Wikipedia

Hallo,

Hierbij nodig ik iedereen uit om een kijkje te nemen op, en wie weet deel te nemen aan,

formatting link

Hieronder kunt U alvast lezen waar het over gaat.

Gegroet,

Jeroen

---- Wikipedia NL maakt deel uit van Wikipedia, een gemeenschapsproject met als doel in elke taal een complete encyclopedie op het web te creëren. Iedereen kan Wikipedia gratis gebruiken om informatie te zoeken én om informatie toe te voegen. Om mee te helpen artikelen te schrijven, corrigeren en uit te breiden is geen aanmelding nodig, u kunt meteen aan de slag.

*Wat is Wikipedia?*

Wikipedia is de naam van een open, rechtenvrije encyclopedie in de vorm van een WikiWiki. Ook is het de naam van het daaraan verbonden, zeer actieve 'bouwproject'. De naam van de specifieke wiki-software die de Nederlandstalige versie van dit projekt ondersteunt is sinds 5 oktober 2002 PHP, versie III.

De oorspronkelijke en momenteel verreweg grootste van de Wikipedia's is de Engelstalige

formatting link
. Op de engelstalige Wikipedia zijn al meer dan 130.000 artikelen ingevoerd. Het originele doel was te komen tot minimaal 100.000 artikelen, maar toen dat aantal was bereikt, ging de groei nog volop door!

Vanaf de zomer van 2001 zijn er naast de originele Engelstalige vele internationale Wikipedia's opgestart, waaronder deze Nederlandstalige, en het aantal neemt nog steeds toe. Buiten de Engelstalige groeien de Zweeds-, Spaans-, Duits-, Pools- en Franstalige Wikipedia's en die in het Esperanto momenteel het hardst. Maar ook Wikipedia-NL 'doet' het naar verhouding erg goed. Wat cijfers over de grootte van de verschillende Wikipedia's kun je in de wikipedia statistieken vinden.

Ook op deze Nederlandstalige versie is het het doel (steeds sneller) door te blijven groeien en een verzameling van alle menselijke kennis te worden. Dit is het geval voor alle Wikipedia's in andere talen. Utopisch? Welnee, hoe meer mensen meedoen, hoe sneller het gaat. De bal moet gaan rollen, dus zeg het voort, en doe mee!

*Essentiële kenmerken van het project*

De Wikipedia wordt gekenmerkt door drie zaken, die met elkaar het bestaan van het project op het World Wide Web rechtvaardigen. Zie ook Het unieke van Wikipedia.

Wikipedia is uniek omdat het zeer duidelijk een encyclopedie is in plaats van een woordenboek (zie Wikipedia is geen woordenboek en Wat Wikipedia niet is). Evenmin is het een discussieforum of gewone ingang naar het web (webportal). Het project is een echte wiki (zie Wat is een wiki?), hetgeen betekent dat elke inhoudelijke pagina door iedere willekeurige bezoeker bewerkt kan worden. Wikipedia is de eerste serieuze, algemene encyclopedie waarop met dit format gewerkt wordt. Hoewel voor de Wikipedia het systeem enigszins is aangepast, is toch veel van de originele cultuur die bijna alle WikiWikiWebs kenmerkt bewaard gebleven, zoals vrije opbouw en beheer door het collectief van auteurs. Kenmerkend voor het project en het succes ervan is tevens het feit dat de inhoud rechtenvrij is. Tekst en media zijn door de rechthebbende door middel van de speciale Licentie vrijgegeven en beschikbaar gesteld voor het publiek. Een ieder is daarmee gerechtigd de inhoud kosteloos te verspreiden en/of te wijzigen, terwijl niemand de toegang tot een van Wikipedia overgenomen en eventueel gewijzigde inhoud kan worden onthouden. De vrijheid van dit project en de mogelijkheid de inhoud rechtenvrij elders te gebruiken zijn de belangrijkste stimulansen voor veel mensen om eraan mee te doen.

Voor Wikipedia gelden een paar richtlijnen en basisregels die door de deelnemers in het algemeen goed worden opgepakt en doorgevoerd. Deze richtlijnen en regels zijn slechts bedoeld om te bevorderen dat één en ander vlot verloopt en dat we zo productief mogelijk kunnen zijn. Hier volgen enkele van deze richtlijnen (voor meer informatie, zie Toch een paar regels):

Ten nulde, geen overtredingen aangaande de auteursrechten begaan. (zie verder Wat je niet moet doen) Ten eerste, omdat we een enorme verscheidenheid aan deelnemers hebben, met elk hun eigen wereldbeeld en ideologieën, streeft de Wikipedia naar zo neutraal mogelijke artikelen. Het doel is daarbij niet om artikelen te schrijven vanuit één enkel objectief standpunt - een algemeen misverstand - maar om eerlijk en op sympathieke wijze alle bestaande visies over een onderwerp naast elkaar te presenteren (zie verder Wikipedia:Objectiviteit:Objectiviteit). Ten tweede zijn er een aantal belangrijke richtlijnen voor het betitelen van pagina's. Deelnemers doen er goed aan zich die eigen te maken. (Zie Het benoemen van een pagina). Ten derde gebruiken Wikipedianen zogenaamde 'Overlegpagina's' om wijzigingen of onduidelijkheden in de tekst te bepraten, in plaats van dit in de tekst zelf te doen (een enkele uitzondering daargelaten). Ten vierde wordt introductie van bepaalde soorten onderwerpen over het algemeen ontmoedigd, omdat ze, strikt genomen, geen echte encyclopedie-artikelen vormen (zie verder Wat Wikipedia niet is). Ten vijfde zijn er regels voorgesteld waarover door de verschillende deelnemers verschillend gedacht wordt. De regel waar vrijwel iedereen het mee eens is luidt: "Als deze regels je deprimeren of nerveus maken, en je zin om mee te doen daardoor verdwijnt, negeer ze dan maar en doe gewoon wat je doen wilde". Dat klinkt redelijk anarchistisch, en daardoor is het juist zo verrassend te merken dat dit projekt zo gedisciplineerd en in zo'n prettige sfeer verloopt. (Voor meer informatie, zie Toch een paar regels).

