Aansluiten lamp / Aardlek eruit bij contact tussen nul en aarde?

Hallo,

Ik was net een lamp aan het monteren, er zit ook aarde aan de lamp aangesloten overigens. De lampschakelaar is dubbelpolig. Is het voldoende om de schakeldraad te schakelen, of is het "netter" om ook de nul te schakelen?

Overigens, is het normaal als de aardlek eruit gaat als ik de nul aan de aarde verbindt?

Bedank!

Reply to
Ano
Loading thread data ...

"Ano" schreef in bericht news:4ab609e7$0$1651$ snipped-for-privacy@textnews.kpn.nl...

Waarschijnlijk denk jij dat het de nul is maar is het stiekum toch de fase ?

Theoretisch is het niet waarschijnlijk dat de aardlek eruit gaat als je de nul met de aarde verbindt. Deze hebben nagenoeg hetzelfde potentiaal.

Grtz, Ben

Reply to
Ben

Als je een dubbelpolige schakelaar hebt, wat is dan de reden om deze niet gewoon aan te sluiten?

Ja dat is normaal. Dit moet je nooit doen. De nul is geen aarde.

Reply to
Rob

Ik zie geen extra voordelen in het schakelen van de nul, maar wellicht dat iemand anders daar toch

Ja hoor, dat kan heel goed gebeuren. Zeker als er verbruikers zijn aangesloten, kan de nuldraad een kleine spanning (in de ordegrootte van een paar tiende volt) voeren ten opzichte van de aarde; als je de twee dan verbindt, kan er genoeg stroom lopen om de aardlekschakelaar te activeren.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Dan gaat in ieder geval de aardlek er niet uit als de lamp uit staar er kortsluiting in de lamp zit tussen nul en aarde ;-) Ik kan me voorstellen dat dat zinvol is met een buitenlamp of zo?

ok!

Reply to
Ano

'... anders over denkt.' had er nog achter gemoeten.

Nou nee, want in dat geval gaat de aardlek eruit zodra je de lamp inschakelt. Aarde en nul mogen gewoon niet met elkaar verbonden worden.

Richard Rasker

--
http://www.linetec.nl
Reply to
Richard Rasker

Het is voldoende bij een huiskamerinstallatie. Bij zelfbouwapparaten ligt het anders, daar *moet* in een aantal gevallen een dubbelpolige netswitch in.

formatting link

Maurits

Reply to
Maurits

Ja, maar dan weet je tenminste direkt de oorzaak!

Reply to
Ano

Stroom zoekt altijd de weg van de minste weerstand. Als je de nul aan de aarde verbind, dan kan het zo zijn dat de stroom de weg via aarde korter vind, dan via de nul terug naar de centrale. Dan klapt je aardlekschakelaar eruit.

Reply to
Pasq

Gelukkig niet.

Of je aardelkschakelaar eruit klapt is een beetje afhankelijk van het type (verschilstroom) van de aardelkschakelaar, en de plaatstelijke omstandigheden.

Een 30 mA aardelkschakelaar gaat er vrijwel altijd uit, maar bij een 300 mA lang niet altijd.

Reply to
Toeternietoe

O? Sinds wanneer niet dan?

Heb ik gezegd dat hij er _altijd_ uitklapt. Lees het woordje _kan_ in het _KAN_ zo zijn dat de stroom via de aarde korter vind.

Ik weet het.. Nederlands lezen is lastig.. ;-)

Reply to
Pasq

hij bedoeld natuurlijk de laagste weerstand!

Reply to
(on)wijs man

Dat is altijd al zo geweest, moet al eeeeuwen zo zijn. Zou dat niet zo zijn, dan krijg je een rare situatie. Als de wasmachine (groot verbruik, dus lage weerstand) aan gaat, dan zou volgens jou het licht (peertje van 40 Watt, veel hogere weerstand) uit gaan. Dat is toch echt niet zo. De meeste stroom gaat door de laagste weerstand, maar beslist niet alles....

Mijnheer Kirchoff heeft het in zijn wetten duidelijk gemaakt.

Klop, je heb aangegeven KAN.

Jij geeft aan : "Als je de nul aan de aarde verbind, dan kan het zo zijn dat de stroom de weg via aarde korter vind, dan via de nul terug naar de centrale".

Maar ik heb het even verduidelijkt, het heeft nl niets met de lengte van de stroomweg te maken, zoals jij aangeeft, maar het heeft te maken met de spanning die op de Nul staat ten opzichte van de Aarde, en de aardverspreidingsweerstand.

Klopt helemaal, en Elektrotechniek is een moeilijk vak.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Ik neem aan dat het voor buitengebruik of voor een vochtige ruimte is? Dan zou ik het wel dubbelpolig doen.

JA!

P.

Reply to
P.

Die gaat er gegarandeerd uit. 30 mA heb je met een Voltje al te pakken.

P.

Reply to
P.

"P." schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Die garantie durf ik niet te geven. het is nl afhankelijk van je aarding, en die kan weer afhankelijk zijn van je stroomstelsel, en het is afhankelijk van de belasting op het net.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Alle lekstroompjes bij mekaar en de C's van de PC etc geven al behoorlijk wat stroom die graag door die aarde wil. En als hij er niet meteen uitklapt, gaat hij er wel uit bij een onweersbui, als je net op vakantie bent en de diepvries vol hebt zitten..

P.

Reply to
P.

Die theorie is al zo vaak door de praktijk naar de prullenbak verwezen dat het volmaakt zinloos is om nog met die theorie op de proppen te komen. En de term "nagenoeg" spreekt boekdelen, zeker voor een aardlekschakelaar.

-p

Reply to
Piet Beertema

Jazeker wel. Vrijwel altijd ligt de nul van de voeding (bij de MS-LS trafo) aan aarde, alleen als je nog een antiek twee-fasen 127V systeem hebt is dat niet het geval. En dat laatste komt niet of nauwelijks meer voor in Nederland.

Als je de nul en fase ook NA de aardlek aan elkaar knoopt, dan heb je dus twee paden parallel terug naar het voedingspunt: via de nul en via aarde. Via aarde heb je veel meer wegen parallel (de PE-draad in de kabel, de mantel, moeder aarde), dus die impedantie zal al gauw lager zijn en dus meer dan de helft van de retourstroom voeren. Maar laten we aannemen dat de impedantie van nul en aarde gelijk is en dat de retourstroom zich 50/50 verdeelt.

Als je op de betreffende groep meer dan 14 VA hebt aangesloten, loopt er al

60 mA aan retourstroom, waarvan dan dus de helft als verschilstroom door de aardlek en die zal dan aanspreken. 14 VA heb je al gauw, dus de kans dat de aardlek eruit springt als je de nul met aarde verbindt is groot.
--
Maurice
Reply to
Maurice Janssen

Inderdaad gaat het theoretisch ook fout. Zie de lekstromen en stromen door ontstoringscondensatoren naar aarde, in combinatie met de toegestane aardweerstand en dan heb je al voldoende verschil.

P.

Reply to
P.

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.