Meeschakelen Dag/nacht-stroom of wel hoog laag tarief.

Hooi,

Is er iemand die een ontwerpje heeft of weet waar mee je een contact mee kan laten schakelen met dag en nacht stroom. Ik dacht dat dat met een puls ging via het licht net. Heb wel iets kunnen vinden van bestaande artikelen welke gelijk ook de hoofdprijs koste. (deze zitten in dezelfde behuizing als een installatie automaat.)

Maar wil eigenlijk zelf eens wat knutselen om te experimenteren...

b.v.d. Edouard.

--


(¯`·._.·[ E?üã®Ð ]·._.·´¯)
Reply to
Edouard
Loading thread data ...

Volgens mij gebeurt dat met toontjes, die via 230 volt leiding meegestuurd worden. Je zou eens moeten informeren naar deze toontjes, er dan een oppiklusje of spoeltje voor maken met en filtertje. Daarmee zou je de boel kunnen schakelen. Vraag nu, wie weet welke toontjes wat doen.

Bram

"Edouard" schreef in bericht news:44095861$0$2022$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Reply to
Bram

"Edouard" schreef in bericht news:44095861$0$2022$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

Het omschakelen van dag naar nachttarief gaat (in Nederland) op 2 manieren. a: door extra draden in de voedingskabel van het energiebedrijf (tegenwoordig netbeheerder) b: door het superponeren van een toon-frekwent signaal op de voedingskabel. Oftewel kortgezegd het meesturen van toontjes op de voedingskabel.

Wat bij jou zit??? Kan het hiervandaan niet zien.

Optie a: is vrij standaard Optie b: er is geen echte standaard voor. Elk energiebedrijf heeft zijn eigen manier (en frekwentie) om de signalen over het net te sturen.

Zelf mag je hier niets mee experimenteren. Bij optie A moet te gebruik maken van de extra stuurdraden, deze zitten in de huisaansluitkast van het energiebedrijf (dit is de zekeringenkast onder de kW.h meter) Hierin mag je niet komen. Het kan er ook levensgevaarlijk zijn!!

Bij optie B zul je eerst moeten weten hoe het werkt, ook hiervoor moet je de signalen weer uit de huisaansluitkast halen, waar je weer niet aan mag komen. De toonfrekwente signalen zijn vaak niet betrouwbaar aan je eigen kant van de kW.h meter.

Je kunt bij het energiebedrijf vragen of ze een extra relais plaatsen, danwel dat ze je een kontakt aanbieden. De kosten zijn dan vaak voor jouw rekening.

Veelal zijn er meerdere signalen. Omschakeling van dag naar nachttarief. Inschakeling van de Boiler (via een zg Boilerrelais). Vaak is deze gelijk met de omschakeling van dag naar nachttarief. Inschakeling openbare verlichting. De Remu heeft ooit ook nog eens een kooktarief gehad. Of het nog bestaat?? Geen idee. Schakelde zo rond 12.00 tot een uur of 13.00

Zoek eens bij Google naar: toonfrequent

Toet

Reply to
Toeternietoe

Geen antwoord op je vraag, en misschien ook wel een al te simpele gedachte... Maar dat omschakelen van dag- naar nachttarief zal toch wel steeds op een vast tijdstip plaatsvinden? Dan kun je dus ook een timer gebruiken.

Reply to
nmp

Hier heb ik nog een oud electromechanisch boiler relais. Tegenwoordig zijn er ook electronische. Het schakelt hier in utrecht in om 23.00 en uit om 7 uur. Op andere uren hoor je dat ding ook klikken(schakelen)

Een aantal jaren geleden is de nachtstroom omschakeling tussen 12.00 en

14.00 afgeschaft. Zaterdags en zondags heb je ook nachttarief. Je hebt dus minstens een weektimer nodig om het te simuleren.
--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

"Edouard" schreef in bericht news:44095861$0$2022$ snipped-for-privacy@text.nova.planet.nl...

kan

Beschikt u over 3fasige nachtstroom?? Wat is de bedoeling? Waarvoor wenst u dit te gebruiken? Is een voorkeurschakelaar een oplossing? Als u iets betere uitleg geeft kan ik u misschien helpen .

Reply to
Criticus

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.