TL electronische ballast vraag

Hoi,

Ik heb een 2e hands electronische hoogfrequent ballast van Philips met 2 x

50W TL lamp met dimmer. Werkt uitstekend, maar we vinden de kleur van de lampen nog te wit. Ik kan op de Philips lighting site dit voorschakelapparaat niet terugvinden, wel iets over de lampen. Daar staat op "TLD 83HF" . Ik vind bij Philips wel 'Super 80 HF' TL-D lampen, waar specifiek bijstaat 'voor oudere voorschakelapparatuur'. Daar wordt bijgezet "(dus niet HFB ..)". Nu staat op mijn voorschakelapparaat "BHF250D12" , dus dit is een oudere? Vraagjes: 1- passen hierbij inderdaad alleen de TL-D "HF" lampen, of kan ik er willekeurige lampen instoppen (maar wel 2 identieke)? De lampen zijn 50W, ik zie meestal alleen 58 W lampen. Bij sommige lampen staat specifiek "ontworpen voor HF voorschakelapparatuur" . 2 - Is er een warmere kleur dan 83? Daar staat bij Philips al 'warm wit' . Is er ergens een kleurtabel (heb ik niet gevonden). Ik zoek eigenlijk iets gloeilamp-achtigs voor sfeerverlichting. 3 - Ook in gedimde stand geven ze nog vrij veel licht. Er zijn minder efficiente lampen (de 3x serie) als ik het goed begrijp, zijn die er in een 50W uitvoering die ik kan gebruiken?

Bedankt, Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven
Loading thread data ...

"Mat Nieuwenhoven" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.text.chello.nl...

voorschakelapparaat

vind

ik

"ontworpen

Is

een

Bij deze voorschakelapparaten passen ook "gewone" TL lampen. Bijvoorbeeld uit het gamma TLD 80 New Generation van Philips. Bij de door u genoemde lampen staat inderdaad 50W maar deze hebben dezelfde karakteristieken, lampvoet en lengte dan de TLD 58W lamp. Een 58W lamp zal met elektronische voorschakelapparatuur ook maar 50-52W opnemen (en toch meer licht geven dan met een klassieke ballast)

Over lichtkleuren, kleurweergave en rendement:

Om in het Philips gamma te blijven:

in de standaardlampen gebruikt Philips de coderingen 29, 33 en 54. Kleurtemperaturen zijn resp. 2900K, 4100K en 6200K Deze reeks van lampen heeft een matige kleurweergave, Ra 60 Lichtstroom voor een 58W lamp, kleur 33, 4600 lm

de TLD 80 New generation heeft volgende coderingen, 827, 830, 840 en 865 Kleurtemperaturen resp. 2700K, 3000K, 4000K, en 6500K Goede kleurweergave, Ra 85 Lichtstroom voor een 58W lamp, kleur 840, 5200lm

De TLD90 reeks is beschikbaar in de coderingen 930, 940, 950 en 965 Kleurtemperaturen resp. 3000K, 3800K, 5300 en 6500K Zeer goede kleurweergave, Ra 95 Lichtstroom voor een 58W lamp, kleur 940, 3700lm Deze laatste lampen worden typisch gebruikt waar kleurbeoordeling primeert op efficiëntie, bvb. in kwaliteitscontrole.

Voor u zou een 827 beter doen dan de door u reeds geteste 83.

De meeste dimbare elektronische voorschakelapparaten hebben een beperkt dimbereik, typisch 40-100%. Een uitzondering hierop is bvb. de Philips HF-R TLD welke kan dimmen tot 3% van de oorspronkelijke lichtstroom. Deze voorschakelapparatuur wordt geregeld met een regelspanning van 1-10VDC.

mvg,

Eddy

Reply to
Eddy D'Joos

Eddy,

Hartelijk dank voor uw uitgebreide en duidelijke uitleg. Ik neem aan dat een kleurtemperatuur van ongeveer 3000 meer op gloeilamp lijkt? In dat geval, is er veel verschil in zichtbare kleur tussen een 827 en een 930? Ik vraag dit omdat de laagste stand toch nog vrij veel licht geeft (10 V regelaar op laagste stand = 0.7V ingesteld) . Ik ben dan misschien met een 930 lamp beter af, want die heeft een lagere lichtstroom. Of is het zo dat de 'betere kleurweergave' resulteert in minder gloeilamp-achtig licht? In de kamer is ook halogeenverlichting aanwezig, en het verschil in kleur van de TL is hinderlijk zichtbaar. Ik kan inderdaad de lichtstroom niet tot bijna 0 terugregelen, maar toch wel tot aanzienlijk minder dan de 2 x 30W TL-D 827 die er eerst was zonder regeling en met 'klassiek' voorschakelapparaat.

