Scoop kan niet overweg met aardlek?

Hallo,

Mijn differentieelschakelaar(300mA),(voor onze NL vrienden, aardlekschakelaar...)

vliegt er telkens uit wanneer ik met mijn oscilloscoop aan een netgevoed toestel ga meten.

Ligt het aan mijn budget osci (Elix met Hung Chang binnenwerk) of kan ik iets doen om dit te voorkomen?

Ik apprecieer uw input enorm, mvg, Mark

Reply to
Chianti
Loading thread data ...

Dat hoort zo, want je oscilloscoop ligt aan aarde. Een netverbonden apparaat moet altijd met een scheidingstrafo ertussen gemeten worden.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Bedankt Maarten voor de snelle reply.

Iemand een leuk dhz schemaatje om zo een scheidingstrafo in elkaar te boksen.

Heb best wat afgedankte apparatuur staan waaruit ik misschien wat onderdelen kan recupereren.

mvg, Mark

Reply to
Chianti

een dscheidingstrafo is niet meer als een trafo die 1:1 is en dan voor 220 dus 220 in 220 out.

"Chianti" schreef in bericht news:krCie.94133$M snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Reply to
marcel van kesteren

"Chianti" schreef in bericht news:krCie.94133$M snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

netgevoed

onderdelen

Een scheidingstrafo is een TRAFO, dus die maak je niet even zelf met losse onderdelen. En het is een trafo met gescheiden wikkelingen , dus een verhuistrafo of een variac zijn niet geschikt. Je vindt ze soms goedkoop op radiomarkten, met kast en al. Een workaround is twee keer een identieke trafo zo aansluiten dat je bijvoorbeeld krijgt: primair 240 volt - secundair 12 volt aan secundair 12 volt - primair weer

240. (het vermogen van de trafo's moet voldoende zijn voor het apparaat natuurlijk).

MRe

Reply to
MRe

Je trafo's moeten dan wel ruimschoots zwaar genoeg zijn.

En nog 1 opmerking voor de veiligheid en om schade te voorkomen: de scheidingstrafo dient alleen om het te testen apparaat op het net aan te sluiten. Sluit nooit je oscillloscoop zelf erop aan tenzij je heel goed weet wat je op dat moment doet.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Chianti" schreef in bericht news:v3wie.94006$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Je kunt de randaarde losgooien van je oscilloscoop. En dan alert blijven, want je hele oscilloscoop hangt dan ook aan het net. Voor een incidenteel onderzoekje is die alertheid wel op te brengen. Werk je vaak aan schakelingen die direct aan het net hangen, dan schaf je jezelf een scheidingstrafo aan, da's altijd nog goedkoper dan een eenvoudige begrafenis.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:428b11c3$0$53284$ snipped-for-privacy@dreader14.news.xs4all.nl...

netgevoed

Hoewel deze oplossing wel werkt wil ik hem om gezondheidsredenen sterk afraden. Het te onderzoeken apparaat voeden over een scheidingstrafo is de oplossing. Maarten stelde dat ook al voor.

Hans

Reply to
JT van Es

"JT van Es" schreef in bericht news:d6f5ke$g9l$ snipped-for-privacy@sunnews.cern.ch...

ik

Ja, en ik stelde het zelf ook al voor. Spuit 11.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

OPmarktplaats.nl staan er een aantal te koop. Let wel op dat je even chekt of het echt gescheiden wikkelingen zijn en dat er secudair geen ge-aarde wcd zit, of dat in de wcd geen aarde zit. Ik gebruik zelf vaak een scheidings trafo en dan kun je gewoon 1 punt van de 220V beet pakken. Echter moet ik met een gloeilamp in serie dat ding aanzetten anders ploft de automaat er uit in de meterkast (beetje grote inschakelstroom)

--
# A brain storm to one person could be a slight draft to the other one.
# Cees Keyer, Amsterdam school of technology
# dept. Electronic Engineering, Weesperzijde 190, 1097DZ Amsterdam, NL
# pe1jmj-at-amsat.org  Voice: (+31)20-5951639, Fax: (+31)20-5951620
Reply to
Cees Keyer

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:428b4e3e$0$8967$ snipped-for-privacy@dreader21.news.xs4all.nl...

kan

de

Jammer dat je vergat aan te geven waar die trafo dan moest zitten. Spuitgast.

