controleren aardlek

Op welke wijze is het mogelijk om de weerstand ten opzichte van aarde van een apparaat te meten? Doet men dit met een weerstand-meter met hoge spanning? Met gelijkspanning of met wisselspanning? Bestaan hier referentiewaarden voor?

Ik kan me herinneren dat ik vroeger iemand met een apparaat de weerstand tussen twee aardpunten heb zien meten. Het meetapparaat werkte met een hoge spanning die je opwekte door aan een zwengeltje te draaien.

Het gaat om het volgende: Een in een put ondergedompelde pomp (Pedrollo 6SR) veroorzaakt storing in die zin, dat soms de aarlek uitschakelt en soms de zekeringautomaat. Er is geen regelmaat in de storing te ontdekken, ze treedt ongeveer

4-5x per maand op; een enkele keer is het uitvallen van de pomp binnen enkele seconden bekend, waarna hij na onmiddellijk resetten van de automaat dan wel de aardlek weer dagen probleemloos werkt. De pomp is continu in bedrijf; als hij draait, presteert hij zoals verwacht, bij een verbruik (gemeten ampères) eveneens zoals verwacht.

Ik moet een besluit nemen om hetzij een compleet nieuwe pomp te bestellen of om de kabel te vervangen. Dit laatste schijnt vaker noodzakelijk te zijn. Volgens opgave van de fabrikant zit er standaard een kabel aan de pomp die 4m lang is; het zou kunnen zijn dat de las die in de kabel is gemaakt, in het water ligt. Het is niet wenselijk om de pomp naar boven te halen voor onderzoek voordat de oplossing er is in de vorm van een vooraf bestelde nieuwe pomp dan wel een nieuwe kabel + tules etc.

Gezien de kosten zou ik graag een gefundeerd advies willen kunnen geven omtrent de noodzaak van het vervangen van de pomp.

De pomp heeft intern een beveiliging tegen overbelasting door teveel zand of sludge in de aangevoerde vloeistof; of deze beveiliging werkt, kan ik nu niet controleren.

De ohmse weerstand tussen de verschillende fase-draden is vrijwel gelijk (volgens Fluke).

Reply to
Harry
Loading thread data ...

"Harry" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dat is een megger.

formatting link

Ik had pas het zelfde probleem bij een dompelpomp. De pomp werkt soms uren goed, en dan ging de aardlek eruit. Uiteindelijk direct na het uitslaan van de aardlek, de weertand tussen de aarde en afzonderlijke fasen gemeten, en tussen 1 fase en aarde was die 0. Na een aantal uren te hebben uitgestaan was de weerstand weer hoog. Toch een vochtprobleem op de een of andere manier.

Reply to
Marco

"Harry" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Dat noemt men (in de volksmond) een Megger. De officiele benaming is een Isolatieweerstandsmeter.

Deze meet met 500 Volt gelijkspanning. Een slingertje hebben ze al lang niet meer.

Probeer er een te lenen/huren. Of vraag een elektromonteur even de pomp door te meten. De minimale weerstand moet 1 Mohm (1 miljoen ohm) zijn.

(Om de aardlekschakelaar eruit te laten springen heb je een veel lagere weerstand nodig)

Doet niet ter zake bij aardsluiting.

Veel problemen ontstaan bij de Seal (asafdichting) deze gaat lekken, en er komt wat vocht in de pomp.

Toet

Reply to
Toeternietoe

Hallo Harrie er is maar een manier om daar achter te komen en te proberen of een van je kennissen een isolatie weerstands meter heeft deze werkt met 500 v ,Als je in de buurt van deventer woonde had ik als rustend electoinstallateur hier graag even behulpzaam geweest heb de meter op de plank liggen mvg Harrie van der Vegt "Harry" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
vegt0536

Dat apparaat heet een megger, de oude met de slinger en de nieuwe mooie digitale. Het principe berust in het aan- leggen van een gelijkspanning van 500 of 1000 volt en het meten van de stroom. Op de meter lees je dan de weerstand al naar gelang het schaal in instelbereik in Meohms of Ohms.

