(PLC) advies gezocht

Wie o wie kan mij met een beetje advies op weg helpen.

Het doel : Een gecontroleerd electrolyse proces van colloïdaal zilverwater Opzet : Een aardige voeding van rond de 50 volt met een stroombegrenzing van regelbaar 0,5 tot 4 milliAmpere. En een microsiemens transmitter 4..20mA die op een opgegeven (variabel) waarde het proces stopt. Probleem : in een PC loggen van duur, stroomsterkte, microSiemens. de procesvariabelen dus. en de aansturing van dit automatische proces. Mijn eerste gedachte is : een relais tussen de stroombegrenzer en de voeding, aangestuurd door een PLC Deze PLC wordt weer getriggerd door de input van de geleidbaarheidstransmitter. De stroombegrenzer levert ook de meetgegevens V en mA (ook al is deze fixed, die moet parallel gelogd worden)

De vraag is dus: Hoe stuur ik de PLC m.b.t. verschillende microSiemens voorkeurinstellingen. En hoe log ik alles in de PC, gaat dit ook over de PLC ? Ik heb nog geen ervaring met PLC's, is dit wel de juiste oplossing voor deze situatie, zoja welke in- en uitgangen dien ik minimaal te hebben ? Ik heb er verschillende zien staan op marktplaats e.d. Wie heeft er een schema van een stroombegrenzer op dit niveau met een output naar PLC of PC (afhankelijk van de mogelijkheden en advies)

Als ik e.e.a. helemaal voor elkaar heb wil ik graag de opzet op het net posten. Ik vermoed dat ik hier de komende jaren veel mensen blij mee kan maken.

Alvast bedankt voor alle hulp, Rene

Reply to
rene
Loading thread data ...

Even iets anders. Ik lees dat je een plc en een pc wil gebruiken. Waarom een plc als je toch een pc wil gebruiken? Met wat elektronica kun je de pc dit ook laten doen.

Als ik het goed heb wil jij het volgende: INGANGEN 4 - 20 mA (Microsiemens transmitter) UITGANGEN 0,5 - 4 mA (voeding 50 volt)

Klopt dit? Je zou voor de ingang een multimeter met RS-232 interface kunnen gebruiken. Ik zelf heb een Tenma 72-7745 multimeter (Conrad heeft precies de zelfde onder de naam Voltcraft). Dit is een True RMS meter die rond de 70 Euro lost. Het protocol is echt BAGGER maar na een tijd heb ik de meter zo ver gekregen dat ik hem via Delphi uit kan lezen.

Voor de uitgang heb ik zo geen kant en klare oplossing. Je zou eens op de site van Velleman kunnen kijken, misschien dat hun iets leuks hebben.

Reply to
Ivo Vermeulen

hallo Ivo ,

heb je soms geen idee om een stand alone dattalogger te maken met ingang 0-20mA of 0-10V, omdeze daarna uitte lezen met pc

mvg

Reply to
stabilo

Ik neem aan dat jij iets anders bedoeld dan waar Rene het over heeft.

In dat geval zou ik eerst eens rond kijken naar wat er zoal tekoop is. Toevallig stond er een artikeltje in de laatste elektuur waar een paar simpele dataloggers beschreven werden:

formatting link

EL-USB-3 gelijkspanning datalogger meetbereik: 0 V tot 30 V nauwkeurigheid: ±1 % geheugen: 32.510 meetpunten loggingperiode: 1 sec/sample tot 12 uur/sample

EL-USB-4 gelijkstroom datalogger meetbereik: 4 mA tot 20 mA nauwkeurigheid: ±1 % geheugen: 32.510 meetpunten loggingperiode: 1 sec/sample tot 12 uur/sample

Ik zie dat Farnell ze ook verkoopt

Beide zo'n 70 Euro. Voor deze prijs is het niet de moeite waard om zelf iets in elkaar te gaan knutselen. Wel als het je hobby is en geen geld per uur telt. Een goedkoper alternatief kan ik zo snel ff niet vinden als stand alone datalogger.

Reply to
Ivo Vermeulen

Variabel en procesparameter afhankelijk? Of manueel c.q. vast instelbaar?

Variabel en procesparameter afhankelijk? Of manueel c.q. vast instelbaar?

