Re: plasma TV's ?

Zo'n 5 jaar geleden zat je nog voor het grote omslagpunt waarbij de laatste kwaliteits CRT's verdwenen, dus je had bij de betere dealer wellicht nog wat kunnen vinden. Als je vanaf 59cm of breedbeeld zocht in elk geval, de kleine maten waren ook toen al niet meer zoveel soeps (te goedkoop gemaakt).

Van de goede merken was alleen Grundig toen al weggevallen (Beko geworden). Philips had toen het A02 chassis dat naar verluid wel aardig was. Pas bij de opvolger daarvan, de ES1, zijn ze met bezuinigingen de mist in gegaan en was de geometrie slechter. Een jonggebruikt toestel met MG chassis zou ook wel wat geweest kunnen zijn. Finlux (de echte, niet Profilo-Telra) bestond toen ook nog. Loewe en Metz vertegenwoordigden na het wegvallen van Grundig nog de traditionele Duitse kwaliteit. Metz had de eer als laatste merk nog high-end CRT toestellen te leveren. Hoe goed het beeld was, weet ik niet. Nooit van dichtbij gezien. Er was keus, maar je zal ook toen al goed hebben moeten zoeken.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Ik weet niet of het nou 4 of 5 jaar was maar zo iets in ieder geval. Ik keek naar een 32" TV en ik moet zeggen dat ik het bar slecht vond wat er zoal stond. (de prijs in aanmerking nemend) Dat waren dus niet de budget modellen maar het duurste of een na duurste type van een merk.

Het was vooral Philips waar ik naar keek en ik dacht JVC maar dat weet ik niet meer zeker. In de folder zag het er geweldig uit maar in de winkel viel het tegen.

Reply to
Rob

Voor de kenners: Dit begon bij het EM chassis, waarbij EM stond voor ECO(nomische)-MG. De voorloper MG werd rond de eeuwwisseling nog toegepast in de duurdere modellen (hoewel het gezien de naam oorspronkelijk ook bedoeld was voor mid-end, kan je nagaan dat de prijzenslag die hieronder genoemd wordt ook toen al te zien was).

"Leuke" bijkomstigheid: op de lijntrafo, die tevens dienst deed als voedingstrafo, was bij de inkoop ook bezuinigd (Eldor heeft onder reparateurs toch al een slechte naam) en deze kon op een gegeven moment overslag gaan vertonen. Hierdoor kon het toestel total-loss raken, en er circuleert in het reparatiecircuit ook een verhaal waarbij via de SCART aangesloten apparatuur tevens beachdigd werd.

Erg jammer, maar eigenlijk onvermijdelijk in een vrije consumptiegestuurde economie.

Bedankt voor de tip.

Klinkt spectaculair, waar kunnen we die vinden?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Ja dat is eigenlijk het enige probleem. Als het beeld zwart is dan schijnt ie donkerblauw door. Met de ambilight aan valt het niet zo op, en ik vind de kleurweergave van dit toestel erg goed. Dat viel meteen op als je hem naast andere toestellen zag in de winkel. De kleuren zijn natuurlijk en niet zo hard als bij veel LCD's. Hoewel daar met instellingen ook vaak wel het nodige aan te verbeteren is, de "winkel mode" is meestal niet best kwa kleurweergave. Als de backlight minder fel zou kunnen dan zou het contrast wel beter zijn in de huiskamer, maar die functie zit er helaas niet op. (andere toestellen hadden dat soms al wel in die tijd)

Nou er is een ding waar ik een grote hekel aan heb en dat is nonlinear scaling. Dat is ook een makke bij Philips TV's: er is geen mode waarin breedbeeld fullscreen getoond wordt en 4:3 met zwarte balken aan de zijkant. Je kunt het manual wel instellen maar in automatic mode heeft ie altijd die irritante zoom. Wat er ontbreekt (en vroeger wel erop zat) is een mode waarin altijd 1:1 aspect ratio gebruikt wordt en het beeldformaat gestuurd wordt door het WSS signaal.

Gelukkig heeft mijn satelliet ontvanger een mode waarin hij altijd 16:9 naar het toestel stuurt en daar eventueel zelf zwarte balken naast zet. (pillarbox mode) En er wordt steeds vaker breedbeeld uitgezonden waardoor het in auto mode wel goed gaat.

Men zou hier iets aan moeten doen. Ik had een collega een Philips TV aangeraden en die heeft hem terug gestuurd vanwege dit probleem. Ik snap niet dat mensen naar dat uitgerekte beeld kunnen kijken, als ik zo'n slechte geometrie wil dan hoef ik geen duur toestel te kopen...

