Spanningsverschil tussen massa en aarde

Huh? Spanning tussen de waterleiding en een *kunststof* afvoer?

-p

Reply to
Piet Beertema
Loading thread data ...

Ja, de kunststof buis blijft altijd nat naar het schijnt, er zit een natte slijmlaag (bacterien) aan de binnenkant dus dat zal altijd wel contact blijven maken.

Reply to
Ano

Ano,

Ik heb hier (huis staat in Belgie) al 6 jaar hetzelfde tot nu toe onoplosbare probleem. Heb me er inmiddels bij neergelegd maar maak me toch wel eens zorgen omdat het erger lijkt te worden met de jaren. Misschien een goed moment om dit weer eens op te pakken en verder naar de oorzaak te zoeken.

Morgen zal ik wat van de dingen die jij geprobeerd hebt ook eens proberen en zien of de overeenkomst stand houdt. Wellicht geeft dit nuttige extra informatie voor de experts.

Marcel

Reply to
Marcel B

Ik ben benieuwd! Als ik de ene elektrode van mijn multimeter in de tuin in de grond prik en de ander tegen de waterleiding houd, meet ik spanning; misschien moet ik er maar een tuinlantaarn op laten branden! ;-)

Reply to
Ano

Ik weet natuurlijk niet waar en hoe je precies woont, ik stel in Frankrijk hetzelfde vast. De oorzaak is de aardelektrode. De NUL (wat jij waarschijnlijk massa noemt) ligt in het trafo- huisje of station aan aarde. Bij transport door de lucht (langs lichtmasten) word er geen aarde meegevoerd, zodat er bij je woning een separate aardelektrode geslagen moet worden...

Omdat deze op enige afstand van de aarde van het station zit meet je wat spanningsverschil tussen nul en aarde in je woning. Dit komt door de weerstand tussen jouw aardelektrode en die bij het trafohuis/station. Het toenemen van de spanning kan gevaarlijk zijn, het is sowieso slim de energieleverancier er eens naar te laten kijken, of een nieuwe (langere) aardelektrode te slaan en aan te sluiten..

"Marcel B" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@j33g2000cwa.googlegroups.com... : Ano, : : Ik heb hier (huis staat in Belgie) al 6 jaar hetzelfde tot nu toe : onoplosbare probleem. Heb me er inmiddels bij neergelegd maar maak me : toch wel eens zorgen omdat het erger lijkt te worden met de jaren. : Misschien een goed moment om dit weer eens op te pakken en verder naar : de oorzaak te zoeken. : : Morgen zal ik wat van de dingen die jij geprobeerd hebt ook eens : proberen en zien of de overeenkomst stand houdt. Wellicht geeft dit : nuttige extra informatie voor de experts. : : Marcel :

Reply to
DeviceZeroDoubleZeroSeven

OK, uit weerstandsmetingen tussen alle metalen delen in de badkamer weet ik nu dat die als verwacht allemaal met elkaar verbonden zijn. Als ik dus op de natte douchevloer sta dan zou het niet alleen bij de douchekraan moeten optreden maar bij de cv en de wasbakkraan ook. Dit heb ik nog met wat halsbrekende toeren geprobeerd en inderdaad dat klopt.

Wisselspanning tussen de natte douchelvoer (meetpen onder teen) en de douchekraan gemeten op 4,5v. Voor wat deze meeting met de multimeter waard is natuurlijk.

Door de vloer en de kraan met een draad te verbinden is het effect ook hier weg.

Het verhaal hiervoor van de aardelektrode klinkt heel aannemelijk. Nu is de weg van de aardelektrode naar de kraan en door het lichaam tot op de doucevloer makkelijk te volgen maar via welke weg wordt de kring gesloten? Kan dit via het water zijn dat naar het riool stroomt?

Nu zit er in de WC 1 verdieping lager ook een tegelvloer en een kraan maar geen putje. Ik zal er eens met m'n blote voeten in een plasje water gaan staan en de kraan met natte zeephanden aanraken om te zien wat er dan gebeurd. Wordt vervolgd...

Reply to
Marcel B

"Leo de Groot" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@casema.nl...

randaarde

Al die onzin die ik hier lees is enorm.

Reply to
Criticus

geen

en

hebt).

de

boiler,

de

er

hoef

Tsja, dat is lastig te beoordelen voor mij als leek...

Reply to
Ano

Begin met uw multimeter te meten tussen 2 verschillende metalen voorwerpen. bv kraan en bad of kraan en cv-radiator of bad en randaarde. Niet meten op de lak, maar rechtstreeks op metaal. Desnoods tussen uw kraan en de massa van een toestel in de keuken of met de metalen pompsteen (draad maar verlengen). Tot u een spanningverschil meet dat aanzienlijk is. (Dus niet meten naar een vloer of wand.) Daarna uw hoofdschakelaar afzetten en kijken of de spanning nog steeds aanwezig is. Zodoende kan u gemakkelijk de oorzaak vinden. Als het spanningsverschil nog steeds aanwezig is kan de oorzaak zelfs bij uw gebuur liggen. Vooral in wijkwoningen waar de aardingen soms met elkaar verbonden zijn. Er zijn nog ander mogelijke oorzaken , maar te veel om ze allemaal op te noemen. Doch voor een goede elektrieker, zeer eenvoudig om het op te sporen. Succes.

Reply to
Criticus

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.