Is de transmitter echt nodig? I/U v.d. voeding is een maat voor geleiding, zij het afhankelijk van electrodengrootte, vulgraad e.d. Zijn die parameters onveranderlijk dan zou je kunnen overwegen de transmitter weg te laten.

Duur, afhankelijk waarvan? Afhankelijk van S?

Mag ik daaruit afleiden dat de processpanning constant is en je de varieërende stroom wilt begrenzen c.q. loggen?

Zie boven.

heb

Het lijkt me dat de vraag over besturing en logging van e.e.a. pas beantwoord kan worden als het proces "staat". Dat laatste is me onvoldoende duidelijk. Op voorhand lijkt mij de combinatie PC/PLC wat overdreven en te zwaar, maar, zoals gezegd, dat is op voorhand.

Een stroombegrenzer, al dan niet bestuurbaar, of een stroombron, al dan niet bestuurbaar, of een stroommeter met begrenzing, etc, etc, is niet al te moeilijk te realiseren. Maar voor er in detail op in te gaan lijkt het me zinvol wat meer info te hebben m.b.t. de principes.

M.v.g., Jan.

Reply to
J.Koning

Sorry Gentlepeople, Jan,Ivo, Stabilo

Ik probeer mijn gedachte weer veel te kortaf te formulieren

Eerst nogmaals de opzet Een electrolyse met zilverelectroden. Procesduur: tot 48 uur Einddoel een oplossing maken van een zekere "X" ppm oplossing zilverwater. d.m.v. experimenteren met stroomsterkte, en verschillende frequentie Hz/sinus/blokgolf wil ik kijken hoe dit uitwerkt in de deeltjesgrootte van het colloidaal zilver , en tevens de verhouding tussen zilver ionen en colloidale deeltjes. De stroomsterkte over de electroden wordt begrensd per proef. Minimale instelling 0,5 mA, maximale instelling 50 mA per proef.

Dit hele process wil ik in data in een pc krijgen om te analyseren en als controle. Ja, zelfs de vastingestelde stroombegrenzing wordt continu gecontroleerd en gelogd (is een referentiewaarde), ook het verloop van de hogere aanvangspanning naar de lage eindspanning, en de stijgende lijn van microsiemens transmitter moet gelogd worden. Bij een zekere uS waarde moet het hele proces afgeschakeld worden. De uS waarde kan met tabellen omgezet worden in ppm of TDS waarde

Ik heb niet zo'n vertrouwen in een oude computer die continu windows draait om te loggen, een vastlopertje en ik kan de proef opnieuw beginnen. Wil daarom per PLC de schakeling laten besturen, in ieder geval later als ik de meest ideale instelling gevonden heb, en een dos of linuxbox als logger alles oplaten slaan.

Dus over/door de electroden wordt Volt/mAmpere/Herz gemeten in een PC Dit noem ik maar de logvariabelen.

Het aansturen van het proces: Ik heb een voldoende spanningsbron. Ik moet op een of andere manier frequentie toevoegen aan de DC bron. Dit is in principe heel goed en zuiver op te wekken met een pc, zowel sinus als blokgolven genereren, maar hoe voeg ik deze vanaf de geluidkaart toe aan de electrodespanning/stroom.

Dan wil ik tijdens het hele proces een erg vlakke vooraf ingestelde spanningbegrenzing. Maar tijdens verschillende proeven wil ik dus verschillende begrenzingswaarden gebruiken. Ik moet dus een scala een printjes of velleman kitjes zien te maken, en zoek dus ook de schema's e.d.

Dus zeker ben ik benieuwd hoe de data door een :interface"in de PC komt.

Bedankt en hopelijk kan hier iemand iets van breien. Rene

"Ivo Vermeulen" schreef >> hallo Ivo ,

Reply to
rene

dank voor de tip

stabilo

Reply to
stabilo

En weet je een manier om deze data in een pc te lezen ? hoe krijg ik zo'n uitslag tussen de 4 en 20mA in de PC gelogd van de uS meter en een volt en amp logger in de PC

Eigenlijk net zo iets als met een dallas 1820 temperatuur logger, 2 zeners,

2 diode en een weerstand op de seriele poort en loggen maar.

please help, ander kan ik 2 dagen lang ieder kwartier de kookwekker om het kwartier zetten. Groet, Rene

PS met deze tip hebben mensen (en dieren) wat minder last van H5N1 en andere troep, toch?