Hans

Reply to
JT van Es

"JT van Es" schreef in bericht news:d6fupe$dae$ snipped-for-privacy@sunnews.cern.ch...

is

Oh wat vreselijk jammer is dat. Wat jammer, wat jammer, wat jammer dat ik vergat aan te geven waar de trafo precies tussen moest zitten. Oh wat vreselijk jammer.

In de killfile met jou, en wel voor eeuwig. PLONK!

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Nee, dat is normaal bij gekoppelde ingangen. Normaliter gebruik je een scheidingstrafo om de scope aan te sluiten, dan heb je hier en van schokken aan de kast geen last van. Goedkoper maar onveiliger is de scope niet aarden.

Let wel op dat je in dat geval met je tengels van de kast blijft, ook dan klapt de AL eruit, ook kan je de wasmachinegroep gebruiken. Die zit meestal buiten de AL ..

"Chianti" schreef in bericht = news:v3wie.94006$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be... : Hallo, :=20 : Mijn differentieelschakelaar(300mA),(voor onze NL vrienden,=20 : aardlekschakelaar...) :=20 : vliegt er telkens uit wanneer ik met mijn oscilloscoop aan een = netgevoed=20 : toestel ga meten. :=20 : Ligt het aan mijn budget osci (Elix met Hung Chang binnenwerk) of kan = ik=20 : iets doen om dit te voorkomen? :=20 : Ik apprecieer uw input enorm, : mvg, : Mark=20 :=20 :

Reply to
Peet

een scheidingstrafo is erg handig hierin, je moet dan wel de aarde van het apparaat losnemen tijdens de meting, ik doe dat met een schakelaar op mijn scheidingstrafo, dit omdast er in de tv een filter zit die naar aarde lekt. Even uitschakelen is geen probleem want dat filter zorgt ervoor dat er geen vreemde straling het net opgaat, maar daar heb je geen last van met een trafo. gewoon twee trafos in een kast zetten en dan de 24 volt aan elkaar aansluiten. dan krijg je aan de andere kant dus weer 230 volt. erg handig is ook een isolatiebewaker krijg je gelijk alarm als het apparaat aan aarde hangt. zie je gelijk als je met de scoop live meet.

Reply to
polleke

"polleke" schreef in bericht news:428c40f7$0$24435$ snipped-for-privacy@cachenews.cambrium.nl...

Een isolatiebewaking werkt niet. Een scheidingstrafo is inderdaad de oplossing. Neem dan een VEILIGHEIDSTRAFO!! deze heeft een betere isolatie tussen primair en secundair. Op de trafo sluit je het te meten apparaat aan, de TV bijvoorbeeld. De Scoop ALTIJD aansluiten op een geaard stopkontakt. Op het moment dat je de TV aan je scoop meet is de TV weer geaard!!! Dit gaat via je massa draad in je meetsnoer Op dat moment moet de isolatiebewaking aanspringen, en de hele zaak uitschakelen.

Alhoewel het heel goed gaat door je scoop aan te sluiten op een niet geaard stopkontakt ontstaat er dan een zeer gevaarlijke situatie. Je hele scoop-behuizing incl de (ongeisoleerde) BNC connectoren, en de massa van de meetscnoeren komen dan aan de netspanning (230 Volt) te hangen.

Niet zo leuk als je er (per ongeluk) aan komt Dus nooit die grap uithalen!!

Toet

Reply to
Toeternietoe

"Toeternietoe" schreef in bericht news:428cfbf6$0$782$ snipped-for-privacy@reader20.nntp.hccnet.nl...

geaard

massa

Allemaal onzin en geleuter. Wie in een TV zit te poken, moet *altijd* zijn gezonde verstand gebruiken, scheidingstrafo, veiligheidstrafo (???) of niet. Want met gezond verstand kun je ook prima aan een toestel meten waar geen scheidingstrafo tussen zit.

En dan heb ik het nog niet eens over situaties waar je niet eens een scheidingstrafo *kunt* gebruiken, en waar toch gemeten moet worden.

