is een geaard stopcontact nodig?

En waar doe je dat trekken, bij de meterkast? Trekdozen zitten *minstens* in de muur verwerkt (ie, dat schilderen) en als je pech hebt ook gedeeltelijk tussen de plafonds en de vloeren, en dan ben je helemaal zuur.

Jaspoer

Reply to
Jasper Janssen
Loading thread data ...

Trekdozen in een muur verwerkt ? En tussen plafonds en vloeren ? Tja, dan is er iemand biezonder onhandig aan het klussen geweest.

In een gewone woning lopen er leidingen naar centraaldozen in het plafond in elk vertrek. Deze centraaldozen zijn zodanig over de diverse groepen verdeeld dat nooit over tegelijk het licht uitgaat als een zekering er uitgaat. Deze centraaldozen zijn vaak ook het ophangpunt voor plafondlampen. Vanaf deze centraaldozen lopen leidingen naar de muurdozen. Van de meterkast gaat er b.v. dus één leiding naar een plafonddoos in de voorkamer. Hier vervang je de bruine en blauwe draad door een bruine, blauwe en geelgroene draad. En vanaf deze plafonddoos kun je op dezelfde manier de leidingen naar de muurdozen voorzien van deze drie draden. Dat is de simpelste manier. Als je helemaal mazzel hebt ligt er al een geelgroene draad in de plafonddoos, b.v. als via deze doos wordt doorgekoppeld naar een vertrek op de bovenverdieping waar randaarde vereist is. Maar als inderdaad een klusser deze dozen allemaal achter beschildering, verlaagde plafonds en voorzetwanden heeft weggewerkt, ja dan heeft zo'n klusser je het wel moeilijk gemaakt.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

En in welk jaar heeft men ontdekt dat een centraaldoos systeem handig is? En wanneer zijn de eerste huizen van elektriciteit voorzien?

--
"Life is short, art is long, opportunity fleeting,
experimenting dangerous, reasoning difficult.? (Hippocrates)

pim. ReplyTo: nospam4me [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

Al die oude installaties zijn al lang afgekeurd. Ik heb in een huis gewoond met ijzerbuizen over de zolder en op de muur. Maar ook daar werd van doos naar doos gewerkt. Bij de meeste verbouwingen wordt een nieuwe centraaldoos installatie gemaakt met plafonddozen in een verlaagd plafond en worden buizen in de muren ingefreesd. Het is biezonder onhandig om alle dozen achter schilderwerk, wanden en vloeren etc. weg te werken, want je kunt er dan inderdaad moeilijk bij. Er zijn best mooie oplossingen om een doos in de muur af te dekken zodanig dat je er ook nog bij kunt als het nodig is.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

Jij hebt dus nooit in een oud huis gewoond.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Bullshit. Centraaldozen zijn pas ver in de tweede helft van de vorige eeuw gemeengoed geworden, en er zijn nog plenty huizen waar stukken electrische installatie en/of de layout stammen uit voor 1960.

Als je alleen maar aan huizen denkt waarbij er of van de zolder of vanuit de kruipruimte gewerkt kan wroden is alles al een stuk makkelijker, maar er zijn er ook met 3, 4 of 5 woonlagen.

Bij de meeste verbouwingen wordt een verlaagd plafond gemaakt? Waar haal je het vandaan...

Ja, maar die worden lang niet altijd gebruikt.

Jasper

Reply to
Jasper Janssen

Ja, maar voor dat de rage begon om alles achter voorzetwanden en verlaagde plafonds te leggen. Ik stam nog uit het tijdperk van ijzeren buizen met draad waarvan het isolatiemateriaal langzaam verging. Je kon op sommige plekken op onze buizen en de waterleiding een lamp laten branden. In oude huizen was de electr. installatie dan ook erg brandgevaarlijk. In het geval van renovatie moet dan ook meestal de gehele electrische installatie worden vernieuwd. We hadden twee groepen van 6 Amp. elk. Leidingen lagen over de zolder en op de muur. De nieuwe eigenaar van het huis - ik ben er een aantal jaren geleden geweest - heeft de zaak vernieuwd en de hele installatie is nu opgezet volgens het centraaldozensysteem. Geen buizen meer dwars over de zolder, wel achter voorzetwanden. Geen buizen meer op de muur, netjes ingefreesd in nieuwe binnenmuren.

Maar de OP heeft het nooit gehad over een oude woning. Jij begon er over en had het over een huis van meer dan 2 decennia oud. Ik heb ook in een huis gewoond dat was gebouwd in 1963. Centraaldozensysteem. Dus scheer niet alles over één kam. Kennissen wonen in een huis uit 1947. Soc. Woningbouw. Centraaldozensysteem. Ik weet niet wanneer dat in zwang is gekomen, maar het systeem is ouder dan 2 decennia, veel ouder.

--
Met vriendelijke groeten,
Ben Doedens
Reply to
Ben Doedens

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.