impedantie geluid / overbelasting versterker

Hallo

ik heb een vraag over de impedantie bij versterkers en luidsprekers.

Hoe kan ik een versterker beschermen tegen te lage impedantie ?

ikzelf dacht aan een systeem met 100V trafootjes, 1 zwaarder model om het 4ohm signaal van de versterker om te zetten naar 100v en dan eentje per box om terug om te zetten naar 4 of 8ohm

Ik zoek eigenlijk een systeem om de versterker te beveiligen tegen slechte/verkeerde aansluitingen en overbelasting. Ze hebben er hier op de jeugdvereniging al meerdere versterkers en midi-ketens 'doorgespeeld' omdat ze vanalles parallel aansluiten en dan nog eens volle bak willen spelen.

Zou ik direct voor of na de volumeknop een weerstand in serie kunnen solderen om zo het maximum te beperken? (en de versterker te sparen van een vroege dood)

Alle hints zijn welkom!

Reply to
Pom
Loading thread data ...

Wat ik ook nog zie: "luidspreker met ingebouwde lijnversterker"

als ik het goed begrijp moet je dan gewoon de output van het mengpaneel naar de luidspreker brengen?

dat zou misschien een oplossing kunnen zijn.

iemand ervaring? beschermt de luidspreker zichzelf dan?

Reply to
Pom

Gewoon, door er een goede stroombegrenzing in te bouwen.

En waarom denk je dat dat verschil zou maken ? Ook nu kun je nog steeds de versterker overbelasten. Dan kun je nog beter 1 versterker per luidspreker gebruiken.

Gewoon, een goede versterker bouwen !

Helpt niet. Wat jij nodig hebt is een SOA begrenzing. In elk goed ontwerp zit dat gewoon in. Ik heb wel tekeningen, maar aangezien we allebei onze e-mail geheim willen houden wordt dat lastig...

Ik heb heel lang geleden samen met mijn neef Leon eens een stereo disco versterker gebouwd, want hij ging daarmee op reis. Hij kon geen uitval hebben, want dan liep er ergens een feest in de soep. Dus wij iets gemaakt wat echt niet kapot kon. Zware komponenten, ventilators, goede beveiliging, en alles links-rechts gescheiden. De driverprint was uitwisselbaar voor een reserve, just in case. Ik heb hem zelfs gedemonstreerd dat hij kortsluitvast was, maar omdat ik de uitgang van de ene versterker met de aarde van de andere versterker verbond begon hij vreselijk te gillen. Er hing een grote luidspreker aan en we zaten in een betonnen kelder... Ik ben toen wel effe doof geweest ja. Maar de versterker is dus nooit kapot gegaan. Niet gek voor amateurs (toen) ... ;-) Vraag me niet om die schema's terug te vinden, maar het was een recht-toe-recht-aan textbook ontwerp.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

kan je dat extern doen bij een bestaande versterker?

dat kwam ik later ook nog tegen: luidspreker met ingebouwde versterker. Prijs viel goed mee voor de 100Wrms: 88 euro incl btw (200Wrms:

286euro, 300Wrms: 358euro). Het zijn XEN-AMP luidsprekers, respectievelijk nr 08, 12 en 15.

Is dit wat denk je?

aan zelfbouw denk ik niet direct

als ik dat extern zou kunnen implementeren bij een bestaande versterker, graag!

p o m underscore u s e n e t apenkrol p r o x puntje b e

Reply to
Pom

In principe niet. Het is een terugkoppelcircuitje in de eindtrap, wat o.a. de stroom door de emitterweerstanden moet meten.

Geen idee ! Alles kun je opblazen, dus het is de vraag wat ze daaraan gedaan hebben om het te voorkomen.

Ik tegenwoordig ook niet, maar vroeger was dat interessanter. Ik heb nog een partijtje voedingstrafo's liggen, en koelplaten. Maar voor wat je tegenwoordig voor produkten van Chinese makelij betaalt kun je echt niks meer zelf bouwen. Behalven dan als je iets heel bijzonders zoekt, bijv. beschermd tegen overbelasting...