*Wie werken aan Wikipedia mee?*

Bij elkaar worden de Wikipedia's opgebouwd door honderden mensen van over de hele wereld: wetenschappers, hobbyisten, studenten en mensen met een goede algemene ontwikkeling. Op één of andere manier komen ze op de Wikipediasite terecht, zien de aktiviteit die er gaande is, proeven hoe gemakkelijk het is om iets bij te dragen, krijgen inspiratie om hun duit in het zakje te doen, iets van hun kennis hier te spuien, en gaan hun gang. We noemen de deelnemers aan dit project Wikipedianen. Hun aantal groeit nog altijd, evenals het percentage hoog-opgeleiden en specialisten op de diverse sites.

*Wie zit er achter Wikipedia?*

Bomis, Inc betaalde aanvankelijk twee mensen, de oprichters van Wikipedia Larry Sanger en Jimmy (Jimbo) Wales, de eigenaar van Bomis, om aan het projekt te werken en er in bepaalde zin leiding aan te geven. Later werd Larry Sanger gewoon vrijwilliger bij de Wikipedia. Jimbo Wales heeft nog altijd de speciale verantwoordelijkheid om erop toe te zien dat het projekt niet van het gestelde doel en de overeengekomen koers afwijkt. In de loop van de tijd zijn vele anderen zich medeverantwoordelijk gaan voelen en handelen daar ook naar.

Andere Bomis-personeelsleden die aan het projekt hebben meegewerkt zijn Tim Shell, één van de mede-oprichters van Bomis, en programmeurs als Jason Richey en Toan Vo.

Hier op de Nederlandstalige Wikipedia kunnen de heren van Bomis niet veel doen vanwege de taal en daarom is het helemaal aan ons, deelnemers, om met elkaar dit projekt in goede banen te leiden (zie ook Wie is er verantwoordelijk voor Wikipedia NL). Discussies over vorm en inhoud die alle of verscheidene Internationale Wikipedia's aangaan worden gevoerd op de betreffende Engelstalige overlegpagina's (zie Hoofdpagina onderaan). Ook beleidszaken, richtlijnen en dergelijke worden besproken op de daarvoor ingestelde discussielijst waarvoor je je kunt opgeven.

*Beknopte geschiedenis van Wikipedia*

Wikipedia's begin ligt in een conversatie tussen twee oude Internetvrienden, Larry Sanger, hoofdredacteur van Nupedia en Ben Kovitz, een computerprogrammeur en bèta-wetenschapper, op de avond van 3 januari

2001 in San Diego, Californië. Kovitz had al eerder te maken gehad met een ander soort wikiprojekt, en toen hij het basisconcept aan Sanger uitlegde, zag deze onmiddellijk dat het wikiformat uitstekend geschikt zou zijn voor het opzetten van een opener, minder formeel projekt dan Nupedia. Vier maanden daarvoor hadden Sanger en zijn baas Jimmy Wales, president-directeur van Bomis, Inc., al eens verschillende mogelijkheden besproken om naast Nupedia een opener, aanvullend projekt te beginnen. Het kostte Sanger dus niet veel moeite om Wales over te halen een wiki voor Nupedia op te zetten. Nupedia's eerste wiki ging online op 10 januari 2001. Van de kant van de auteurs en redakteuren van Nupedia kwam echter het nodige protest tegen het plan Nupedia zo nauw te associëren met een website gebaseerd op het het wikiformat. Daarom kreeg het nieuwe projekt per 15 januari de naam 'Wikipedia', en een eigen, onafhankelijk adres op het web. (Zie ook Wikipedia en Nupedia).

Heel wat deelnemers kwamen in één klap binnen via publicatie op de website Slashdot in maart en juli. Ook andere publicaties trokken deelnemers, zoals die op Kuro5hin. Zoekmachines (vooral Google) en andere portals dirigeren dagelijks honderden potentiële deelnemers naar de Wikipedia. Op 12 februari

2001 werd de eerste mijlpaal van 1000 artikelen (pagina's) al overschreden; daarna groeide het met ca. 1000 per maand en intussen al met ongeveer 3000 per maand. Zie ook Veel gestelde vragen.

*En nu....*

Doe mee!. Iedereen die dit leest wordt van harte uitgenodigd om mee te doen met het Wikipediaprojekt, in het bijzonder deze Nederlandstalige versie. We hebben je bijdrage echt nodig! Ben je nog niet overtuigd? Lees dan Waarom zou ik meedoen?

Misschien ken je mensen die ook iets bij te dragen hebben. Aarzel niet het adres

formatting link
aan hen door te geven. Ook zo help je mee dit projekt op te bouwen.

----

Reply to
_J_
Loading thread data ...

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.