OT: niet af te lezen klokradio

't Is niet echt hobby (ik heb het ding niet opengemaakt), maar ter vervanging van een heel oude LED klokradio met LED had ik een nieuwe van de Lidl gekocht. Op de doos stond duidelijk dat ie tussen 23:00 en 05:00 gedimd wordt, prima, die oude kun je niet dimmen. Het blijkt echter dat ding niet dimt maar de verlichting van het LCD display gewoon uit doet, en daar is volgens handboek niets aan in te stellen. Hij gaat terug.

Maar ik vraag me ernstig af wie zoiets bedenkt. Een klok(radio) voor in de slaapkamer die 's nachts niet af te lezen is! Je kunt wel op een knopje drukken, maar dan ben je al meer wakker, ipv even een lodderig oog op de klok laten vallen en weer verder slapen. Onbegrijpelijk. Ik het de firma ook gemaild hierover.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven
Loading thread data ...

Ik snap niet wat het probleem hier mee is. Ik heb zelf een LCD wekker op batterij (en DCF77) en het lampje brandt alleen als ik de knop bovenop even indruk (tevens snooze functie). Ik zit daar totaal niet mee!

Wat ik wel vervelend aan dat ding vind is dat de snooze om de 4 minuten werkt ipv 9 minuten wat dat meestal is. Ook niet in te stellen. Dit is veel te kort, je moet eigenlijk meteen opstaan.

Reply to
Rob

Zo'n klok zou mij rust geven. Nu wordt ik wel eens te vroeg wakker en zie met een lodderig oog dat ik bijv. nog 3 kwartier kan slapen - de mijne geeft dus wel altijd licht. Vervolgens ga ik elke 5 minuten op de klok kijken hoe lang ik nog heb...

Als ik deze informatie niet zou krijgen, bestaat er een grote kans dat ik nog lekker 3 kwartier zou hebben geslapen...

Reply to
Ano

Ik vermoed iemand die ervaring heeft met slechtere oplossingen.

Ik vermoed dat de mail rechtstreeks naar het ronde archief gaat.

Ik heb:

- Een weerstation annex klok/wekker die 2 displayhelderheidsstanden 1) helder, 2) gedimd. Prachtig, maar in de gedimde stand verlicht het ding nog de hele slaapkamer. Ik leg hem gewoonlijk plat neer met het display omlaag. Dan maar even al dan niet lodderig het ding optillen als ik beslist de tijd wil weten.

- Een wekkerradio waarvan in de displayverlichting met een druk op de knop of permanent kan aanzetten. Die permanente verlichting stoort al zo snel dat ik de knop-optie gebruik.

- Een wekkerradio waarvan ik het display alleen met een druk op de knop aan kan zetten.

Kortom, ik kan me helemaal verplaatsen in de ontwerper van jouw apparaat.

-p

Reply to
Piet

Op 20-7-2019 om 15:53 schreef Mat Nieuwenhoven:

Bij Aldi verkocht men enkele maanden geleden LCD wekkers die in het donker automatisch een heel zwakke verlichting inschakelen. Precies genoeg om ze in het donker te kunnen aflezen. Wellicht is zoiets wat voor je. Nog een voordeel is dat deze werkt met een Li-ion accu als voeding. Na de eerste lading draait hij inmiddels zonder opladen al ruim vier maanden. Prettig want geen batterijkosten, geen last van uitval van netspanning en geen last van scheef lopen van de tijd, zoals tegenwoordig nog al eens gebeurt bij klokken die 50 Hz als tijdbasis gebruiken. Ik weet helaas niet of ze ook elders te krijgen zijn, de aanbieding is natuurlijk inmiddels afgelopen, een van de nadelen van het handelsmodel van zowel Aldi als Lidl.

Reply to
O. Udeman

Mat Nieuwenhoven schreef op Za 20 Jul 2019 om 15:53:

Het is een teken aan de wand, deze ontwikkeling. Ik had jaren geleden een klokradio met groene cijfers, en als je het licht uit deed dimde die.

--
            \   /          http://nieuwsgroepen.tk 
-------------///---------------------------------- 
            /   \                   Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter
  • O. Udeman:

Mwah. In de hal van mijn huis hangt een antiek klokje met een 1-fase synchroonmotor. Behalve dat akkefietje ten gevolge van die rusie tussen Servie en Kosovo van vorig jaar is dat ding akelig nauwkeurig - in ieder geval een heel stuk beter dan de DS1307 modules die ik hier heb slingeren; die hebben een fout van >1 s per dag.

