Hoe kan dit?

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten
Loading thread data ...

Ah, was het zo bedoeld. Duidelijk, en ik had het zelf kunnen bedenken, maar ik zat compleet op het verkeerde spoor.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dynamic dimming heeft meerdere voordelen:

- het verlaagt het energieverbruik

- het verbetert het zwartnivo (ten koste van het witnivo !)

- het verbetert (dus) de sequential contrast ratio

- het verbetert de kleurverzadiging van donkere kleuren

- het verbetert de kijkhoek (voor S-IPS schermen althans) Voor 2D dimming backlights komt daar nog bij dat het ook de ansi contrast ratio (d.w.z. binnen 1 frame) flink verbetert.

Mensen die onze 42PFL9803 gezien (en gekocht) hebben vinden dat het zwart spektakulair veel beter is dan een gewone LCD + CCFL. Vandaar ook dat we (alweer) een EISA award gewonnen hebben.

LCDs hebben inherent last van lichtlek. In witte toestand laten ze ca. 5% van de backlight door, en in zwarte toestand moet dit

0.01% of nog veel minder zijn. Dat lukt bijna niet, en daarom is het veel gemakkelijker om ook de backlight een beetje uit te doen. Dat kun je wel of niet volledig compenseren met de video drive, zodat het beeld eigenlijk niet veel verandert, alleen beter wordt. Hans en ik hebben het vrij aardig uitgelegd in onze presentatie op de SID van 2006, maar die paper is niet (gratis) te downloaden. Pierre heeft diverse varianten van dimming mooi uitgelegd, en die paper is wel beschikbaar. Zie deze links:

formatting link
formatting link
formatting link
formatting link
formatting link

Let op: er is ook een andere vorm van LED backlight: edge lit. Daarbij wordt een diffusor sheet van opzij belicht met LEDs, in plaats van CCFL. Voorbeeld: elke laptop display. Hiermee kun je extreem dunne backlights maken, zelfs 7 mm voor de hele TV. De uitdaging is om het licht efficient in de diffusor sheet in te koppelen, en het er ook weer uit te koppelen naar de LCD toe. Maar die zijn dan dus niet meer 2D dimmable, zoals de LedLux. Daarvoor heb je een 2D array van LEDs nodig, en enige dikte om het licht van elke LED op een vlakje van het display te laten schijnen. Dus houd die even uit elkaar.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

Dus als alles straks van Funai is, zien we jou bij Fimi terug? ;-)

Mooi stukje trouwens.

--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

=

=

dit voor degenen die het later ook nog terug willen lezen :->

(alhoewel dat type dan al weer niet meer bestaat)

zet lange links tussen < > om afbreken te voorkomen

Reply to
kees6238

Allereerst bedankt voor je uitgebreide reactie(s).

Inmiddels had ik een interessante white paper van NEC gevonden met daarin o.a. vergelijkingen tussen gewone, wide gamut-CCFL's en LED-backlights:

formatting link

Als de 7-serie met gewone CCFL's zou werken zou inderdaad het hele verschil in verbruik zijn verklaard. Maar kennelijk werkt de 7-serie toch ook met wide-gamut CCFL's.

Oneindig snappen de meeste mensen niet, miljoenen wel. :-)

Dat 17-bits RGB geloof ik direct, maar voor 2250 biljoen kleuren heb je 51 bits nodig.

-p

Reply to
Piet Beertema

Dat is 17 bits R, 17 bits G en 17 bits B, ook wel genoemd 17 bits RGB.

