Vraag schakelende voeding

Ik heb horen vertellen dat het beter is een toestel met 'schakelende' voeding: Laptop, LCD-televisie, Video-recorder, ... (eigenlijk alle toestellen die door de 'schakelende' voeding continu verbonden zijn met het lichtnet en zonder een gewone transfo als voeding werken) niet ieder avond af te kopellen van het lichtnet. Voor het milieu is het een goede zaak omdat ze dan helemaal niets verbruiken, maar voor de voeding zelf komt het niet ten goede. Waar of niet?

Reply to
Christophe
Loading thread data ...

Op het eerste zicht lijkt me dit op niks te slaan. Bron?

Reply to
jan olieslagers

Wellicht is dit gebaseerd op de constatering dat dergelijke voedingen vaak stuk gaan op het moment dat ze na jarenlang bedrijf zonder problemen ineens worden afgekoppeld en weer aangekoppeld. Het idee is dan dat dit uit- en inschakelen de oorzaak is van het falen, maar dat hoeft natuurlijk niet te betekenen dat herhalen van deze actie het falen vervroegt.

Reply to
Rob

Christophe drukte met precisie uit :

Voor zover ik weet: Onzin. Een geschakelde voeding heeft een hoger rendement dan een (conventionele) trafo-voeding. Als er geen vermogen gevraagd word, zal er altijd een 'rust-stroompje' lopen, of het nu een geschakelde voeding is of een conventionele. Dit rust stroompje is voor de geschakelde voeding nodig om de output stabiel te houden op (bijvoorbeeld) +12V. Zonder spanning/stroom geen werkende electronica. Een conventionele trafo-voeding heeft al een stroompje nodig om het machnetisch veld in stand te houden van de trafo zelf ook al loopt er secundair geen stroom.

Reply to
André, PE1PQX

Niet waar. Normaalgesproken kan zo'n voeding volgens de ontwerpspecificaties vele duizenden malen zonder problemen opstarten, terwijl continu warmstaan juist voor slijtage aan de elco's zorgt. Vuistregel is dat je bij een paar uur niet gebruiken best de netspanning mag afschakelen. Alleen is dat soms onhandig in verband met ingebouwde klokken en dergelijke.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ja, klok in de tv, in de videorecorder, dvdrecorder, in de oven, in de verwarming, in de magnetron, in de gewone telefoon, in de gsm, in de fax, in de pc (die heeft gelukkig een batterij en mag uit). En zelfs een klok in de klok.

En alles moet aan blijven staan. Bij 5 Watt per apparaat, x apparaten per huishouden, een y aantal huishoudens is dat heel wat energie. Megawatts.

P.

Reply to
P.

Niet waar. Dit is hetzelfde verhaal als bij TL verlichting. Gewoon uitzetten. Het slijt niet van aan- en uitzetten.

Je kunt het eventueel aan laten staan als je het binnen een minuutje of zo nodig hebt.

P.

Reply to
P.

Ook dat is kort door de bocht, het slijt er wel van maar niet zo hard. Soms kan je stellen dat aanschakelen overeen komt met een half uur slijtage (Bedrijfsurentellers in televisies tellen vaak 1 kleinste eenheid bij de teller op voor elke keer inschakelen), soms is het gewoon een onafhankelijk getal: dan is de levensduur van een apparaat bijvoorbeeld uitgedrukt in 500.000 uur MTBF en 10.000 keer inschakelen (kijk maar eens in het datasheet van een harde schijf).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Christophe" schreef in bericht news:rA8Ek.44457$ snipped-for-privacy@newsfe12.ams...

Ik weet niet of je het buiten beschouwing wil laten of niet, maar naar mijn idee is de slijtage aan de schakelaar een meer belangrijke factor. Die kan gaan vonken en stof in de brand zetten.

Reply to
mijn naam

Ik schatte een minuutje in plaats van half uur. Puur een gok. Een half uur lijkt me wel lang.