Wat ik wel merk is dat eerder genoemd klokje soms moeite heeft met opstarten. Of dat komt omdat het net vervuild is, of dat komt omdat ik inconsequent ben met aanzwengelen[1], of dat het komt omdat het kreng waarschijnlijk een jaar of 60 oud is nu weet ik niet...

Martijn

[1] Hij start niet vanzelf op, je moet aan een palletje trekken om het motortje een zwiep te geven, in de hoop dat 'ie dan vanzelf wel weer in sync gaat lopen
--
Martijn van Buul - pino@dohd.org
Reply to
Martijn van Buul

Mijn klokken lopen ofwel op DCF77 ("atoomklok") ofwel op NTP (netwerk time protocol). Dat loopt altijd nauwkeurig, en je hoeft ze ook niet te verzetten bij zomertijd.

Reply to
Rob

Dat verbaast me niet: zie de grafiek voor Central Europe op

formatting link

Bekend probleem. Die zwiep moest redelijk nauwkeurig zijn om de rotor gelijk in sync met de stator te krijgen, en naarmate de klok ouder werd en zwaarder ging lopen werd het moeilijker om de zwiep nauwkeurig genoeg te maken. Als dat ding echt zo oud is valt het me mee dat je hem uberhaupt nog kunt starten.

-p

Reply to
Piet

P.S. Snapt iemand dat stukje over handel op de beurs in de paragraaf "Stabiliteit van de netfrequentie" op die webpagina?

-p

Reply to
Piet

wat opwindend werk verrichten alsmede handmatige correcties. Dat kost natuurlijk wel enige moeite, maar dat maakt het wel de meest sportieve klok. En af en toe een verzetje bij seizoenstijdwisselingen is ook niet verkeerd. :-)

-p

Reply to
Piet

Ik denk dat men bedoelt dat er tegenwoordig een beurs is waarop electrisch vermogen verhandeld wordt (door de electriciteitsbedrijven) en waar vraag en aanbod gegevens worden uitgewisseld.

Als men daarop met een stuk software aankoppelt met als doel om zo veel mogelijk te verdienen kan het natuurlijk zijn dat het netwerk onstabiel wordt, net zoals de financiele beurs onstabiel kan worden door speculanten die reageren op koersbewegingen dmv software.

Reply to
Rob

De stibiliteit hangt vnl af van hoeveel er AC gekoppeld is. (totale spinning mass dus) Voor Cetraal Europa is dat de hele EU. Groot Brittanie bv kan vrij zweven, en fluctueert dus meer.

Nee hoor, geen nauwkeurigheid nodig. Die zwiep lanceert het rotortje iets te snel. Bij het afremmen komt hij vanzelf in sync. Het probleem met die oude klokjes is meestal dat het motortje niet genoeg vermogen heeft voor de toegenomen wrijving. Schoonmaken van de lagertjes verhelpt dat meestal,

Jan

PS Mooie vooroorlogse electrische klokjes hebben intussen wat antiekwaarde.

Reply to
J. J. Lodder

Vermogen wordt verhandeld in blokken van een uur. Na afloop van dat uur kan het zijn dat een centrale ineens meer of juist minder vermogen moet gaan leveren. Dat kan niet instantaan, en er kunnen daardoor kleine afwijkingen in de netfrequentie optreden,

Jan

PS Als er teveel vermogen is gaan de generatoren elkaar aandrijven.

Reply to
J. J. Lodder

Ze kunnen altijd nog de windmolens gaan aandrijven om een briesje te maken bij deze hitte.

Reply to
Rob

En wat gebeurt er met de energie van de overcapaciteit van zonnepanelen tijdens een hittegolf?

Reply to
O. Udeman

Of de warmtepompen in hun achteruit zetten...

--
Grinnikend door het leven...
Reply to
Izak van Langevelde

Dat hebben we al hier op het werk. Gevoed door zonnepanelen. Dat is zo ongeveer de beste use case voor zonnepanelen want als de vraag het hoogst is dan is de opbrengst ook het hoogst.

De groenlinkse dumbo's denken dat je electrisch kunt verwarmen in de winter met zonnepanelen als bron, maar die sporen echt niet. Echter in de zomer werkt dat wel.

Reply to
Rob

Was het maar waar. Maar helaas daalt het rendement als de panelen te heet worden. Een hittegolf is dus slecht voor mens en paneel.

-p

Reply to
Piet

Het kan nog erger:

--
            \   /          http://nieuwsgroepen.tk 
-------------///---------------------------------- 
            /   \                   Bye, BugHunter
Reply to
BugHunter

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.