Brusigt ljud?

Hej Jag undrar om det är någon som vet hur man kan komma till rätta med ett irriterande och störande brus som uppstår i samband med att man kopplar ljudet från en jordad dator till en extern ojordad förstärkare, TV, video el dyl.? Kopplar man utgången direkt till hörlurar eller dyl är det kristallklart ljud. Beror störningarna verkligen på att ena utrustningen är ljordad och den andra inte, eller finns det fler saker som kan spela in, typ att eluttagen ligger på skilda faser eller annat som kan ge upphov till elektriska fält eller elektromagnetisk strålning? Är det någon som vet/kan några tips för att få bort dessa irriterande störningar?

/HP

Reply to
Hedar Palm
Loading thread data ...

Oljudet kallas för "brum" inte brus. "Brus" är ett vasst högfrekvent ljud som när det blåser hårt ute.

Du har jordningsproblem. Datorn är spänningsförande om den inte är jordad ordentligt i vägguttaget!

Läs här

formatting link

Reply to
Ken

"Ken" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ja, brum verkar vara ett bättre uttryck för mitt problem. Alldeles riktigt.

Datorn är ansluten till ett jordat uttag och med jordad kontakt faktiskt. Har också provat med två olika datorer med olika chassin (min gamla dator och min nya) och olika nätagregat och har även provat med de olika jordade nätuttagen i mitt "datorhörn". Har även provat med båda ljudkorten i datorn. Tyvärr blir det samma resultat hur jag än gör. Har du möjligtvis vidare förslag på eventuell felsökning om det ändock beror på ngt slags jordfel?

Mycket intressant tack, men verkar inte ge utförligare förslag på felsökning.

/HP

Reply to
Hedar Palm

En liten transformator kan vara lösningen på ditt problem, t.ex. ELFA 56-624-08. Åtgärdar i så fall bara symptomen, inte orsaken till brummet.

--
Robert
Reply to
Robert Larsson

Du kanske har jord från flera håll? Via centralantennanläggning kanske? Sådana brukar ofta orsaka brum om de är kopplade till stereoanläggningen via TV eller videobandspelare som dessutom har kontakt till ljudutrustningen.

Reply to
Ken

Det är ett problem man får dras med när det gäller utrustningar som använder switchade nätaggregat i kombination med feltänkta nätfilter. Jordning eller inte via nätuttag har mindre betydelse. Jordad dator kan t.o.m förvärra problemet då tv & video är befriade från jordning varvid stora skillnader i jordpotensial kan uppkomma (brum). En enkel lösning är att koppla en egen signaljord mellan utrustningarna men egentligen tveksam lösning om man ska följa följa elsäkerhetsföreskrifter, då du normalt inte får jorda utrustning som inte är tänkt för detta. En något mer avancerad lösning är att koppla ljudet via fulltransformator eller optofiber. Grundproblemet är alltså att datorns nätaggregat är konstruerat med ett filter för kraftjord och oavsett jordad/ojordad lirar illa med med all annan utrustning pga dåligt definierad signaljord. Även om den är anslutet till kraftjordat eluttag är det inte någon bra signaljord. Ojordad kan vara bättre men kan ge statiska urladdningar när du kopplar samman sladdar, vilket kan slå sönder signalvägar i såväl tv som dator. Mängden brum kan variera beroende på hur du vänder de olika nätkontakterna inbördes men är sällan någon helt fungerande lösning utan bara förtydligar jordningslingans brister som signalbärare och nätfilternas feltänk. Nätfilterna hjälper till att fixa nätaggregatens skräpsignaler vid FCC-godkännande, men sabbar din signaljord. Kräv dator med riktig fulltransformator vid nästa inköp. Finns!

/Alf

Reply to
Alf Friman

"Alf Friman" skrev i meddelandet news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Ja man tackar. Tyvärr är det ju bara datorn som är jordad och all apparatur jag kopplar ljudet till ojordad. Det verkar som om man skall sikta in sig på optofiber m.a.o. Tack allihop för alla utförliga svar svar.

-- /HP

Reply to
Hedar Palm

Jag drog en tjock 6 mm2 jordledning mellan min stereo- anläggning och datorn så blev det nästan brumfritt. De normala ljudledningarna är alltför fjuttiga. Helst borde man köra med balanserad koppling för ljudet för att slippa sådana här problem, men det är nästan bara i professionella sammanhang man kostar på sådant. Jag funderar på att själv bygga balansering för förbindelserna mellan datorn och stereon (tur och retur).