Hoe lang het meegaat is voor een deel afhankelijk van hoe goed het design is. Of hij op nuldoorgang inschakelt etc. Er is even een wat hogere stroom bij inschakelen, maar het design hoort daar rekening mee te houden. Echter wordt tegenwoordig ook veel in China gedesigned: Dan zijn de elco's gedesigned op de specificatie in de datasheet. En gaan ze dus 1500 uren mee want er staat toch dat ze bij xx stroom yy levenduur hebben, dus is het volgens specificatie gebruikt?

Leuk: Een ouder type Philips TV (Maarten weet wel welke) had wel eens zo'n fout in het opstartcircuit waardoor hij niet netjes op de nuldoorgang schakelde. Dan kreeg je om de paar maanden een kapotte diode (BY127 of

227 of zo) in de voeding. Dat was op te lossen door 2 diodes parallel te zetten (ja, dat kan wel bij eenmalige impulsstromen, meer dan 80% stroomverdeling). Maar dan ging na een jaartje de netschakelaar eraan. Dus dan maar een snoerschakelaar toegepast..hoezo oorzaak oplossen.

P.

Reply to
P.

Het enige component dat mogelijk afziet bij inschakelen is de gelijkrichter omdat die de grote oplaad stroom van de afvlak condensator te verwerken krijgt. De meeste voedingen hebben een voorziening om de inschakel stroom te beperken (NTC, spoel,..), dus geen zorgen over maken en aan het milieu denken.

--
inox
Reply to
inox

Er zijn dure harddisks die een hoge MTBF hebben. Bij el cheapo consumerdisks met SATA/ATA interface staat zelfs vermeld hoeveel uur per dag zo''n ding mag draaien en kop/write moments mag maken. De meeste gebruikers zullen nog wel garantie krijgen (meestal een refurbished exemplaar met als je pech hebt slechtere specs) bij defecten.

formatting link
is al jaren een goede bron van info. Eerlijk gezegd kijk ik alleen naar de prijs maar dat zal voor filmediting users ed anders liggen. Die gaan voor supersnel en/of RAID met bijv een Cheetah NS 10k7 of 15k5 rpm met SAS of fibre channel.

formatting link
mooi, maar duur...

Maurits

Reply to
Maurits

Wat ook een klein beetje belachelijk is. Ja, de meeste gloeilampen branden ook niet meer dan N uur per dag. Maar dat is geen reden om ze zo te maken dat ze ook niet meer dan die N uur per dag aankunnen. _Mijn_ schijven draaien 24/7.

Gezien het aantal bad sectors dat de Maxtor Maxline II die in deze machine zit aan het ontwikkelen is (en het ding is wat, al wel twee hele jaren in gebruik ofzo) denk ik dat het de volgende keer /geen/ maxtor gaat worden.

De voorganger was een samsung spinpoint die van de ene op de andere dag niet meer wilde. Spin-up scheen het nog wel te doen maar met de rest van de wereld praten ho maar. Mischien dat het zin heeft een vervangend printje te vinden, maar het kan natuurlijk net zo goed een vastzittend armpje zijn. Samsung dus voorlopig ook niet meer.

Dan de vraag wat het wel uithouden gaat. Een raid5 usb sticks mischien?

--
  j p d (at) d s b (dot) t u d e l f t (dot) n l .
  This message was originally posted on Usenet in plain text.
 Click to see the full signature
Reply to
jpd

sommige verstandige newsadmins accepteren het zelfs niet, de gebruiker krijgt een messie not more than 3 crosspost allowed.

OK spijkers, laag water enz.

Alleen draaien is niet genoeg, het koppenmechaniek wat idle staat slijt minder dan dat er als een gek aan een ftp server gelurkt wordt.

.>

Hmmm, sinds ik die dingen gebruik sinds de XT met een MFM harddisk heb ik het geloof in 1 bepaald merk opgegeven. Een zo'n komplex apparaat gaat gewoon gauw kapot. Tenzij je een heavy duty uitvoering koopt, dus de prof line van het merk. Die houd het langer uit. (Betere materialen, strengere selektie, allemaal kwaliteitscriteria waar meer voor moet worden betaald.

