=E4sa temperaturer p=E5 modellmotorer men men f=E5r ju en fingervisning till hur det g=E5r iallafall! och framf=F6rallt vart! :)

Ensures clean, uninterrupted power to protected equipment when generator power is used.

Vad menas? renar den signalen? eller menar de bara ett vanligt "spik filter"?

B&S motorn har varit till en vattenpump tror jag, det =E4r en "koppling" p=E5 den s=E5 man kan dra ig=E5ng den utan att drivhjulet b=F6rjar snurra(n=E5ja, lite f=E5r man h=E5lla emot det) slungkoppling heter det v=E4l, ser ut som en trumbroms n=E4stan.. n=E4r motorn varvar upp s=E5 drar den ig=E5ng hjulet! Dessutom s=E5 har den n=E5gon form av sj=E4lvreglering, jag testade att h=E4nga p=E5 ganska mycket last f=F6r att se hur mycket den orkar med och om det g=E5r tungt s=E5 verkar den gasa p=E5 mer sj=E4lv, iallafall s=E5 = =E4r det ett spj=E4ll som =F6ppnar om motst=E5ndet =F6kar av sig sj=E4lv och den h=E5ller varvet bra trots att jag h=E4ngde p=E5 allt jag orkade p=E5 den,

5Hk =E4r den p=E5.

Jag kollade p=E5

formatting link
och 5Hk verkar vara den undre gr=E4nsen f=F6r en 100A generator, s=E5 det blev en 65A ist=E4llet fr=E5n en Audi, det sitter en regulator i den, 14V st=E5r det p=E5 den bara.

Jag r=F6knar inte med att fulllasta allt under n=E5gon l=E4ngre tid, utan jag ska ha 1-2 bilbatterier att ladda och sedan h=E4nga p=E5 en v=E4xelriktare p=E5 denna, emellan=E5t har jag funderat p=E5 att 12v anpassa en del hemma - bara f=F6r skoj skull- eftersom det skulle passa b=E4ttre till "alternativ energi" som sol och vind - n=E5got som jag har sv=E5rt att h=E5lla nyfikenheten ifr=E5n, speciellt om man kan bygga det sj=E4lv! det m=E5ste vara grottm=E4nniskan i mig ;)

Detta =E4r defenetivt ett "f=F6r skoj skull" bygge :) sen har jag ju nytta av den, det g=E5r inte att sticka under stolen med, men kostnaden f=F6r alla sm=E5saker som ska k=F6pas in =E4r nog h=F6gre =E4n vad det kost= ar att k=F6pa ett billigt elverk ala coop 800W f=F6r 995kr ;)

Jag hoppas att ingen ny gudrun kommer och sl=E4cker str=F6mmen i 3 veckor igen! s=E5 f=F6rhoppningsvis s=E5 ska dessa saker bara beh=F6va l=F6sa korta stunder :)

Reply to
gugges

Problemet med IR termometer är att dom är beroende av materialets emissions konstant. Vilket kan variera inom kretskortet. Så den kanske inte är så tillförlitlig.

Bäst å vara förberedd :)

Reply to
pbdelete

en klassiker var förr att måla tipex (av den gamla sorten med klorerade kolväten som lösningsmedel) på dom komponeter man var intresserad av att mäta. på så sätt får man samma emissionsindex mellan olika prylar och något så när tillförlitlig tempmätning ( kalibreras mot objekt med känd temperatur och målad yta med tipex.)

Reply to
torbjorn.ekstrom

Undrar hur l=E5ngt den interna v=E4rmem=E4tningen r=E4cker? man f=E5r ju upp den i PC:n, men jag ska ta och k=F6ra p=E5 det gammla hederliga s=E4ttet med :)

F=F6rresten, den g=E5r att starta utan att n=E4tsladden =E4r inkopplad, men det gjorde den modellen som jag hade innan med, man h=E5ller in power on och testknappen tills den piper till och s=E5 startar den! jag i min egna lilla v=E4rld trodde att det var s=E5 p=E5 de flesta ;) den h=E4r =E4r ju inte direkt ny den heller...

Generator compatible, har jag fortfarande inte riktigt klart f=F6r mig vad det inneb=E4r, f=F6rmodligen s=E5 inneb=E4r det bara att den sl=E5r =F6ver p=E5 batteridrift om n=E4tsp=E4nningen blir f=F6r "skitig"

Samtidigt s=E5 klarar den av att s=E4nka resp. h=F6ja n=E4tsp=E4nningen om den ligger f=F6r mycket fel, fr=E5gan =E4r om detta =E4ven g=F6rs genom att den g=E5r =F6ver p=E5 batteridrift...?

Reply to
gugges

sådant är intressant ur långtidpesperktiv - framförallt är batteri känlig för långvarig värme då den åldras väldigt fort. - går man från 20 grader till säg 30 grader så kan batterilivslängden minska till en

1/5-del - och det är lätt hänt att batterier bli så varma i serverum och varma lägenheter med mycket datorer etc. igång. även UPS producerar en viss egenvärme och orsakar någon till några graders höjning på batteriet även vid standby.

beroende på prisgrad och hur avancerat så kan UPS:n ha olika övervakning av kritiska komponenter, men det är så prispressat att man slänger inte in något i onödan samt att övervakning i sig kan krångla - och det vill man inte ha när man skall skryta med höga MTBF-siffror

man bygger så enkelt det går med så få komponenter som möjligt inom kraftförsörjning.

OK, men då kör du ju i testläge :-)

Förmodligen är det olika mellan modeller - men man bör kolla att det verkligen går att få igång utan 220 Volt om man tänker använda som du tänker - man får mycket för pengarna när man köper UPS, så tanken lockar nog för många...

mycket troligt - en del UPS samplar in kurvan från nätet och jämför med en ideal sinuskurva och avviker den för mycket från normen så går reserven in. (man gör detta för att minska tiden för indikation av dåligt nät då en saknad halvvåg innan omkoppling kan vara för mycket för hårt lastade nätagg och ge problem.

en anläggning som går på reservkraft (generator) har ett vekt nät med ganska stora hopp i spänningen när tex olika motorer (tex. kyl/frysskåp startar och vill ha 20 -50 Amp dom första perioderna)) slår av och på - även när man slår på olika switchade nätaggregat då strömrusningen där kan vara ganska hög vid påslag.

med största sannolikhet om det inte är en 'sann' UPS med växelriktaren igång hela tiden och helt oberoende av 'laddaren' eller batteriet som strömförsörjer - dom små kompakta UPS:r som sälj idag är egentligen SPS och inte UPS - dock med kurvsampling och väldigt snabb start vid avvikels från det förväntade så är dom nästan som de 'riktiga' UPS:r

det tråkiga är om 'fulströmmen' är i längre tid än laddaren hinner ladda batteriet.

en riktig UPS med oberoende AC/DC ---+---DC/AC | | batteri

är alltid dimmensionerade för full effekt kontinuerligt eftersom det är den normala arbetssättet - laddning av batteriet brukar också gå i en hiskelig fart AC/DC (likriktaren) är dimmensionerad för hela lasten + marginal för batteriladdning. är UPS bara dellastad så får batteriet så mycket ström som den kan ta emot i dom flesta fallen - men det gäller inta dom mindre standby-UPS då laddningen är ganska klen och kanske behöver 3-4 timmar innan batterierna är över 80% igen

/TE

Reply to
torbjorn.ekstrom

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.