Schakeling met 1024 relais

Stel ik wil 1024 12V lampjes individueel aansturen en ik heb alleen een ttl signaal. Ik denk dan aan 1024 relais. Maar mijn kennis beperkt, dus er moet wel een handigere manier zijn, of minstens een goedkopere. Wil iemand daar eens online over brainstormen?

S.

Reply to
Stefan Arentz
Loading thread data ...

Geen relais gebruiken!!!! Pak een transistor o.i.d., dat is veel goedkoper en werkt veel beter (een relais is mechanisch en gaat over het algemeen sneller kapot dan een elektronisch component zoals een transistor). Je kunt alle 1024 lampjes appart aansturen maar dat is overbodig. Wat je kunt doen is de lampjes met een te hoge spanning aansturen en met behulp van PWM de gemiddelde spanning toch 12 volt houden (24 volt met een dutycycle van 0,5 geeft dus ook 12 volt gemiddeld). Op deze manier kun je de lampjes in horizontale en verticale richting met elkaar verbinden. Door laag voor laag de lampjes aan te sturen kun je met minder uitgangen toch een boel lampjes aansturen. Als je over deze techniek meer wil weten moet je eens zoeken naar toetsbordmatrixen (google). Deze werken meestal ook op een vergelijkbare manier. Ook 7-segment display's worden vaker zo aangestuurd. Ik weet niet of deze manier een benaming heeft. En misschien dat iemand een leuk voorbeeld weet testaan!

Reply to
Ivo Vermeulen

"Stefan Arentz" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@keizer.soze.com...

Ik geef een voorzetje:

Met een matrix......

30 lijnen * 40 lijnen en op ieder knooppunt een lampt betekent dat je met 70 (30 + 40) uitgangen in totaal 1200 lampen aan en uit kan sturen.

Grtz, Ben

Reply to
Ben

ik heb op zolder nog een sturing liggen met 512 uitgangen. opgebouwd rond een simpele motorola 6809 interesse ?

"Stefan Arentz" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@keizer.soze.com...

Reply to
news

de uitgangen zijn optisch gescheiden en er hangt een controle LED aan.

"news" schreef in bericht news:Z5NQc.205296$ snipped-for-privacy@phobos.telenet-ops.be...

Reply to
news

Waarom niet 32 x 32?

--
Groeten, Jawade. 
http://jawade.port5.com  (mirror op http://kolibrie.hopto.org)
Bootmanager,  ClrMBR,  DiskEditors,  POP3-lezer,  File-browser
"Augustus is al vaak bezongen, alleen die ozon in je longen.."
Reply to
Jawade

multiplexer?

--
groet, Marcel.
Reply to
Marcel

"Jawade" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@news.nl.net...

snipped-for-privacy@laatmaarweghoor.kabelfo> >

een

dus

met 70

Dan moest ik zelf gaan rekenen ;-)

Reply to
Ben

Oeioeioei! ;-) Als je de spanning verdubbelt, gaat het lampje 4 x zoveel vermogen opnemen (reken maar na). Een duty-cycle van 1/4 lijkt me in jouw voorbeeld veel gezonder.

Elektuur heeft in het verleden wel meer dergelijke toepassingen ontworpen. Er staat mij bv. iets voor van een spectrumanalyser met een LED-matrix. Ik vraag me alleen af, of de OP wel echt *lampjes* nodig heeft. Daar kunnen goede redenen voor bestaan, natuurlijk. Maar anders zou ik resoluut voor LED's kiezen - die zijn heel wat robuuster dan een gloeilamp.

-- Vriendelijke GNUtjes, Pros

Op

formatting link

David Livingstone.

De beschrijving van den slavenhandel door de Portugeesche bastaarden op eene onmenschelijke wijze uitgeoefend, deed de regeering besluiten den ontdekkingsreiziger bepaalde machten te verleenen ...

Reply to
Pros Robaer

Je kunt een aantal schuifregisters (serieel->paralell) achterelkaar zetten. Op elke uitgang een transistor die een lampje aanstuurt. Lampjes aan en uit door een string van 1024 bit naar buiten te sturen.

Ook kun je een matrix gebruiken, zolang het gloeilampjes zijn gaat het wel goed, maar je zal een hogere spannig moeten gebruiken om ze normaal te laten branden. Ook moet je voorzorgen nemen dat het verversen door blijft gaan, anders branden er lampjes door.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

Met alleen schuifregisters heb je er 128 (8bits) nodig.

Maak je een 32 x 32 matrix waarbij je de rijen dmv 4 schuifregisters + PNP tor stuurt en de kolommen met 4 schuifregisters dan heb je er slechts 8 nodig. De lampjes zijn dan echter maar 1/32 van de tijd aan. Om ze nog een beetje te laten branden moet je idd de stroom behoorlijk verhogen. maak je een 16 x 64 matrix heb je 10 SR's nodig en kun je de stroom al halveren tov de 32x32 matrix.

Indien de lampjes niet al te veel vermogen opnemen dan eem je bv de: TPIC6B595.

formatting link
Deze kan de lampjes (en de torren) direkt aansturen. Natuurlijk heb je ook een controller nodig die de SR's stuurt.

Grtz Emile.

Reply to
emile

Hm. Ja. Maar dat zou te makkelijk zijn. Het is wel de bedoeling dat ik ook iets leer van dit project :-)

S.