(hoewel je dat nooit zeker weet natuurlijk, in folders vermeldt men liefst alleen de hoogste getallen)

Reply to
Rob

Goed gevonden ! Er is inderdaad veel belangstelling voor LED backlights. De backlight is zo ongeveer de duurste komponent van een LCD panel. Men verwacht dat over ca. 2 jaar de LED backlight even duur zal zijn als CCFL, en daarna goedkoper. Ik was nog vergeten te vertellen dat je LED backlights op meerdere manieren in groepen kunt verdelen:

- direct lit (meestal met 2D dimming)

- edge lit (meestal super dun) maar ook:

- R+G+B LEDs (grootste color gamut, witpunt is afregelbaar)

- witte LEDs = B LED chips + R+G fosfors (net zo goed als CCFL)

- witte LEDs = B LED chips + gele fosfor (slechter, net goed genoeg voor GSMs en PDAs en zo) Op dit moment gaat de meeste belangstelling naar de 2e optie. Ik verwacht ook nog wel eens een keer iets met laser backlights.

Eind vorig jaar was ik op de Color Imaging Conference, waar alle grote namen op het gebied van color management bij elkaar komen. En ik, "first time attendee". Ik had al eens gemerkt dat het met de moderne backlights moeilijker is om twee verschillende meters te vinden die dezelfde kleurpunten meten. Maar er was daar een poster (paper) die vertelde dat dat ook voor waarnemers geldt. De ene persoon zegt dat twee displays met CCFL resp. LED backlight op hetzelfde witpunt zijn afgeregeld, en de andere persoon vindt ze nog duidelijk verschillend. Naarmate de spectra smaller worden, worden de verschillen tussen waarnemers belangrijker. En daar kun je met afregeling niet veel aan doen. Ik neem aan dat dat met laser displays (3x monochromatisch !) nog wel erger zal zijn...

Dat heb ik niet gevonden, althans niet voor dat type. Hoe weet je dat ?

En voor 16 miljoen kleuren heb je 24 bits nodig, vat je 'em ?

Ironisch: een groot aantal van die 2250 biljoen kleuren is zwarter dan zwart, dus zeker onzichtbaar. Er komen uiteindelijk maar ca. 1E9 kleuren bij de display aan, en dat is meer dan je kunt onderscheiden. Maar vanwege de dynamic backlight dimming worden het dan toch weer meer. Dus het werkelijke aantal is eigenlijk niet goed te berekenen. De kleuren worden veel meer beperkt door de MPEG compressie van de digitale TV kanalen.

Groeten,

-- Jeroen.

Reply to
Jeroen S

Weten doe ik het niet; ik leid het af uit de kenmerken oftewel "reclamespecs". Bij de 8-serie heet het:

- "Wide Color Enhancer 2" (WCE-II)

- "Red Color Enhancement"

- "Upgraded color gamut" Bij de 7-serie staat precies hetzelfde. Dus vandaar.

Ik heb de vraag over het verschil tussen de 7- en 8-serie ook voorgelegd aan Samsung, maar daar kom ik niet verder mee: "Technisch gezien behoort de LE52A856 tot een totaal andere serie als de A756. De 8 serie is een Slim Line die een andere manier van Backlight heeft als de 7 serie"

Ik hoop dat je 10E9 bedoelt, anders wordt het een saai geheel. :-)

OK, duidelijk. Het gaat dus om het Grote Getal. ;-)

-p

Reply to
Piet Beertema

1 miljard kleuren niet genoeg voor jou?
Reply to
Dombo

....

1E9 = 1

Het tijdperk van de zwart/wit TV mag toch wel tot de historie gerekend mag worden - en 1E9 is zelfs daar niet voldoende voor. 1-bits TV zou nog lukken :)

Reply to
Dirk

Heh, je hebt gelijk. Ik las het als 1**9 of 1^9.

-p

Reply to
Piet Beertema

Huh?

1E9 = 1*10^9 = 1000000000
Reply to
Rob

Met 1E9 wordt doorgaans 1 * 10^9 bedoeld i.p.v. 1^9.

Reply to
Dombo

1E9 = 1*10^9 1E9 =/= 1*10^0
--
Met vriendelijke groet,

Maarten Bakker.
Reply to
maarten

Sorry, ik sliep nog half....

Reply to
Dirk

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.