.> De voorganger was een samsung spinpoint die van de ene op de andere

Kijk wat de profs gebruiken....

Echt geheugen dus geen motor, swingarms met wieltjes en magnetische media. Een 'fly by wire' General Dynamics F16 Fighter Falcon doet het decennia met grondstoffelijk silicium memory chips. En als het operating system OS in het inherente onstabiele systeem uitvalt, boot het in minder dan 1 second. Hoorde ik op de vliegbasis Leeuwarden van een onderhoudsman. Overigens zijn er al zat solid state harddisks te koop, maar niet iedereen is daar enthousiast over.

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Voornamelijk als hij door Stelvio gemaakt is en in een Philips of Thomson TV van ongeveer 1997 tot 2002 zit. Anders is het risico miniem.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hangt van de opbouw van de voeding af. Een goede NTC in serie doet wonderen, en zo zijn er nog wel meer ontwerpfactoren. Een half uur is ook erg behoudend geschat, vaak zal het wel korter zijn.

Zo'n apparaat heeft in de praktijk verreweg het meeste te lijden van langdurig aanstaan. Een elco heeft nauwelijks last van inschakelpulsen maar als hij op het randje gespecificeerd is des te meer van langdurig zijn werk doen en opwarmen.

Die fout kende ik niet eens (in die tijd hobbyde ik al wel wat), maar ik gok op een K9/K11?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ik zweer al een aantal jaar bij de net iets duurdere consumerdisks van HGST (Hitachi). Het zal je nog verbazen hoe lang die mee horen te gaan (en in de praktijk ook echt meegaan). Die paar euro die ze vaak duurder zijn, lijkt echt te lonen.

Ik moet me daar nog steeds eens een keer aanmelden. Tot nu toe gebruik ik mijn eigen statistieken en ben al zeer blij een aantal jaar geleden van Maxtor afgestapt te zijn. Je bleef simpelweg bezig met schijven vervangen.

Dat is te zeggen ja...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Yep, vooral die 7200 rpm dingen met slechte spindlelagering was berucht.. Overigens heb ook wel Seagate,Western Digital, en Connor (uit de oude doos ) snel kapot gehad.

ps. Waarom aanmelden? Je kan sowieso direct zien wat de snelste schijven van dit moment zijn....

formatting link
en dan op sort drukken. Alleen voor het schrijven in het forum is registratie nodig.

Maurits

Reply to
Maurits

Hoi! Volgens mij kennen wij elkaar ;-) USB sticks zijn natuurlijk wel betrouwbaar, maar voor massaopslag wat minder handig. Mijn oplossing bestaat uit Hitachi schijven, danwel een RAID1 met minstens 1 Hitachi schijf erin (en nooit schijven uit dezelfde productieserie in een RAID).

Maxtor is technisch trouwens uitgefaseerd na de overname, als je nu nog een nieuwe schijf met dat merkje erop koopt zit er voornamelijk Seagate technologie in. Al iets beter dan het was dus, maar komt er bij mij hooguit als 2e schijf in een RAID1 in.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Vijf is een vrij breed geaccepteerd maximum.

VZIW was de MaxLine II niet bedoeld als de allerbeste maar wel een stap of twee boven de HTK-markt -- hoewel dit een RMA-teruggevertje was.

Maar eens rondlezen over die hitachi dingen. (Dank, Maarten)

[F16]

Wel nodig ook, anders valt het ding uit de lucht. Persoonlijk zou ik eens hard naar Russische oplossingen kijken voor hetzelfde probleem. Minder high-tech en kan meer. En doet het ook op vodka. Wat wil je nog meer?

--
  j p d (at) d s b (dot) t u d e l f t (dot) n l .
  This message was originally posted on Usenet in plain text.
 Click to see the full signature
Reply to
jpd

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.