Hartelijk dank, Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

bericht

2 x

de

Ik

'voor

Nu

50W,

wit' .

dezelfde

primeert

3%

een

is

dit

beter

827

Beste Mat,

De lampen die je nu in gebruik hebt hebben ook een kleurtemperatuur van

3000K. Wel is het zo dat een 930 lamp beter zal scoren. De lichtkleur zal nog wel afwijken van een gloeilamp maar door de betere kleurweergave zal vooral bij indirecte verlichting het verschil klein zijn. Er wordt van uitgegaan dat een gloeilamp een Ra heeft van 100 dus met de 95 van een 930 lamp zit je er dichtbij. Merk wel op dat de 900 reeks vrij duur is... Woor wat betreft de lichtopbrengst: uw redenering is idd. correct. Een 930 geeft minder licht dan een 830. Nog een paar cijfers: Een 827, 30W heeft een lichtstroom van 2450 lm. Een 930, 58W 3700 lm Van een 83 lamp heb ik spijtig genoeg geen gegevens meer.

mvg,

Eddy

Reply to
Eddy D'Joos

Misschien een paar aanvullingen

U heeft HF (R) VSA's 50 Watt daar zijn speciale HF 50 Watt buizen voor, zoals u zelf al schrijft. Als er gewone TLD's worden gebruikt kunnen ze wel eens moeilijk starten. Ook hebben de wat oudere HF (R) VSA,s is er nog een losse spoel bij en als dat zo is, dimmen ze namelijk niet verder als 10%=20

De huidige Regelbare VSA kunnen afhankelijk van fabrikant en prijs dimmen van 1% - 100%.

Als u 927 als kleur kiest die inderdaad minder licht afgeeft, vergeet = dan niet deze buizen op tijd te vervangen dit in tegenstelling tot de buizen uit de 800 serie, afgezien dat ze veel goedkoper zijn hoeven ze ook niet eerder te worden vervangen tot ze defect zijn, deze buizen blijven hun hele levensduur minimaal 90% van hun begin waarden aan licht afgeven.

Zal eens kijken of nog wat kan vinden van het type VSA BHF250D12

Event. staat op mijn site wel wat info over kleuren. levensduur,dimmer, = enz.

formatting link

P.S prima uitleg Eddy ;-))

--=20 MVG Ruud

"Eddy D'Joos" schreef in bericht = news:40a1c35c$0$8982$ snipped-for-privacy@feed0.news.be.easynet.net...

bericht

news: snipped-for-privacy@news.text.chello.nl...

Philips met

van

83HF" .

bijstaat

..)".

oudere?

er

zijn

specifiek

'warm

eigenlijk iets

minder

er in

Bijvoorbeeld

50-52W

en 865

beperkt

dimmen tot

wordt

dat

geval,

vraag

op

lamp

'betere

kamer is

is

0

TL-D

voorschakelapparaat.

van

zal

zal

930
930
Reply to
Karel

Ik heb inderdaad een losse spoel die tussen lichnet en VSA zit. Ik dacht dat dat was om de stroom weer wat sinusvormig te maken en de HF uit het lichtnet weg te houden.

Dit is niet echt een issue. Als de lampen gemiddeld 3 uur per dag branden is dat zo'n 1000 uur per jaar, kan ik er toch 10 jaar mee doen. Daar wordt Philips niet rijk van... En misschien gaan ze langer mee indien ze gedimd zijn? Want ze zullen zelden voluit branden.

Dat zou mooi zijn, alvast bedankt voor de moeite.

Nuttige info, bedankt.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

dacht dat

lichtnet

Waarschijnlijk is dat ook zo, maar was voor mij meer een indicatie voor = het maximale dimmen in dit geval kan het niet verder dan 10%.

branden is

wordt

gedimd

Waarschijnlijk een misverstand, juist omdat ze niet voluit branden zal = de levensduur minder zijn. (denk hierbij aan Halogeen) Ik heb inderdaad wat info kunnen vinden (stamt uit 1992), lijkt als u specifieke vragen heeft is het misschien beter om het via PM te doen.

MVG Ruud

"Mat Nieuwenhoven" schreef >=20

voor,

starten.

en

dacht dat

lichtnet

dan

buizen

niet

hun

branden is

wordt

gedimd

levensduur,dimmer, enz.

