overspanningsbeveiliging advies?

Heb nieuwe stoppenkasten laten installeren inc aardlekschakelaar. Er mist alleen een overspanningsbeveiliging.

gezien mijn ellende met mijn halogeenlampen (zie eerder posting) zat ik aan het volgende te denken. is het mogelijk dat ik een overspanningsbeveiliging installeer waarin een soort filter die altijd precies 230 volt door laat?

En van bijv 218 volt 230 volt maken zal wel niet lukken? (lijkt me garbage in garbage out) weet veel van verbouwen en computers maar ben een elektra nono dus alle input welkom.

Reply to
Youp Melone
Loading thread data ...

"Youp Melone" schreef in bericht news:40368950$0$10621$ snipped-for-privacy@news.cambrium.nl...

aan

Als je *zoveel* van computers *weet* waarom dan geen UPS ?

--
CU, Rob - news://news.kabel-inter.net
www.gompy.net - www.kabel-inter.net
Reply to
Rob / kabel-inter.net

Een goede condensator zal wel helpen. Kost een paar centen heb je ook wat, en het mag ook niet in Nederland een condensator gebruiken voor je groepenkast. In belgie daarintegen weer wel.

Wat is dan precies het probleem van de halogeenlampen?

Met vriendelijke groet,

Joey

"Youp Melone" schreef in bericht news:40368950$0$10621$ snipped-for-privacy@news.cambrium.nl...

aan

Reply to
Joey

"Youp Melone" schreef in bericht news:40368950$0$10621$ snipped-for-privacy@news.cambrium.nl...

aan

De netspanning is een wisselspanning. De topwaarde van de wisselspanning is V2 (wortel 2 dus 1,42) x hoger dan de effektieve waarde. De effektieve waarde is de waarde waar we normaal over praten. Dus de topwaarde van 230 Volt = 326 Volt. Wil je gaan afvlakken op zeg maar een 330 Volt, dan kun je wel een hele rare, en nare netspanning overhouden. Gebruik je een trafo voor je halogeen, dan kan het effekt wel eens averechts werken. Er komt een soort van blokspanning op je trafo.

Als je echt op safe wil spelen dan moet je een UPS of iets dergelijks gaan toepassen, of halogeen op 12 of 24 Volt gaan toepassen. gelijkrichten na de trafo, en dan stabiliseren is niet zo moeilijk.

Jantje

Reply to
jantje

zie mijn vorige posting van "beroerde lichtopbrengst....

Reply to
Youp Melone

juist.... txt...

formatting link

ik zat meer hier aan te denken

Reply to
Youp Melone

sorry ik was niet helemaal duidelijk. prioriteit 1 is zorgen dat er geen "stroom spikes" binnen komen. PC is zwaar beveiligd maar de rest van het huis niet. Een goede stroomspike zou bijv. mijn nieuwe hr ketel eruit kunnen blazen en nog wat meer delicate apperatuur. de elektricien oet toch nog een paar stoppen bijplaatsen dus zat ik aan een overspanningsbeveiliging te denken;

formatting link

En daarna gelijk. als ik toch niet zoiets plaats kan ik er dan niet gelijk voor zorgen dat ik een "perfecte stroomvoorziening:" hier heb. Hoe? geen idee maar ik zat te denken aan een filter oid.

Reply to
Youp Melone

hmm helaas dan, ik heb net alle moeite gedaan om mijn renovatiehuis helemaal te laten voldoen aan alle eisen.

Reply to
Youp Melone

Helaas mis ik in de hele draad over je beroerde halogeenlampen de sluitende verklaring wat er nu aan de hand was/is. Je meldde dat ze zo slecht branden, dat ze wel gedimd lijken. Er werden een aantal suggesties gegeven. Uit je laatste posting in die draad vind je zelf dat de zaak voldoende verklaard is blijkbaar. Ik concludeer dan dat jij een lamp, die meer licht geeft dan een standaard gloeilamp, als beroerd classificeert. Zou kunnen maar niet erg objectief. Hierop baserend dat je je hele huis van een overspanningsbeveiliging/stabilisatie/converter moet voorzien lijkt me wat paranoia t.a.v spikes en onlogisch t.a.v. lichtopbrengst. Als je niet tevreden bent met de hoeveelheid licht installeer je meer, grotere of andere lichtpunten (de rest van Nederland heeft nl duidelijk minder klachten), dat is heel wat goedkoper en eenvoudiger, lijkt me. Wat betreft de overspanning. Je gaat toch niet de aansluitwaarde van je close-in boiler, frituurpan of wat dan ook van een spikefilter voorzien. Als men je al angst voor spikes heeft aangepraat (inderdaad, soms gaat er iets kapot, bv. bij bliksem) gebruik dan alleen een spikesuppression voor die apparaten die je wilt beschermen. Heel wat gemakkelijker en goedkoper. Ik heb zelf overigens nog nooit problemen gehad en als de bliksem in slaat ga ik mijn brandverzekeringspolis eens doorlezen:-)

Letterlijk alles kan. Dit doe je met een groot, lomp en zwaar EM netfilter.