Reply to
Ken

Saab använder balanserade signaler i ljudanläggningarna AS2 och AS3 i Saab 9-5. Resultatet blir bra, men de som vill bygga om ljudet blir lite "irriterade" då det inte fungerar med vanliga förstärkare från bilstereobutiken. :-)

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.se/
Reply to
Goran Larsson

balanserat till obalanserat löser man enklast med transformatorer tex, Lundahl. dett finns även nån trafo på elfa som funkar. annars är SSM 2141 & 2142 gjorda för att balansera signaler.

// magnus

Reply to
Magnus

Naturligtvis är det inga problem att hantera balanserade signaler. Det är dock något som amatörbilstereobyggare inte är vana vid.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.se/saab
Reply to
Goran Larsson

Reply to
Magnus

Vad är egentligen balanserade signaler?

Reply to
Joel W.

Det vanliga för konsumentljudelektronik är att signalen sänds i en tråd med jord, där jorden ofta är i form av en skärm runt signaltråden. Balanserade signaler används valigtvis av proffsljudelektronik och består av två trådar, en för signalen och en för inverterad signal. Kablarna är normalt tvinnade runt varandra. För att ta emot en balanserad signal måste mottagaren ta skillnaden mellan de två signalerna.

Fördelen med balanserade signaler är att om en kabel fångar upp en störning så försvinner den när mottagaren tar skillnaden mellan de två signalerna, störningen påverkade ju båda signalerna lika mycket. En obalanserad signal fångar upp störningen på signaltråden och mottagaren kan inte se skillnad på signal och störning. I en bil kan obalanserade signalöverföringar fånga upp vinande ljud från generatorer och motorer, tändpulser från motorn och en hel del annat skräp.

Nackdelen med balanserade signaler är att sändare måste ha dubbla utgångsförstärkare och mottagaren måste ha dubbla mottagningsförstärkare och en skillnadsförstärkare. Alternativt kan dyra transformatorer användas.

--
Göran Larsson     http://www.mitt-eget.se/
Reply to
Goran Larsson

en balanserad signal kallas även symmetrisk. enkelt förklarat så består en balanserad signal av en positiv våg och en negativ spegling av densamma (fasvriden 180 grader i för hållande till originalsignalen)

balanserade signaler används huvudsakligen > > Saab använder balanserade signaler i ljudanläggningarna AS2 och AS3

Reply to
Magnus

Behövs faktiskt inte. Det är ljudsignalen som skall vara balanserad på sina två ledningar.

Reply to
Ken

Synd att man inte alltid använder balanserade signaler. Det är överlägset tycker jag som jobbat med professionell ljudutrustning. Man kan ha mycket långa, även oskärmade ledningar utan problem och olika jordpotentialer brukar inte vara något större bekymmer.

Reply to
Ken

Kan även tillägga att en väldigt vanlig balanserad koppling är nätverkskablar av typen TP, twisted pair, där det också finns höga krav på att kommunikationen ska kunna fungera trots de kommunicerande maskinernas olika potentialer och olika yttre störningar.

--
Olof Lagerkvist
ICQ: 724451
Web page: http://here.is/olof
Reply to
Olof Lagerkvist

Det där är kanske endel av problemet men ett annat problem är att om man bor i en lägenhet/villa/mm som har centralantenn/ kabel-tv, så är antennanläggningen *alltid* jordad innan den går vidare ut till uttagen, om man sedan jordar antennen igen så blir det jordströmmar (brum) i antennanläggningen. För att få bort jordströmmarna så kan man montera 'antenn- transformator'/'antennisolator'.

Så om brumet försvinner när man kopplar bort antennsladden ifrån antennuttager i bostaden så har man hittat felet, som åtgärdas med en antennisolator.

Om man är tvungen att använda flera förstörkare på olika platser när man bygger kabel-tv-nät så använder man just antennisolatorer på ingången på varje antennförstärkare och sedan så jordar man antennförstärkaren till samma kabel som matar antennförstärkaren, detta för att få bort jordströmmarna i antennkabeln.

--
/
Demmpa
Reply to
demmpa

Reply to
Magnus

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.