"Harry" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@4ax.com...

Reply to
07052006

"Toeternietoe" schreef in bericht news:445dcfe0$0$14986$ snipped-for-privacy@dreader24.news.xs4all.nl...

Om precies te zijn bij 230 volt:

7666 ohm of minder voor een aardlek van 30mA. en 766 ohm of minder voor een aardlek van 300mA

Reply to
A.Stolwijk

Ik heb hier al geruime tijd hetzelfde probleem een aardlek die er op zeer onregelmatige tijden uitknalt Nu is het de bedoeling van een aardlek dat deze er bij een lek van 30 mA de boel afschakeld en die 30 mA heb je nog wel een keer , vooral als er diverse oudere toestellen zijn aangesloten . Wasautomaat , dishwasher , koffie machine , koelkast , pomp in de vijver , magnetron , enz. Veel toestellen willen nog wel eens een beetje lekken en samen lekken ze al gauw een beetje veel. Ik heb een verloop stekker gemaakt ( stekker met een stopcontakt van een oude timerbehuizing ) waar ik in de aarverbinding een brugcel heb opgenomen ( aarde via wissel-wissel ) tussen de + en de - van de brugcel een drietal diodes ( 1N7004) in serie IN DOORLAAT RICHTING dus met de streepjes richting - . over deze drie diodes een low current ledje met een 47 ohm weerstand in serie Als er een paar millies loopt ontstaat er over de diodes een spanning van 3 x de drempelspanning van de diodes en dat is voldoende om het ledje te laten branden Dus brandend ledje = lekstroom , hiermee is mooi te testen of de aardweerstand van een toestel te laag is Ik heb ook nog een zelfde schakeling in een van de stroomdraden opgenomen hiermee is te zien of een uitgeschakeld toestel ook echt uit is , je zult verbaast staan hoeveel uitgeschakelde toestellen gewoon stroom blijven trekken , vooral mijn Senseo heeft er een handje van. Jack.

Reply to
jack donio

Hallo Jack je moest van die schakelingetjes hier eens een tekening neerzetten voor de liefhebbers "jack donio" schreef in bericht news:e3ls4u$t2u$ snipped-for-privacy@news6.zwoll.ov.home.nl...

al

IN

3
Reply to
vegt0536

"jack donio" schreef in bericht news:e3ls4u$t2u$ snipped-for-privacy@news6.zwoll.ov.home.nl...

Het is ten strengste verboden zo'n schakeling in je aardleiding op te nemen. Het kan levensgevaarlijk zijn. Bij een flinke sluiting blaas je alle diodes op, aardlek eruit, je zet de aardlek weer in, en je hebt een niet geaarde apparaat dat defekt is,. Hopelijk pak je het apparaat daarna niet meer beet ,of misschien nog een keer, maar dat is dan echt de allerlaatste keer.

Niet meer doen dus, en vooral niet aan een ander vertellen. Ze komen alleen maar op verkieerde ideeen

Toet

Reply to
Toeternietoe

Hoe zou jij de lekstroom in de aardleiding meten?

--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

"pim schaeffer" schreef in bericht news:e3nqo7$24u0$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...

In een installatie: Kun je meten met een stroomtang.

Apparatuur: Daar zijn speciale (NEN3140) keur-meettoestellen voor. Ook deze meten met een stoomtransformator, hetzij nauwkeuriger, vooral bij kleine stromen.

Je kunt altijd de installatie spanningsloos maken, en doormeten met een isolatieweerstandsmeter. De weerstand moet minimaal 1000 x de nomionale spanning zijn bij nieuwbouw, dus 230.000 ohm Bij keuring volgens NEN3140: Minimaal 500.000 ohm ( 0,5 Mohm) Machines etc worden geacht te voldoen aan de machinerichtlijn, hierin staat een minimale waarde van 1Mohm

Toet

Reply to
Toeternietoe

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.