Stereo versterker - bestaan ze nog?

Bij litzedraden zijn hulsjes te koop die over de draad heen schuiven, die zijn voor laagspanningsinstallatie's bedoeld maar werken ook goed bij ls aansluitingen. Dan is de totale diameter van de draad nog beter ingeklemd door de schroefklem. Mijn Bowers&Wilkins's hebben alleen een banaanstekkeraansluiting.

Maurits

Reply to
Maurits
Loading thread data ...

Ik heb alleen maar de feiten overgenomen die toendertijd in het Natuurkundig lab van Philips zijn gevonden door Casimir c.s. en gepubliceerd in het genoemde Philips Technisch Tijdschrift. Ik heb dat tijdschrift niet meer bij de hand, want het kwam uit de bibliotheek. In het NatLab zijn een hoop dingen ontstaan, maar geen broodjes aap. Toendertijd werd er behoorlijk fundamenteel onderzoek gedaan. Eind jaren 90 zijn ze van een Duits Tijdschrift (Stereo?, ik ben de naam kwijt) eens begonnen alles wat er te meten viel aan een kabel, gaan meten. Ze kwamen erachter dat wat hoormatig werd vastgesteld ook te meten was, hetgeen conform mijn eigen ervaringen was.

Cees

Reply to
Cees

Meten en luisteren vergt dubbelblind onderzoek want als de gebruiker zelf weet waarnaar die luistert zal dat van invloed zijn op het oordeel. Dus de gebruiker en tester mogen niet weten wat voor kabel er gebruikt wordt. Over psychologische faktoren is ook veel geschreven. Zo hield Quad ooit luistersessies in de UK met buizen en transistor amp's. Daar werden er ze door elkaar gebruikt en zelfs in serie, de hele zaal met muziekfreaks hoorden geen verschil.... De kabelneurose ontstond begin 70 jaren in NL toen er een nieuw tijdschrift op de markt kwam stereo beeldtest geheten. Die vond dat de luidsprekerbekabeling inwendig te dun was en dat het veel beter klonk als er dikke draden tussen filter en ls units kwam. A-technisch NL ging aan de slag met pook en destrateuze gevolgen, tweeter aansluitingen werden weggebrand, soldeerklodders evrywhere ed ed. Prachtige LS van KEF, B&W, Cabasse, Leak werden zo verziekt. Blijkbaar hadden ze niet door dat electronen zich autonoom gedragen en geen onderscheid maken tussen diverse kabelen.

Maurits

Reply to
Maurits

Dat er veel onzin verkocht wordt is duidelijk, en waarcshijnlijk was deze actie prima voor de reparaties en verkopen van luidsprekers ;-)

Voor metingen gaan luistertests echter niet zo zeer op. Een meter is toch behoorlijk objectief. Je kan dan nog erover twisten of je het meetbare verschil zou kunnen horen, maar dat is een twist in de marge die er niet werkelijk toe doet. In elk geval verreweg te prefereren boven de twist of je het hoorbare verschil zou kunnen meten (een twist die meestal door leken en halfzachten wordt uitgevochten).

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ooit was het de gewoonte om luidsprekers te klasseren met RMS vermogen. Dit kon al minstens op twee manieren. De waarde waarbij de spreekspoel net niet verbrande, of waarbij de conus net de maximale uitslag bereikte. Uiteraard alles bij 1000 Hz. Toen kwamen de twee weg systemen met een hoge en lage tonen luidspreker. Bij klassieke muziek zit er slechts 10 % van het vermogen in het hoge tonen gebied, afhankelijk van de overname frequentie. Een 50 Watt lage tonen speaker kan dus toe met een 5 Watt hoge tonen speaker. Sluwe fabrikanten begonnen die hoge tonen speakers te verkopen als 50 watt hogetonen speaker.

Daarna kwamen de drieweg systemen lage- en midrange-speakers en een tweeter. Voor de tweeter geld nog sterker dat het maar om relatief kleine rms vermogens gaat. Dat is echter niet sexy, daarom worden er allerlei fantasie vermogens verzonnen. "Meer is immers beter".

De mensen willen bedrogen worden.

--
pim.
Reply to
Pim Schaeffer

Op de site

formatting link
is nog wel een en ander te vinden. Bijvoorbeeld de PMA-500AE En bij
formatting link
is die te koop voor 239 Euro.

Wim

Reply to
Wim J

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.