"stabilo" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@i40g2000cwc.googlegroups.com...

Reply to
rene

zeners,

andere

In je post van 15/03 schrijf je:

Daarom denk ik dat Ivo je een goede tip gegeven heeft. De loggers zijn stand-alone, m.a.w. het meten/loggen gaat onafhankelijk van de PC, programmeren resp. uitlezen gaat echter aangesloten op de PC.

Overigens denk ik dat het risico van "vastlopertjes" niet erg groot is, als de PC alleen voor dit doel wordt gebruikt. Je zou daarom als alternatief voor b.g. stand-alone loggers eens kunnen kijken naar de K8047 resp. PCS10 van Velleman.

formatting link

Nog een mogelijkheid, de K8055 resp. VM110, waarmee tevens bestuurd kan worden middels analoge en digitale uitgangen. Voor dit model zijn op het web genoeg applicaties te vinden.

Nadeel van de "Vellemans" is de magere 8-bit resolutie.

Ook zo te zien wel een aardige logger voor weinig $.

formatting link
En zo kun je nog wel een tijdje doorgaan.

M.v.g., Jan.

Reply to
J.Koning

Dat is heel mooi , en ik heb ook wat meer gelezen nu. Ik ga voor het laatste, een stand alone, mischien zoiets als PLC met een SCADA -achtig iets. Zeker wel wat experimenteren met de tips, hier zie ik nog wel wat oplossingen voor mijn andere logprobleempjes. Mijn eletrolyse gaat op een speciale pc als logger met een plc die het process bestuurd. deze site heeft mij een beetje overtuigd

formatting link

Iedereen bedankt voor de ideen, Weet er iemand nog een foef om een signaal uit de geluidskaart de PC (in Hz) als sinus of blokgolf aan een gelijkspanning toe te voegen ?

Groeten, Rene

"J.Koning" schreef in bericht news:441bfa2d$0$11074$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Reply to
rene
[...]

Hz)

[...]

Dat is onder omstandigheden te doen met huis- tuin- en keuken- spullen afhankelijk van bepaalde parameters. Derhalve de vraag; waaraan moet de wisselspanning voor het proces voldoen? Voltage, stroom en frequentie?

Je zult al wel een generator hebben, maar toch ...

formatting link
...is een simpele maar heel aardige. Je hoort mij niet zeggen dat het freeware is.

[...] Technology came to the rescue of the almost forgotten Colloidal Silver; it began to be manufactured by a Batch Process, using high voltage electricity to break down the silver particles as small as 1/10,000 of an inch... much smaller than can be seen with the naked eye. Electricity at a certain exact frequency gave the tiny particles a magnetic charge, which caused them to repel each other so there was no more clumping... [...]

...it began to be manufactured by a Batch Process ... Suggereerd dat impliciet evolutie naar een continu proces?

...magnetic charge? ...to repel? Dat lijkt me niet onmogelijk gezien de diamagnetische eigenschappen van Ag (relative permeabiliteit = -1.6).

"Het Veld", de volgende procesparameter?

M.v.g., Jan.

Reply to
J.Koning

Ik zou gewoon een opampje even een serie tor aan laten sturen als serie regelaar. Op de 2e ingang (opamp), die hoogomig is gewoon de ac uit je geluidskaart inkoppelen met een C. En klaar! Werkt prima.

De rest even zelf bedenken, toch?

--

            ~@<
            _/\_
¤ø,¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤
¸¸,ø¤º°`°º¤ø,¸¸,ø¤º°
Reply to
FSD

Ja, zoiets, Deze omschrijving gaat mij even te ver, maar als je mij een link naar een schema of een schetsje met nummertjes, dan bouw ik 'm wel. Ontwerpen kan ik niet electronisch, ik moet het meer hebben van voorgekauwde ontwerpen. Krijg ik dan blokgolf of sinus, of precies wat de geluidskaart stuurt. Het moet toegevoegd worden aan een power supply van 0 tot 99 volt 1/2 A max. Al zal het meeste gebruik onder de 10 mA liggen (current limiter).

Dank ! Rene

"FSD" schreef in bericht news: snipped-for-privacy@hotmail.com...

