LG775 flatron monitor

Een jaar terug was ie al stuk, toen heb ik de print moeten oversolderen. Nu net begon breedte van het beeld met flitsen af en toe naar binnen te trekken.(ongeveer 1 cm) en na 5 minuten viel ie volledig uit, zelfs de powerled doet niets meer. Je hoort enkel nog een snel getik (ik vermoed de schakelende voeding) Ik heb hem nog niet open gedaan, maar misschien weet iemand of dit een gekend probleem is bij deze monitors?(Jopie miscchien?) (HS-tor?) Tia Greetz Cofke

Reply to
Cofke
Loading thread data ...

Heb er de afgelopen weken een drietal van gehad, allemaal met kapotte lijntrafo. Maar ik zou zeggen: maak het ding open en meet de transistors voor de H-afbuiging en de aansturing van de lijntrafo door. Als die allebei nog goed lijken te zijn, is het waarschijnlijk de trafo zelf - en voor sommige modellen LG is die helaas behoorlijk lastig te krijgen.

Je zou kunnen proberen de lijntrafo zelf door te meten, maar dan moet je wel in de weer met een signaalgenerator, wat extra condensatoren en (bij voorkeur) een oscilloscoop. En natuurlijk moet je het ding dan ook uitsolderen.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Richard Rasker wrote in news: snipped-for-privacy@linetec.nl:

Scoop en signaalgenerator is geen probleem.Kun je me wat meer info geven over zo'n opstelling.(moesten de torren nog goed zijn,( ik veronderstel als de npn overgangen nog kunt meten ze nog goed zijn))

Moest het de trafo zelf zijn, waar kan ik zoiets als particulier krijgen?

En dan nog effe om te zien dat men redenering klopt, De reden dat de powerled niet gaat branden is omdat de terugkoppeling van het horizontale afbuiging niet inkomt en de schakelende voeding telkens reset?

Al vast bedankt greetz Cofke

Reply to
Cofke

formatting link

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Ik doe het iets meer stapsgewijs, al is die methode van Repairfaq ook wel OK. Het helpt trouwens enorm als je via bijvoorbeeld de site HR Diemen

formatting link
de aansluitingen van de trafo kunt achterhalen. Ik doe het zelf meestal als volgt:

  1. Weerstand meten tussen anodekap en massa. Niet minimaal 50 MOhm? -> Kapot.
  2. Trafo uitsolderen.
  3. Weerstand meten tussen primaire spoel en andere aansluitingen (in het bijzonder die naar massa). Niet oneindig? -> Kapot (let op dat sommige trafo's meerdere aansluitingen op de primaire spoel hebben).
  4. Sluit een condensator van 10nF/250V aan over de primaire spoel. Sluit via een condensator van 1nF/250V een regelbare sinusgenerator aan (5 volt amplitude) op de primaire spoel. Zet de scoop direct over de primaire spoel en draai de frequentie langzaam op vanaf 20kHz. Ergens tussen 40 en 200kHz moet je ineens een fikse resonantie zien, die vrij scherp begrensd is. Gebeurt er helemaal niks? -> Kapot.
  5. Zoek de massa-aansluitingen op en verbind die met elkaar door. Zoek de ABL- en anodestroom-aansluitingen op, en verbind ook die met massa.
  6. Doe weer de resonantietest. De resonantie moet nu wat lager zijn, met iets afgevlakte sinustoppen. Geen enkele resonantie meer? -> Kapot (haal voor de zekerheid een voor een de massa-aasluitingen los, en kijk of je op een bepaald moment wel weer resonantie ziet). Op de anodekap moet je nu iets tussen 100 en 400 volt naar massa kunnen meten met een 10MOhm-meter (zodra je meet, zakt de resonantie wat in).
  7. De focus-uitgangen moeten enkele tientallen volts afgeven, de screen-uitgang enkele volts tot hooguit 15 volt.

Overigens kun je hiermee alleen vastellen of een lijntrafo echt kapot is, niet of 'ie nog goed is. Bij normaal bedrijf treden er veel hogere spanningen op, en kan doorslag optreden die bij deze test niet optreedt.

Succes ermee,

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Al vast bedankt voor de info, ik zal me er eens mee bezig houden met de feestdagen.

Tenslotte:

Klopt deze redenatie?

Greetz Cofke

Reply to
Cofke

Sorry, even overheen gelezen - maar nee, meestal gaat de schakelende voeding `hikken' doordat er overbelasting optreedt. Het ding schakelt in, de spanning komt op, er wordt al heel snel te veel stroom getrokken, en de voeding schakelt weer uit. Na een paar tiende seconde herhaalt dit zich.

Dat de redenatie niet klopt, had je ook zelf kunnen bedenken: als de monitor in stand-by staat, is er immers ook geen feedback , maar werkt de voeding (plus led) wel degelijk. De feedback naar de voeding is alleen bedoeld om storing in het beeld te voorkomen. Wanneer de voeding vrijlopend zou zijn, kun je allerlei soorten interferentie krijgen, resulterend in een onrustig beeld en helderheidsvariaties (of je moet de boel erg goed ontstoren). Wanneer de voeding synchroon loopt met de H-afbuiging (meestal via een lus op de lijntrafo, die ook weer gesynchroniseerd is met de H-afbuiging), kan dit niet meer optreden.

Een andere feedback naar de voeding gebeurt via een opto-coupler; dit is de spanningsfeedback, die de primaire aansturing wordt regelt aan de hand van een secundaire spanning.

Overigens zijn er wel monitoren (waaronder die van Iiyama) die de voeding inderdaad helemaal platgooien als ergens iets verkeerd gaat. Het foutzoeken in deze dingen is soms een drama, domweg omdat het ding vrijwel meteen weer uitschakelt, zonder dat je spanningen of signalen behoorlijk kunt meten.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Oké , hartelijk dank dat is me ook weeral duidelijk Greetz Cofke

Reply to
Cofke

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.