Darwin selectie doet de rest, en wie het allemaal te eng vind moet maar een laagspannings baantje zoeken, bijv. bananen sorteren in de markthallen. Hoewel er nu wel weer een of andere nitwit zal opmerken dat ook dat gevaarlijk is, met geimporteerde vogelspinnen die daar tussen kunnen zitten. Met al dat oeverloos gelul over allerlei gevaren zou je gaan denken dat we alleen nog maar voorgeschilde celavita aardappelen in huis moeten halen, want zelf schillen is LEVENSGEVAARLIJK, want zelfs als je altijd VAN JE AF snijdt, is er nog een risico dat je uitschiet en een huisgenoot per ongeluk in de ogen steekt. Het zal verdorie nog wel een keer echt gebeurd zijn ook.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

Daar heb je helemaal gelijk in, ik doe dat bijna dagelijks met mijn multimetertje. Probleem is dat een scoop toch wel wat duurder is, en ik ook graag de ingangen heel houd. Ik heb wel eens bij iemand wat uitgefikte ingangstrappen mogen repareren omdat die had lopen klooien. Voor een beginner is verreweg het beste advies om het meetobject van het net te scheiden en ervoor te zorgen dat er geen aarding is. Dat jij (en ik ook) soms gewoon de aarde losgooit maak ik geen probleem van, ik adviseer het alleen niet aan beginners.

--
Met vriendelijke groet,

   Maarten Bakker.
Reply to
maarten

zijn

niet.

geen

Beginners kunnen sowieso wel rekenen op een paar flinke optaters, zoals als elke doorgewinterde electronica liefhebber dat stadium heeft moeten doorlopen.

Er zou inmiddels juist bij beginners de indruk kunnen ontstaan dat het gebruiken van een scheidingstrafo de zaak veilig maakt, en dat je maar raak kunt klooien. Daar komen ze dan nog wel achter. Daar liggen nog een paar mooie leermomenten in het verschiet.

Resumerend kom ik, inmiddels, tot de aanbeveling om juist *geen* scheidingstrafo te gebruiken. Dit in het kader van 'kijk uit en weet wat je doet'. Als je dan ervaren bent geworden, door schade en schande, schaf je jezelf een mooie scheidingstrafo aan ;)

Een jaar of 25 geleden had ik een Philips scope, waar niet eens een randaarde snoer aanzat, origineel Philips. Een simpel halfrond tweelingsnoer met eurosteker. Latere scopes hadden allemaal een randaarde snoer. Meteen openpellen dus, en die aarde onderbreken. Dat voorkomt in elk geval schade aan je apparaat dat je onderzoekt, en het voorkomt rare aardlussen.

Schade aan de ingang, dan moet je toch wel van goede huize komen. De verbinding tussen BNC aarde naar randaarde steker is dik genoeg om een daverende kortsluiting te verdragen. En de ingangsfets hebben gelukkig altijd wel een of andere actieve clamping, het is mij in elk geval nog nooit gelukt een scope ingang op te blazen. Een TEK2245 die ik ooit eens bezat gaf nog weleens de melding 'Ouch!!!' als je een >50x te hoge ingangspanning aanlegde, maar gaf verder ook geen krimp.

Maar goed, iedereen moet maar doen wat 'm het beste lijkt.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

"Frank Bemelman" schreef in bericht news:428dbc7d$0$4250$ snipped-for-privacy@dreader21.news.xs4all.nl...

Bij kleine complexe ingangssignalen is een geaarde scoop vaak nodig om een goed plaatje te krijgen. Anders wordt het al gauw een ruis@brom show. Mijn scope is altijd geaard en ja, ik heb ook nog een 330VA scheidingstrafo. Tegenwoordige KTV's hebben allemaal een mains isolated SOPS dus die wordt bijna nooit gebruikt.

Opblazen lukt wel hoor. Maar je moet er je best voor doen ;-)

Maurits

Reply to
Maurits

"Maurits" schreef in bericht news:d6kf10$1v7e$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

Ik heb wisselende ervaringen. Meestal zet ik de probe aarde ergens op de massa, meestal maar van 1 probe. Krijg ik niet te zien wat ik wil, dan beide probes aarden, dicht bij de meetpunten zelf.

De beste kans met 1:1 probes zeker, die ik zelden of nooit gebruik.

--
Thanks, Frank.
(remove 'q' and 'invalid' when replying by email)
Reply to
Frank Bemelman

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.