Nee. Maar ik zal je per prive mail een schema sturen van een ontwerp wat ik jaren geleden eens heb gemaakt. Daarin zal ik je aanwijzen wat de componenten voor de beveiliging zijn. Ik gebruik hem tegenwoordig voor de subwoofer van mijn 7.1 installatie. Het gekke is dat hij niet eens warm lijkt te worden, hoewel dat toch wel zou moeten.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

thx!

is dit die "niet kapot te krijgen" versterker ?

75W rms neem ik aan?

ik zeg al enkele jaren dat ik mijn eigen versterker eens ga bouwen, dubbele mono uitvoering. Enkel in het maken van printplaten moet ik me nog wat oefenen. Nu heb ik weer wat moed om er eens aan te beginnen tijdens de donkere winteravonden.

mvgr

Reply to
Pom

In oude jukebox versterkers werd nog wel eens een goed gekozen (12...24V) lamp in serie gezet met de speaker aansluiting. Door het PTC effect is de serieweerstand laag als de stroom door de lamp onder een bepaalde waarde ligt.

Grofstoffelijk, niet-HiFi, primitief....maar het werkte voortreffelijk. en je had een visuele kortsluit-indicatie.

--
 - René
Reply to
René

niet aan gedacht

terwijl ik zo wel al tests gedaan heb met "kapotte" versterkers

thx!

ik zal eens proberen, en zien of er hoorbaar kwaliteitsverschil is.

mvgr

Reply to
Pom

Nee, die disco versterker was veel zwaarder, want geschikt voor 4 Ohm. In noodgevallen kon zo mijn neef beide boxen op 1 versterker aansluiten en toch nog de avond afmaken. Maar hij is nooit kapot gegaan. Wat hij daarvoor had, ergens per postorder gekocht, was zwaarder gespecificeerd maar met lichtere componenten en zonder beveiliging uitgerust. Die is dus niet oud geworden, want in een verplaatsbare opstelling is een foutje gauw gemaakt. Ik heb ons eigen ontwerp getest in de werkplaats van een bevriende winkelier, die ook zijn eigen Frimucord versterkers bouwde en verkocht. Als je die van hem kortsloot dan kon je meteen bij hem een nieuwe driverprint bestellen, die van mij speelde gewoon weer. Hij is dus toen vrij rijk geweest, ik niet... ;-)

Het principe van de stroombegrenzing was trouwens wel hetzelfde als in het schema wat ik je gestuurd heb. Een z.g.n. SOAR protectie. Maar het nieuwe ontwerp heeft een veel hogere slew rate dan het oude, ik meen ergens tussen de 10-20 V/us, tegen 3 V/us voor het oude. Dat is toch wel belangrijk voor een lage intermodulatievervorming.

Het ontwerp wat ik je gestuurd heb, heb ik niet op een geetste printplaat gemaakt maar op gaatjesbord (steek 2.54 mm) met een aardvlak aan de bovenkant. Met een +/- 40 V voeding uit een 300 W trafo moet je dan wel heel voorzichtig zijn dat je geen kortsluiting maakt (bij het solderen) ! Ik denk dus dat ook EMC-matig dit een goed ontwerp is geworden. En eigenlijk helemaal niet duur, want er zitten alleen maar standaardcomponenten in. Het duurste zijn altijd de trafo, elko's en behuizing, zeker als het goede low-ESR elko's moeten zijn. Die vond ik in die jaren alleen op de dump van Philips.

Als je ooit nog eens in Eindhoven komt dan kun je een trafo en een koelplaat komen halen, dan heb je alvast een mooi begin ! Ik heb ook nog wel ergens een paar LM391 en een application note liggen, maar eigenlijk is het leuker om die niet te gebruiken...

Overigens, als je eens wil zien hoe iemand van hobbyist tot professional kan uitgroeien (en dan bedoel ik een echte pro !), kijk dan eens bij (mijn ex-collega) Guido op

formatting link

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.