Stereo versterker - bestaan ze nog?

Ik zoek een nieuwe "old skool" stereo versterker. (met signaalbron keuze, 2 lsp groepen, toonregeling, wat rca connectoren, 2 x 50 ..

100W)

Dus geen home video 5.1 setjes, geen combi's met handvat, geen 7 x

200W monsters met hectares connectors achterop (video, optisch etc), geen super hi-end monoblocks..

gewoon een goede stereo versterker < 300E

..maar kennelijk wordt het niet meer gemaakt. Onvindbaar in enige winkel.

Natuurlijk wel 2e hands, maar die lijden vroeg of later aan de zelfde kwaal als wat ik nu heb: krakende schakelaars / potmeters.

Schoonmaken begin ik niet aan - dat is geen bestendige remedie (en ik heb het vaak geprobeerd). Vervangen van versleten componenten heb ik geen zin in.

Dus wil ik een nieuw spul. Iemand enig idee wie / waar nog zoiets maakt?

--
 - Blarp the Enigmatic
Reply to
René
Loading thread data ...

Al gekeken naar Marantz? Die maken nog steeds hele mooie stereo versterkers en (SA)CD-spelers.

--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Alleen in de 'echte' hifiwinkel, Klassieke-muziekliefhebbers hebben meestal geen boodschap aan 5.1. De daar leverbare merken. Yamaha, denon, Onkyo, Nad. enz. En daar zijn ook wel modellen bij in het wat goedkopere segment.

MRe

"René" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
MRe

Of Harman Kardon. Ook bij Saturn en de Media Markt verkrijgbaar. En behorend tot "het betere" spul.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
http://home.hetnet.nl/~vrouger
Reply to
Ben Doedens

Dan heb je niet goed gekeken. Menige MediaMarkt, Saturn en BCC heeft daar zelfs een aparte afdeling voor. Weliswaar overheersen ook daar de "muscle home sets", maar gewone stereoversterkers zijn er beslist ook te vinden. Verder is er bijv. nog RAF in Amsterdam, Hilversum, Utrecht en Kampen.

-p

Reply to
Piet Beertema

En 5.1 liefhebbers hebben geen boodschap aan kwaliteit. Ze hebben niet voor niets een "boombox".

P.

Reply to
P.

Op zich is er niets mis met wat ouder spul.

Krakende schakelaars en potmeters is wel op te lossen. Maar NIET met kontakt-60. Dat is slechts een korte-termijn oplossing, het laat teveel troep achter. Gebruik een meer-spray systeem waarbij 1 reinigt (en dan ook echt reinigt), een schoonspoelt om de resten te verwijderen, en misschien dan nog een om te smeren.

Een reden van kraken kan zijn dat een gelijkstroom door je potmeter of schakelaar loopt. Dat kan door lek van een elco, of soms zelfs door een ontwerpfout...

Elco's vervangen kan soms een appaaraat weer tot leven brengen.

Natuurlijk kunnen potmeters etc ook kapot gaan, en dan kun je ze vervangen. Een potmeter is niet duur, meestal kost de knop erop meer dan de potmeter. Nadeel is dat je de apparatuur moet openschroeven, maar dat gaat gelukkig best goed bij oudere apparaten.

Trouwens die 200 Watt van tegenwoordig moet je echt met een korrel zout nemen. Ik heb hier een PC speakertje van 200W PEP, waar een speakertje inzit met 5W muziekvermogen.

Vermogen hoor je weer te geven met een verhouding tot vervorming en tijdsduur (korte impulsen of continue sinus kan een factor 100 schelen).

Succes met je zoektocht. Ik zou zelf voor een paar jaar oude Marantz of zo gaan.

P.

Reply to
P.

De term "muziekvermogen" is al misleidend. En inderdaad, bij pc-speakertjes geldt de Wet van de Grote Getallen: ik heb al paar-watters gezien met 1000W "PMPO vermogen". Ik schat dat als je dat er werkelijk in stopt, de conus in een baan om de aarde terechtkomt.

-p

Reply to
Piet Beertema

Mijn voorstel: P(E)PMO++ Definitie: vermogen waarbij de conus in 3 seconden naar de maan gelanceerd wordt. Moet vele megawatts opleveren.

P.

Reply to
P.

Of naar mars;-) Het hele vermogensverhaal is niet heel simpel uit te leggen, dus alles wat erover gezegd wordt zonder het geheel te overzien is religie.

