hoe dit het beste aan te pakken ?

Hallo,

Ik heb een warmtepomp wat de verwarming en warmwatervoorziening in ons huis regelt. Dit om energie te besparen wat aardig lukt. Om nu nog beter het geheel te beheersen zou ik graag een soort regelbare thermosstaat hiervoor willen hebben cq maken die met een aantal dingen rekening houd... nu is het zo dat ik elke keer indien het te heet wordt de dafos kp7 ( weet niet exact nummer meer maar deze regeld de aan/uit schakeling van de compressor ) naar beneden draai indien de circulatiepomp al op zijn traagst staat of indien het te koud wordt de pomp sneller laat draaien en als deze al op de snelste stand staat de temperatuur van de danfoss omhoog zet. wat ik graag zou willen is een programmeerbare schakeling die een voeler in de woonkamer heeft met de daarbijbehorende instelling van gewenste temperatuur, een voeler in de ketel die de temperatuur aangeeft van het voorraadvat. indien er een warmtevraag is moet er gekeken worden of de temperatuur in het voorraadvat nog voldoet aan de ingegeven waarde ( met instelbare onderwaarde 0 tot 10 C verschil ) zo ja kijk dan welke stand de pomp staat en voer deze op indien mogelijk zo niet start de warmtepomp en verhoog de voorraadtemp met step = x indien er geen warmte vraag is gedurende een tijd en de temperatuur gaat boven een bovenpunt waarde in de kamer zet dan de stand van de pomp terug of indien deze reeds op stand 1 staat zet de circulatie stil. dit geheel kan natuurlijk vanuit een pc gestuurd worden en okay dat zou als hobbyist etc best leuk zijn echter vreet veel energie... dus data logging erbij zou mooi zijn om deze periodiek uit te kunnen lezen. helaas heb ik niet genoeg ervaring met hardware en na 2 weken googlen en zoeken naar bordjes ben ik echt de kluts kwijt geraakt... zoals het

1-wired system echter deze kan weer geen opdrachten versturen... PLC is ook al geen optie.. wie kan mij verder helpen om hiermee te beginnen en waar wat pointers etc staan....

bij voorbaad dank ! mvrgr. Dj

Reply to
Dj
Loading thread data ...

Klinkt als iets wat al bestaat, kijk eens bij firma's zoals Honywell.

Als je het zelf wil maken lijkt het me een mooi projectje voor een micro controller zoals een PIC of een AVR. Kijk bijvoorbeeld eens naar de AVR Butterfly. Dat is een mooi klein PCB-tje met LCD, eigenlijk bedoeld om een van Atmel's microcontrollers te demonstreren. Je krijgt er een complete ontwikkelomgeving bij, en als je liever C programeert is er een GNU (GCC) cross-compiler voor beschikbaar (gratis). Alle schema's en gegevens van de butterfly kun je gratis downloaden van Atmel's website. (Kijk ook eens op AVR freaks).

De AVR butterfly heeft alle hardware die je nodig hebt, je hoeft er alleen nog maar temperatuurvoelers aan te hangen. Een zit er al aan boord, die schakeling kun je dus zo kopieëren voor de externe voelers. Voor de pomp heb je uiteraard nog een vermogens trap nodig maar ik vermoed dat je die al hebt. Met een lichte modificatie moet die wel PWM of DC te sturen zijn denk ik. PWM en DC is makkelijk te maken met de in de AVR micro ingebouwde timers en/of DA converters.

PIC zal ook wel een demo bordje hebben, het mooie van de AVR butterfly is dat er al een LCD op zit. Als je de butterfly slim programeert (zo vaak als maar kan naar low power sleep mode schakelen) moet ie het een behoorlijke tijd kunnen doen op een klein batterijtje. Daarmee zou dan aan je low-power behoefte voldaan kunnen worden.

Voor de rest is het een questie van wat PID regel lussen programmeren. Voorbeelden daarvan zijn overal op het Internet te vinden.

Hobby ze!

Reply to
Tee

Hoi,

Bedankt voor deze info ! ziet er goed uit die AVR en zie dat zeker als een optie... ben toch ook bezig met het dallas principe omdat dit vanuit een pc in eerste instantie aan te sturen is.. als de software dan helemaal tiptop is zou een leuke controller dit alles aan kunnen sturen...

thnx !

Reply to
Dj

FYI, er is een inkoopactie van de AVR butterfly op inkoopacties.net

Reply to
Putzi

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.