Contacten in-/uitschakelen, evt. met vertraging

Beste mensen,

Sinds kort heb een 'nieuwe' auto met allerlei moderne snufjes. Twee van die opties wil ik niet gebruiken en daarom moet ik na het starten steeds twee knopjes even indrukken om deze zaken uit te schakelen. Het zijn van die 'soft' knopjes, dus die dingen die niet ingedrukt blijven maar alleen even een contact maken of verbreken.

Ik wil daar vanaf dus ik zou iets willen maken dat bij het inschakelen van het contact (dus 12V op "ACC" zeg maar) een relais-achtig dingetje beide schakelaars even 'indrukt' (contact maakt) en daarna het contact weer laat afvallen. Dus even indrukken en weer los. (ik heb al gekeken naar de knop continu ingedrukt houden, maar dat wil niet, na opnieuw inschakelen van de motor wordt dat niet gedetecteerd)

Wellicht is het nodig om nog een vetraging in te bouwen dat de schakelaars pas na, zeg maar, 1 seconde worden ingedrukt, en misschien is er oo een minimale tijd "aan" nodig, zeg maar 0,1 seconde of zo. Maar misschien is dat niet eens nodig.

Ik heb niet zoveel ervaring met zelfbouw, maar er is vast iets van een standaard IC die dat kan doen. Ik heb 12V beschikbaar.

Kan iemand me op weg helpen?

Bedankt!

Reply to
Ano
Loading thread data ...

"Ano" schreef in bericht news:58388348$0$21424$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Ga naar de garage en laat het in de computer uitschakelen of in jouw gewenste stand zetten.

Reply to
Kabouter Flop

Op 11/26/2016 om 12:45 AM schreef Kabouter Flop:

Mee eens. Veel voorkeuren in een moderne auto zijn instelbaar. Afhankelijk van het merk/type auto kun je dat soms ook zelf instellen met behulp van een PC en de juiste interface. Ik weet dat er voor Ford een gratis programma is waarmee dit kan (het werkt zelfs beter/eenvoudiger dan wat de dealer tot zijn beschikking heeft).

Reply to
N. Coesel

Beiden bedankt voor de reactie. Mee eens dat dat een betere optie zou zijn, maar helaas lijkt dat niet te werken.

Ik heb een Peugeot en ik heb zelf de beschikking over een zogenaamd 'Lexia' kastje dat ik in de OBD-II poort van de auto prik aan mijn laptop aansluit. Daarop draait de Peugeot/Citroen 'Diagbox' software (voorheen PP2000), dit is dezelfde software en hardware die de officiele dealer gebruikt. Bij mijn vorige Peugeot heb ik die set bijv. gebruikt om 'altijd licht aan' (het zgn. Zweedse standje) te activeren, storingen uit te lezen, sleutels te programmeren etc.

Dus met mijn nieuwe auto had ik de hoop dat ik de twee functies die ik wil aanpassen (automatisch start/stop systeem default op 'uit', automatische versnellingsbak default in 'sport') zou kunnen wijzigen. Helaas zijn dit geen opties die via de computer zijn aan te passen. En de ECU software zelf aan gaan passen is voor mij een brug te ver... ;-)

Daarom zie ik toch als enige mogelijkheid dat ik een elektrisch schakelinkje inbouw die bij starten automatisch de twee betreffende knopjes even indrukt. Dat brengt me dus terug op mijn oorspronkelijke vraag: "Er is vast iets van een standaard IC die dat kan doen. Ik heb 12V beschikbaar. Kan iemand me op weg helpen?"

Bedankt!!

Reply to
Ano

Op de 12V in een auto kunnen lelijke pieken staan; een circuit moet pulsen 60V kunnen weerstaan. Je hebt dus minstens filtering en 'surge protection' nodig op de voeding van je schakeling. Overigens een korte Google aktie leert mij dat dit soort kastjes in de handel verkrijgbaar zijn.

Reply to
N. Coesel

Even zitten Googlen. Schakeling zo iets kunnen zijn als:

- een spanningsregelaar (LM7805) om van de "12V DC accuspanning" een spanning te maken van 5 V DC voor voeding van IC's --> een elko tussen op de in- en uitgang om op deze manier de pieken in de accuspanning wat op te vangen. Ja, als het echt 60 V is, is dat miscchien niet genoeg, maar ik kan proberen of het gaat.

- een timer IC type 555: deze kan een puls van gewenste lengte geven om de schakelaars bijv. 0,5 s 'in te drukken'

- een schakelaar IC, een 'dual analog switch' om de twee schakelaars om te zetten

Mocht het nou nodig zijn een vertraging in te bouwen, tussen aanzetten motor en indrukken schakelaar, hoe zou ik dat kunnen realiseren?

Reply to
Ano

P.S. Misschien zit zo'n 'surge protection' in elke telefoonlader voor in de sigarettenaansteker ingebouwd?

Reply to
Ano

Misschien wel niet! :-) Als ze al ergens op componenten kunnen besparen dan doen ze dat die chinezen. Die dingen zijn heel minimalistisch opgezet om de kostprijs zo laag mogelijk te houden. :-( PS daar zit vaak geen 7805 in maar een schakelend IC. Van 13.8 naar 5 volt x1 ampere is teveel vermogen voor een 7805. Deze kom je vaak tegen:

formatting link

--
Dit e-mailbericht is gecontroleerd op virussen met Avast antivirussoftware. 
https://www.avast.com/antivirus
Reply to
(on)wijs man

Op vrijdag 25 november 2016 19:31:00 UTC+1 schreef Ano:

Ik neem aan dat je bij de draden kan van de "soft knopjes" om af te tappen?