Ik zou de OP wel aanraden zo mogelijk echt iets goeds te kopen. Schakelaars en potmeters zijn er ook in dure geheel gesloten uitvoeringen, die hebben aanzienlijk minder last van veroudering. Er zin vast nog wel fabrikanten die nog goede componenten toepassen, daar hangt wel een prijskaartje aan. Eigenlijk zou je voor aankoop een kijkje binnenin moeten kunnen nemen om een indruk te krijgen van wat je koopt.

Reply to
Gerard

Inderdaad een leuke optie. Via webwinkels blijkt er nog wel wat te krijgen te zijn.

Dank voor alle suggesties.

P.S. PMPO: het vermogen dat een luidspreker eenmalig kortstondig kan dissiperen tijdens blikseminslag.

--
 - Blarp the Enigmatic
Reply to
René

Nou nee, het is zelfs heel simpel uit te leggen: alleen RMS berust op feiten, de rest is religie of verkoopprietpraat.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat hoor je in softwarekringen ook wel eens...

Reply to
Rob

Klopt tot op zekere hoogte, als men over vermogen spreekt, is er nogal wat uit te leggen voordat het zinvol gebruikt kan worden om te bepalen want met nodig heeft. Daarnaast is muziek geen continue signaal, dus enig reserve voor pieken dat door de elco's geleverd wordt kan wel als bruikbaar piekvermogen beschouwd worden. Veel kan dat bij een goed ontworpen versterker niet zijn, maar het is er wel degelijk. Wel weer afhankelijk van de duur van de pieken, dus het blijft een ingewikkeld verhaal.

Reply to
Gerard

Zonder eenduidige definitie van hoe het 'piek' vermogen bepaald wordt kan je er weinig mee, tenzij je in marketing zit.

Reply to
Dombo

Natuurlijk, maar dat heb ik al aangegeven. Nogmaals, piekvermogen, vermogen watten, het blijven mooie kreten waar je niets aan hebt als je niet precies weet wat het inhoudt. Blijft overeind dat een versterker in pieken meer vermogen kan leveren dan continue het geval is, tenzij voorzien van een gestabiliseerde voeding.

Reply to
Gerard

Dat lijkt me regelrechte onzin. Een voeding van een versterker is zodanig gedimensioneerd dat de condensatoren de minimaal benodigde spanning kunnen leveren. De versterkingsfactor van de versterker en daarmee de maximale uitsturing is daarop berekend. De maximale uitsturing kan nooit hoger zijn dan de minimale voedingsspanning minus nog wat marge voor stroombegrenzing en zo.

Zodra de voedingsspaning onder de maximale uitsturing komt, krijg je een 100Hz stoorsignaal bij je geluid.

--
Programmeren in Almere?
E-mail naar nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Reply to
Nico Coesel

Soms is dat niet nodig. De goedkope plastic potmeters van Piher die je in de hobbyelectronica veel aantreft zijn weliswaar geheel gesloten, maar kraken al als je ernaar wijst. Zo zien ze er ook van buiten al uit...

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Hier ga je toch te kort door de bocht denk ik zelf; condensatoren leveren geen spanning. Dat doet de voeding (trafo+gelijkrichter+condensatoren). Zonder overgedimensioneerde condensatoren zal de voedingsspanning tijdens pieken inzakken door de inwendige weerstand van het geheel, waardoor de top-top spanning van de sinus lager is dan je nominale voedingsspanning. Het verschil tussen RMS vermogen en Muziekvermogen is hier in principe op gebaseerd (maar ook al onderhevig aan definities). RMS is wat de versterker langdurig kan leveren. Omdat muziekvermogen nog te dicht bij RMS lag, heeft de marketing inderdaad dingen als PMPO en PEP verzonnen, die nog wat vager gedefinieerd zijn. Het ontladen van de elco rechtstreeks over de spreekspoel van de luidspreker kan zelfs nog lager uitkomen dan de opgegeven PMPO waarde. Ik vond die definitie met de blikseminslag een hele goed.

Dat is toch te vermijden door de minimale dimensionering van je elco's (een ontwerper die dat niet beheerst wordt zelfs in China meteen ontslagen)? Ze zijn echter overgedimensioneerd.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Een potentiometer kan pas kraken als er een gelijkstroom component door loopt. Dat is dan een ontwerpfout of er zijn lekke koppel condensatoren. Een slechte potentiometer protesteerd dan eerder dan een goede.

Hans

Reply to
J.T. van Es

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.