Zoals gezegd, dit kan ook. Vraag is alleen hoe groot je beurs is. Als het net 215 V aanlevert en jij wilt dit opkrikken naar 230 V heb je een converter nodig. Als bij mij het net wat minder aanlevert merk ik het niet. Gaat het toch zoveel achteruit dat ik het merk, dan ga ik gewoon naar bed en wacht op betere tijden:-)

Dat blijkt :-)

Bij deze

Hal

Reply to
Hal

Naar mijn overtuiging is dit niet zo'n verkeerde gedachte, vooral niet als je "buiten" woont. De gemakkelijkste methode is een echte overspanningsbeveiliging aan te brengen of aan te laten brengen in je "stoppenkast". Ik herinner me dat die in nieuwe gebouwen zelfs verplicht zijn.

Het lijkt me ook gemakkelijker en effectiever dan de losse apparaatjes waar iemand anders het over had, mede omdat ook vast aangesloten apparaten steeds vaker allerlei gevoelige electronica bevat: wasmachine, keukenapparatuur. De kosten voor een element in je stoppenkast zijn inclusief het installatiewerk ruwweg 10 keer die van een (goed) los apparaatje, schat ik.

Een dergelijke overspanningsbeveiliging begrenst eventuele korte pieken. In de praktijk zitten er meestal 400 V power-varistors in, dus de pieken worden tot ongeveer die waarde begrensd.

Ik weet niet zeker of een overspanningsbeveiliging ook bescherming biedt tegen de overspanning die bijvoorbeeld optreedt als gevolg van een kabelbreuk of een trafofout. Die hebben vaak tot gevolg dat de normale 230V ineens naar 400V stijgt. Iemand die dat zeker weet? Hij beschermt in ieder geval niet tegen kleine verhogingen in de normale netspanning.

Als je een moderne stoppenkast hebt, zou het me niets verbazen als je er een bijbehorend element in zou kunnen doen waar die hele overspanningsbeveiliging op zit. Het alternatief is: een andere stoppenkast plaatsen, zoals die uit je voorbeeld (de link).

Let erop dat er twee soorten zijn: de overspanningsbeveiliging die alleen tussen de nul en de fase zit (enkelvoudig), en de versie die óók tussen deze aders en de aarde zit (drievoudig dus). De beste is de laatstgenoemde versie, omdat een spanningsverhoging tussen nul+fase enerzijds en aarde anderzijds eigenlijk even vaak voorkomt als tussen nul en fase. Verder moet je besluiten of je een indicatie wilt, als het ding defect is. Dat kan gebeuren als-ie gewerkt heeft :-).

Het ding moet ook goedgekeurd zijn.

Je kunt speciale transformatoren plaatsen, of beter een no-break. Als je het goede type neemt, nivelleert een no-break allerlei spanningsfluctuaties en dan komt er keurig 230V uit. Maar weet wel waar je aan begint. Reken maar eens uit voor hoeveel vermogen zo'n apparaat geschikt moet zijn. Je komt snel aan kosten van tientallen malen die overspanningsbeveiliging. Een no-break voor een 3-fasenvoeding (als je die hebt) is nog duurder.

Reply to
telcofan

Die dingen gaan wel stuk: ze kunnen een beperkte hoeveelheid pulsen verwerken en dan zijn ze "op".

Op mijn werk hdden we ze in elk stopcontact. Na een incident met een zwevende nul waren ze bijna allemaal stuk... maar niet alle computers. Dus wellicht hebben ze hun nut bewezen...

Thomas

Reply to
Zak

Er is een grenswaarde voor de belasting. Zolang je daar onder blijft, gaan ze "eeuwig" mee, net als een goed gedimensioneerd electronisch apparaat.

De belasting wordt onder andere bepaald door de energie-inhoud van de pulsen en het aantal pulsen per tijdseenheid. Als je de specs bekijkt van de varistors die ik bedoel, dan kun je daar o.a. uit afleiden dat de stroom vele honderden amperes (of zelfs enkele kA dacht ik) mag zijn als de stroompuls maar smal genoeg is en als het ware maar éénmaal optreedt (het ding moet kunnen afkoelen enz). Als het aantal pulsen toeneemt of de breedte neemt toe, wordt de maximaal toegelaten stroom snel lager.

Als alles goed bedacht is, slaan de veiligheden eerder door dan dat de varistor stuk gaat. Er kan ook een zekering in zo'n overspanningsbeveiliging zelf zitten.

En zoals altijd: ook een overspanningsbeveiliging is niet bestand tegen directe blikseminslag. Maar dat is het doel natuurlijk ook niet: het gaat, zoals gezegd, om de rommel die vanuit elders via de kabels binnenkomt.

Het lijkt er sterk op van wel. En je kunt natuurlijk nooit weten hoe vaak de dingen reeds gewerkt hebben zónder stuk te gaan :-)

Overigens waren de overspanningsbeveiligingen misschien niet echt stuk maar waren de ingebouwde zekeringen door?

just my 5 c. Telcofan

Reply to
telcofan

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.