Wat ik zelf vaak gemaakt heb en wat bij mij werkt is m.b.v. een PIC ic m aar die moet je programmeren en anders inderdaad een 555 (of twee x 555), die twee optocouplers aan laten sturen die elk over een "soft knopje" aanges loten wordt.

Voordeel van optocoupler is dat je electrisch geisoleerd bent in dit geval van je boordcomputer

Want die wil je echt niet opblazen! ????? ??????

Voedingspanning van de schakeling 5Volt en is prima te doen met een telefoo nlader. Als die gevaarlijk zouden zijn zou je ook je telefoon opblazen. (mijn mening en niet wetenschappelijk onderbouwd, zeg het maar vast voor d e betweters)

Hele schakeling zal niet meer verbruiken dan ~ 50mA

Reply to
Klaas

Ja, ik ga er vanuit dat ik bij de draadjes van de 'soft knopjes' kan komen. Ah, goede tip om met optocouplers te werken. 'Better safe than sorry'. Ik durf ook wel die 7805 te gebruiken, stroomverbruik van mijn schakeling is natuurlijk inderdaad erg laag.

Ik heb nog niet goed door hoe ik het met die 555 (of anderszins) voor elkaar moet krijgen om bij het inschakelen van het contact eerst *niets* te doen, maar pas na enige tijd de knoppen in te schakelen (de tijdsduur van indrukken kan ik met een 555 doen). Heb je een tip?

Reply to
Ano

Een 7805 heeft niet genoeg bescherming tegen de pieken in een auto. Ik zou een serieweerstand van 10 Ohm 1W en een 18V 5W zener gebruiken om de spanning binnen de grenzen van de 7805 te houden. De zener diode is dan ook meteen een beveiliging om negatieve pulsen te begrenzen.

Met 2 NE555s in serie (of een NE556=2x NE555 op 1 chip) zou je de functie kunnen realiseren: 2x een one-shot timer.

Reply to
N. Coesel

Bedankt voor de tip.

Misschien ook nog een condensator tussen input van 7805 en GND, en een condensator tussen output van 7805 en GND? Ik kwam dat ergens tegen. Of is dat eigenlijk overbodig als je die zener gebruikt? Indien wel doen: welke waarden voor die condensatoren zou slim zijn?

Ja, dat zat ik ook te denken, maar ik snap nog niet goed hoe ik dat moet doen, twee timers in serie. Ik ga nog eens Googlen om te snappen hoe dit werkt.

Reply to
Ano

Oplossing uit de oude doos. Neem een relais van 12v. En een beetje dikke elko min 12v. Set dat in serie aan de geschakelde radio voeding.

Er van uitgaande dat de elko leeg is dan zal er een stoom gaan lopen en het relais trekt aan. Na enig tijd valt het relais af als de elko vol is. Eventueel een weerstand over de elko om die weer te ontladen na uitschakelen. Voor een langere inschakeltijd eventueel een weerstand in serie met het relais.

Dit gaat natuurlijk gelijk aan als je de motor start. Eventueel een transistor eerst met elko en weerstand voor inschakel vertraging.

--
pims
Reply to
tuinkabouter

Voor een 7805 is het zowieso nodig om condensatoren van 100nf zo dicht mogelijk bij de in en uitgangspennen te zetten en een 100nf condensator over de voedingspennen van ieder IC. Aan de ingang van de 7805 zou je tevens nog een elco (electrolytische condensator, oftewel zo'n rond tonnetje) van 100uf kunnen toepassen.

Er is een gratis simulatieprogramma genaamd LTspice (het kan zijn dat het tegenwoordig anders heet) waarmee je de schakeling kunt simuleren.

Reply to
N. Coesel

Ha, dat lijkt een robuuste oplossing. Met een 'ouderwets' relais ook geen last van die pieken op de accuspanning, lijkt me, waar je bij die microelektronica wel voor moet oppassen. Ik ga dat maar eens proberen.

Kun je nog verder uitleggen hoe de schakeling met die inschakelvertraging eruit ziet?

Reply to
Ano

Als je dit moet vragen heb je denk ik toch niet de vereiste kennis voor het maken van een electronische schakeling, en is een schakeling voor in de auto voorlopig even een stapje te ver.

Reply to
Rob

Ha ha, dan stelt het je vast niet gerust dat ik al eerder een schakeling voor in de auto heb gemaakt ;-) Maar dat was inderdaad met een ouderwets relais, ga ik nu ook maar doen (zie de post van tuinkabouter). Zoals gezegd heb ik weinig ervaring met het zelf bouwen/ontwerpen van schakelingen, ben bijna altijd bezig met het repareren van schakelingen van anderen.

Reply to
Ano

Bij schakelingen in een auto spelen naast de normale ontwerp criteria en het kunnen lezen van datasheets (waardoor je vragen als bovenstaand niet hoeft te stellen) ook nog een aantal andere dingen mee:

- storing op de voeding, zoals Nico al vertelde, kan enorm zijn

- extreem temperatuurbereik waarbinnen het goed moet werken

- de zeer hoge stromen die een autoaccu kan leveren, met als gevolg gevaarlijke situaties als er wat fout gaat en de boel niet goed beveiligd is (brand!)

- mogelijke ernstige consequenties als er wat fout gaat terwijl je aan het rijden bent

Daarom is het ontwerpen van auto-electronica niet zo gemakkelijk voor de hobbyist.

Reply to
Rob

Tja, en waar maakt OP zich in hemelsnaam druk over? Start/stop en versnelingsbak niet default op max verspillend, dat is ernstig geestelijk lijden, toch?

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Ach, smaken verschillen en gemak dient de mens ;-)

Reply to
Ano

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.