Reply to
Karel

Hier ben ik wel benieuwd naar. Hoe werkt het als een fluorescentielamp harder slijt als je hem dimt? Bij halogeenlampen ken ik het principe, die curve heeft als het goed is zelfs een tweede omslagpunt waarbij de levensduur weer sterk stijgt. Heeft het bij fluorescentielampen te maken met luie kathodes ofzo?

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

branden is

wordt

gedimd

zal de

u

doen.

maken

maken

Maarten die Kreet heb ik eens van nauw betrokkenen makers/ontwerpers van de HF VSA gehoord. Het had iets te maken met het regenereer van de poeders. Niet met luie kathodes ;-))

MVG Ruud

Reply to
Karel

branden is

wordt

gedimd

zal de

u

doen.

maken

maken

Maarten die Kreet heb ik eens van nauw betrokkenen makers/ontwerpers van de HF VSA gehoord. Het had iets te maken met het regenereer van de poeders. Niet met luie kathodes ;-))

Maarten nog een correctie/aanvulling., je zat er niet ver naast.

Wil een fluorescentielamp ontsteken, dan zal de aangelegde spanning zo hoog mogen zijn, dat de in gasvorm aanwezige kwikatomen kunnen worden aangeslagen Men kan dan die spanning verlagen door de ontsteking in te leiden met een hulpgas. Meestal wordt daar voor Argon gebruikt, = maar we zagen al dat in de TL D lampen naast Argon ook Krypton wordt toege- voegd. De ontsteekspanning kan verder worden verlaagd door een tweede truc: het voorverwarmen van de elektroden. Maar bij lampen met waar = ook Krypton als hulpgas wordt gebruikt werkt dit maar ten dele. Daarom moet voor het ontsteken van een TL D lamp uitgegaan worden van een ontsteek- spanning van 800 =E1 1000 Volt, terwijl dit voor de TL D-HF maar 400 = Volt hoeft te zijn.Ook vanwege de veiligheid is dit plezierig omdat die = ontsteek- spanning wel met een hogere frequentie is opgewekt. Toch blijkt dat de TL D lampen bedreven in een hoogfreguente schakeling voor TLD -HF lampen wel degelijk willen ontsteken zij het in een beperkt temperatuursgebied .=20

komt die Maarten "Alleen worden daarbij de elektroden niet voldoende voorverwarmd, want daarvoor is de stroom in een TL D - HF schakeling te klein. En dat betekent weer : onevenredig grote slijtage aan de lamp en = een versnelde lichtterugval." Bovendien zal bij een gewone TL D lamp op een hoogfrequente schakeling=20 een aanzienlijke stralingsstoring kunnen optreden waardoor b.v. = infra-rode schakelsystemen gestoord kunnen worden.

MVG Ruud

Reply to
Karel

Dat is dus het verschil tussen een TL-D en TL-D HF lamp. Bedankt.

Volgens het schema op het VSA moeten de lampen in de nabijheid zijn van metaal willen ze ontsteken. Ik heb ze gemonteerd op 30 mm L aluminium, waarbij ik in eerste instantie vergeten was het aluminium te aarden. Ze ontstoken toen niet (wel gedeeltelijk ontstoken aan de uiteinden), maar de gloeidraden gloeien veel feller dan ik ooit met starters heb gezien. Dus ik kan me haast niet voorstellen dat er onvoldoende gloeistroom geleverd wordt, of zijn de gloeidraden in een HF lamp dunner?

Dit snap ik niet. Is dit alleen tijdens ontsteken of tijdens branden? Tenslotte is de buis van glas. Ik zou bovendien eerder denken aan radiostoring dan aan IR storing, of geeft een TL-D IR af in de HF frequentie?

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

ontsteking

maar

toege-

ook

moet

ontsteek-

Volt

ontsteek-

schakeling

beperkt

te

en een

van

Ze

maar de

Dus ik

wordt,

schakeling=20

infra-rode

frequentie?

van

Wat ook wel eens het geval is, dat de lampen eerst een tijdje gebrand = moeten hebben.Overigens is dit met de nieuwe typen HF VSA niet zo kritisch = meer.

Dat is ondervangen door de losse spoel. Dat is een laag-doorlaatfilter (delta-filter) het dient voor het = onschadelijk maken van netspanningspieken en voor het onderdrukken van radiostoring en het vermijden van te veel harmonische stromen.

P.S. het dimmen kan (soms) nog iets aangepast worden, er is een instelpotje=20 aanwezig waar het in sommige gevallen mogelijk is iets lager te dimmen.=20

MVG Ruud

Reply to
Karel

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.