Reply to
rene

Volgens mij heb ik met het andere antwoord van FSB beet ? een condensator voor een opamp, nu de waarden en de complete schakeling, m'n koers heb ik hier.

De stroom is gelimiteerd, en heb ik me laten vertellen dat dan het voltage daalt naarmate de geleidbaarheid van het electrolysebad stijgt. ?? Klopt dit wel als ik mijn power supply instel op zeg 40 volt, 5 mA begrensd. Dan blijft toch gewoon altijd het potentiaalverschil tussen de electroden 40 volt ?? Dus is tijdens het hele proces !

Ik heb wel een dos generator die ook als RIF therapie gebruikt kan worden, Da's iets met healing. Die stuurt ook mooie zuivere signalen, deze ziet er ook wel leuk uit, dank je. Ik zal 'm dan lang en uitgebreid testen ;-)

Ik weet nog niet precies wat met golf/pulse te doen, aan/uit/aan/uit met een bepaalde frequentie Of met een amplitude op de dc-lijn...

Ik weet niet zo goed wat het voordeel is van een continue proces voor colloidaal zilver. Dit is zonder meer zo te maken natuurlijk met wat procescontrol en afsluiters/driewegkleppen ofzo.

High voltage electricity staat hier, mischien de methode met de Tesla, spoel Multi wave oscillator van George Lakhovsky. Boy die zou ik best wel willen. Die schijnt colloidaal zilver zonder ionen te maken, dus alleen zeer kleine zilverdeeltjes. Onderzoek wijst uit dat de zilverdeeltjes rond de 0.001 um/micron het beste effect hebben, en dat is dus mijn streefgrootte. Alleen zit ik met mijn dc methode rond de 80 a 90% ppm zilverionen tegenover

10 % ppm colloidaal zilver. Dan moet die 10 % natuurlijk wel de perfecte grootte zijn om interactie met de celmembranen te hebben

En dan die certain exact frequency, daarom wil ik gaan poken met de geluidskaart. Hier en daar lees ik iets over de 1/2 frequentie van de aarde,

2,..iets Hz, andere plaatsen weer hoogfrequent... Gaat mij denk ik heel wat centjes kosten om al die batches te laten testen op deeltjesgrootte en hoeveelheid.

relatieve permeabiliteit zegt mij niet veel, afstoten gebeurt denk ik omdat de zilverklontjes/colloidale delen zo klein zijn, en omringt met een kussen van watermoleculen

Welk veld, het magnetisch veld tussen de electroden ? Daar moet ik nog goed over verzinnen. Hoe groot maak ik de electrodeoppervlakken, hoe ver uit elkaar ? Wat is dan de spanning per cm2 ? Hier weet ik nog niets vanaf.

Wat ik wel weet is dat de ionen en mogelijk ook hele kleine deeltjes zilver langs veldlijnen naar de andere elektrode bewegen (iets met Brownian movement) Ik kom dus vrij lomp met het uiteinde van een slangepomp tussen de elektroden om de zaak flink te verstoren en het hele bad te circuleren.(2-5 liter ?) Halverwege deze slang wil ik een uS sensor en controller monteren die bij een bepaalde waarde de electroden afschakelt. De grote vraag, kan ik wel uS meten terwijl de electrolyse bezig is, of beinvloedt dit de meetwaarde.dan moet ik intervalmetingen doen en de electrolyse pauzeren. Ik kan geen torroidale (niet in kontakt met procesvloeistof) sensor gebruiken, ik begin te meten bij 0.2 uS of lager en dat halen deze niet

Yes, ik zal nog veel moeten experimenteren als ik alles bij elkaar heb. En dus ook nog niet voor inwendig gebruik. (wel als schoonmaak/desinfectans, dus niet tevergeefs)

de PLC krijgt 0..20mA binnen van de uS controller en stuurt naar datalogger, en schakelt relais voor electroden en pompje.(gaat het denk ik worden) PC helpt in de testfase een frequentie te bepalen.

Jan, Weet je hier meer over ????colloidaal zilver maken ? Groetjes, Rene

Reply to
rene

hallo,

zou deze dataq kunnen aangesloten worden op datalog toestel van Electuur ( via RS232)

iemand ervaring ?

groeten

Reply to
stabilo

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.