Luidsprekers en HiFi.

In het blad HVT staat een luidspreker test (ATC SCM Active-10) . Heel lovende woorden over deze speakers zoals:"Precisie is het sleutelwoord". De speakers kosten maar 3199,- Euro. Per stuk? In de conclusie lees ik dan:"De mate van detailvoering en de precisie waarmee de ATC te werk gaat is naar mijn mening niet geschikt voor de huiskamer." HiFi is kennelijk echt een geloof en heeft niets met techniek te maken.

Hans

Reply to
JT van Es
Loading thread data ...

Bij zo'n artikel kun je voor het lezen beter eerst alle bijvoeglijke naamwoorden doorstrepen. Je houd dan opeens heel weinig tekst over, waarvan de feitelijke informatie inhoud te verwaarlozen is.

Kortom, tijdverspilling.

--
Joop van der Velden - pe1dna@amsat.org
Het hele jaar door radiovlooienmarkt op:
http://sharon.esrac.ele.tue.nl/verkopen/
Reply to
Joop van der Velden

Op Sun, 9 Jul 2006 13:07:36 +0200 schreef JT van Es:

Het is een mooie manier om te omschrijven dat je je vooral gaat ergeren aan de slechte opname en mix van veel (pop-)muziek (met opzet zodat op een goedkope radio en in de auto het geluid redelijk lijkt en er lage tonen te horen zijn)bij gebruik ban deze speakers.

Marcel B

Reply to
Marcel B

Ik wilde eens een paar boxen zelfbouwen aan de hand van een pre-fab geheel. Ik vroeg om een type met een rechte frequentie-karakteristiek. Dat kon niet, ik moest aan de hand van luister-proeven bepalen welke ik wilde.

Reply to
Funprice

Daarom is FM radio in de huiskamer via de ouderwetse HiFi installatie ook niet meer te genieten doordat het geluid wordt vervormd door de limiters, expanders en andere troep waarmee het signaal in de studio's wordt mismaakt voor het op de zender komt. Ik denk vaak met smart terug aan de tijd rond

1984/85 toen de TROS de CD-show uitzond met één of twee CD spelers vrijwel rechtsreeks aangesloten op de zender, zonder al die poespas er tussen. Ik heb er nog steeds cassette opnamen van (SONY TC-F1010 destijds 1900 piek) op TDK metaltape die nog steeds stukken beter klinken dan de huidige Radio 1, 2 of 3 om maar te zwijgen van de commerciele satellietzenders. En uiteraard levert ook de kwaliteit van het kabelsignaal geen positieve bijdrage aan de kwaliteit.
--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Klopt. Echter, 1 van de meest indrukwekkende soort luidsprekers die ik tot nu toe gezien en gehoord heb waren zelfbouw hoorn luidsprekers (maat: grote amerikaanse koelkast). Daar zit 1 conus in die nauwelijks beweegt. Hierdoor heb je veel minder vervorming en een vrijwel vlakke frequentiekarakteristiek. Op zo'n moment weet je dat al het andere slechts behelpen is om met een kleinere kast (en wat digitale signaalbewerking als je wat meer uitgeeft) een beetje herrie te maken.

--
Reply to nico@nctdevpuntnl (punt=.)
Bedrijven en winkels vindt U op www.adresboekje.nl
Reply to
Nico Coesel

Klipsch maakte destijds hoornluidsprekers, electrostatische luidsprekers van oa. Quad vervormen ook weinig. Gangbare dynamische luidsprekers hebben vaak een vervorming van 3% of meer. Dat soort info vind je zelden in de specs van de fabrikant.

Maurits

Reply to
Maurits

Niet te vergeten de harmonizers waarmee boventonen gemaakt worden. En de intermodulatie is gratis. Luistermoeheid is het gevolg.

Pieter

Reply to
P.

Lang geleden las een artikel waarin werd uitgelegd dat, mathematisch gezien, de exponentieele hoorn de "beste" belasting is voor een luidspreker. Gezien de afmetingen niet erg realistisch voor de meesten. Vandaar dat men de hoorn meestal "opvouwt".

Hal

Reply to
Hal

Misschien niet, maar wel in blaadjes als HobbyHifi, een duits blad voor luidsprekerzelfbouw. Die meten steeds de vervorming bij 90 dB geluidsdruk. Een goede hoogtoonluidspreker haalt over een flink bereik 0,1 %, en b.v. een basluidspreker als de Mivoc XAW310 zit onder de 1% voor een flink stuk, behalve onder de 50Hz waar het oploopt tot 3% . Het hangt ook van de luidsprekerbox af.

Mat Nieuwenhoven

Reply to
Mat Nieuwenhoven

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.