Reply to
Stefan Arentz

Ja, hier heb ik veel ontwerpen voor gevonden. Is vrij standaard maar het schaalt niet echt.

De matrix manier klinkt goed! Ik kwam daar deze over tegen:

The Z86C08 Controls A Scrolling LED Message Display Application Note

formatting link

Wat bedoel je met verversen? Dat ik het shift register continue moet aansturen om dee juiste lijnen hoog te houden? Zijn er geen shift registers die ze zelf kunnen vasthouden tot ze de volgende waarde binnen krijgen?

S.

Reply to
Stefan Arentz

...

Om mijn eigen vraag te beantwoorden:

MC74HC595AD/AN

'... 8 bit serial to parrallel converter which latch outputs until there is a new output and then change all pins simulateously ...'

Of is dit standaard functionaliteit van een shift register?

S.

Reply to
Stefan Arentz

wel, om maar iets te zeggen :

1/ leer hoe je de adres decoder moet uitbreiden voor 1024 uitgangen 2/ leer assembly voor de 6809 3/ leer de bijhorende real time clock aansturen (staat ook op mijn ontwerp) 4/ leer de bijhorende 'watchdog' gebruiken in uw programmatie maar misschien ken je dit al allemaal ;-)
Reply to
news

Nee :-)

Maar ik heb wel een ander ontwerp in gedachten. Wat dit uiteindelijk moet worden is een serie 'lichtbakken' die samen een display kunnen vormen voor een outdoor event.

Ik wil deze aansturen met een simpele cpu zoals een AVR of misschien gewoon een BASIC Stamp.

Waar ik nu aan zit te denken is een segment 16x16 te laten zijn en een pixel 10x10 centimeter. Dat moet dan goed te lezen zijn vanaf een redelijke afstand (in het donker overigens). Totaal moeten er

4 van deze segmenten komen. (Misschien meer)

De segmenten bouw ik op met 4 maal een 74HC595 die ik aanstuur via een AVR. Dat is dan de 16x16 matrix. De invulling van die matrix weet ik nog niet, dat zoek ik nu uit.

De aansturing van die shift registers moet via iets als een AVR tiny gaan lopen denk ik. Die kunnen dan weer samen op een snelle seriele bus waarmee je segmenten aan elkaar koppelt.

Ik heb nog veel vragen, maar ik heb er een jaar voor, dus dat moet gaan lukken :-)

S.

Reply to
Stefan Arentz

Latch is vrij standaard. Wat ik bedoel is dat je met een matrix configuratie maar e1n rij tegelijk kunt aan sturen. Ik praat hier over rij, maar dat kan net zo goed kolom zijn.

Stel dat je in de eerste rij lamp 3 en 5 aan stuurt. Daarna in de tweede rij lamp 3 en 4. Op dat moment krijgen de lampen in de eerste rij geen voeding meer. Als je 16 rijen hebt krijgt een lamp in een rij maar gedurende

1/16 deel van de tijd maar voeding. Het vermogen in de lamp is nog veel kleiner. Je zal dus de spanning moeten verhogen om die lamp normaal te laten branden. Bij een dubbele spanning is het vermogen verviervoudigd, maar door dat je maar 1/16 van de tijd aanstuurt brand de lamp toch maar op 1/4 sterkte. Reken zelf maar uit welke spanning er dan wel op moet om die lamp normaal te laten branden.

Nu het probleem. Al de rij omschakeling om een of andere reden stilstaat of zelfs maar verstoord word, krijgt je lamp veel te veel spanning en brand door. Bovendien krijgt in mijn voorbeeld lamp 3 teveel vermogen toegevoerd omdat die tweemaal aangestuurd wordt.

--
Wil je ook niet voor muisklikken gaan betalen?
Stem dan tegen de Europesegrondwet.

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk

Reply to
pim schaeffer

ontwerp)

Dus wilt elk segment van 16x16 laten aansturen door een AVR, en alle segmenten bij elkaar door 1 master AVR zeg maar? Laat je elk segment de aansturing zelf doen, autonoom, of moet de aansturing continue via de snelle seriele bus lopen?

Je hebt denk ik genoeg aan 1 AVR, je kunt die HCT595s allemaal achter elkaar zetten, zodat je maar 3 lijntjes nodig hebt: data, clock en strobe. Eigenlijk heb je dan een 1024 bits lang schuifregister. Je stuurt dan 1024 bits + clocks, en dan een pulse op de strobe.

Ik zou dan een AVR kiezen met een SPI interface, dan kun je alles allemaal veel sneller versturen dan met software. Je hoeft dan alleen een byte naar een register te schrijven en de SPI unit zorgt voor de serialisatie op de maximaal de helft van de processor klok. Die 1024 bits oversturen kost dan iets van 8 instructies (het loopje dan, moet nog wel 128 keer doorlopen worden). Maar in software is het ook niet moeilijk.

Jeroen

Reply to
Jeroen

dit zijn twee verschillende lampen, lamp 3 in de eerste rij en lamp 3 in de tweede rij. ;-)

Grtz, Emile.

Reply to
emile

Nee, dit is de functionaliteit van een schuifregister met een extra latch er bij, wat de '595 dus is. Dus '595 ~= '164 + '373

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail)

No one can put you down without your full cooperation.
Reply to
Stef

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.