Reply to
Rob

Bij Philips zouden de modellen die je gezien hebt van het type dat Jeroen S. omschreef kunnen zijn. De betere modellen van JVC kwamen toendertijd uit Engeland en Japan, en de barrels uit Turkije. 32" zou tot de betere moeten horen, maar wellicht was daar toen ook al wat op bezuinigd.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

"Coming soon"... Ach, naast 4:3, 14:9 en 16:9 kan 21:9 er nog wel bij. Maar ik wacht wel tot er een lcd met koepelscherm is. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

Met alle respect voor de superieure kennis van zaken betreffende TV's hier (heb e.e.a. met interesse gelezen) - maar hoe kan het zijn dat mensen die dynamische dimming daadwerkelijk als een voordeel kunnen zien?

Is het in het algemeen wel goed, en alleen in mijn TV (42PLF5322) slecht, of "kijk ik te krap"?

Is het dan echt normaal dat witte elementen in het beeld (bv. ondertitels) in sterkte fluctueren, en dat egale achtergronden (bv. lucht) continue in helderheid varieren onder invloed van veranderingen op de voorgrond?

Ik had het ding bijna teruggebracht toen ik op diverse fora (ik sta lennelijk niet alleen in mijn mening over DD) ontdekte hoe het uitkon. Voor wat het waard is - mijn kijkplezier nam substantieel toe.

Reply to
Blarp

Ik heb zelf met deze dingen geen (kijk)ervaring, maar kan zo algemeen vermoeden dat het niet voor niets is dat deze feature in een 5-serie zit. Het eerste cijfer na de PFL geeft de luxeklasse aan, 9 is een topmodel en

1 is een budgetuitvoering. Nieuwe features die nog fine-tuning behoeven zet je niet in een budgetmodel (brengt zn geld niet op) en ook niet in een topmodel (komen teveel klachten over), lijkt mij. Niet vanuit Philips gezien maar als algemeen idee over hoe je zoiets aanpakt.
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Het hangt er van af hoe goed de implementatie is. Ik heb zelf bijgedragen aan de versies uit Brugge, gebaseerd op chipsets van NXP (ex Philips Semi). Daarbij wordt het video maximaal uitgestuurd, en de backlight evenredig gedimd. Dus in principe zou er aan het beeld weinig moeten veranderen, op een paar highlights na, die expres geclipt worden. Want anders kun je bijna nooit meer dimmen.

Da's dus een typenummer waar geen NXP chipset in zit, maar MediaTek of misschien Trident. En die werken anders, daar zit geen speciale hardware in om de display precies maximaal uit te sturen, dus daar wordt het benaderd met andere hardware die er toevallig wel in zit. En ook de compensatie van de backlight intensiteit is (met opzet) niet exact, dus de variatie wordt ook wat meer zichtbaar.

Ondertitels en andere kleine highlights: ja, anders zou hier in NL de backlight continu aanblijven.

Dat zou niet moeten. Maar dat kan ook opzet zijn, want zelfs zonder dimbare backlight kan dat gebeuren onder invloed van het "histogram modification" algoritme. Zeker als dat te hard staat, meestal als funktie van de menu optie "dynamic contrast".

Tsja. Soms zijn deze funkties, zoals dynamic contrast, ook meer bedoeld om nog een krachtig beeld over te houden onder ongunstige omstandigheden, zoals wanneer er daglicht op het scherm valt. In een donkere kamer kun je ze dan ook beter gewoon afzetten.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

Gokje:

formatting link

Nog niet in de winkels, maar niets houdt ons meer tegen. Ik bedoel, dit zijn geen prototypes meer, er is echt produktie. Er zal zelfs een tweede merk mee komen. Meer zeg ik niet...

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

Als ik zo'n ding in de winkel zie ga ik meteen kijken wat ie doet met een 4:3 beeld...

Reply to
Rob

Dankje, ik schreef dit voordat je de andere link gaf ;-)

Ik hou mijn ogen open. Nieuwe ontwikkelingen zijn leuk!

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Even terugkomen op deze al wat oudere draad:

Ik ontdekte dat de tv-supermarkt in de buurt een "geprepareerde" Samsung 9xx had staan: de ene helft van het scherm met DD aan, de andere met DD uit. Ik heb het een paar keer aandachtig staan bekijken, met verschillende programma's (met name met weinig en juist veel contrast), maar een significant verschil heb ik niet kunnen ontdekken. Hoogstens kwam de helft met DD aan net ietsje matter over en was ik daarom iets meer gecharmeerd van de helft met DD uit, maar dat verschil was uiterst subtiel. En ja, ook al was er geen daglicht, het was bepaald licht in die zaak.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dt moet dan zo'n hypermodern led backlight ding zijn, mijn tv (met CCFL) kan alleen over het volle oppervlak dimmen.

Overigens een nuance: Op een donkere winteravond werkt DD eigenlijk best verdraaglijk, maar op een zonovergoten zomermiddag (kocht het ding ~ een half jaar geleden) was het zeer hinderlijk. (donkere scenes onzichtbaar in daglicht, pompende lichtoutput bij scene wisseling)

Het zou omgevingslicht afhankelijk moeten werken. Vermoedlijk doen de duurdere modellen precies dat.

Reply to
Blarp

Klopt: die 9xx serie heeft led-backlight.

-p

Reply to
Piet Beertema

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.