Mischien niet helemaal de goede nieuwsgroepen maar kan geen betere vinden,
Maandag j.l. was er een film op Net 5 waarin in een soort zwembad hete ( van hoge temparateur) dozen waar kernAFVAL in zat, door een storing kon dat zwembad niet meer gekoelt worden met als gevolg dat het water wat daar in zit allemaal dreigde te verdamen, en dan zo er een melt-down plaats vinden ?
Zover mij kennis van kern energie gaat is bovenstaande puur onzin, Kern afval is toch niet heet althans niet zo heet dat het water kan laten koken.
"peter" schreef in bericht news:ckmang$aji$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...
dat
?
koken.
Ik heb maar een klein stukje van die film gezien. Voor een groot deel een onzin verhaal. Maar kernreactoren die op zo,n zwembad lijken bestaan wel. De centrale in Petten b.v. Met Google zul je daar best wel wat over kunnen vinden.
Het is reuze simpel: kernafval produceert (stralings)energie die vrijkomt in de vorm van warmte, en die energie moet je afvoeren om problemen te voorkomen. Nu kan de warmte van één vaatje (of container of wat dan ook) misschien prima afgevoerd worden door het ding in de buitenlucht of in stilstaand water te zetten, dit wordt anders als je duizend van deze vaatjes op een hoop gooit - je zult dat geforceerd moeten gaan koelen.
Het is wel een beetje te vergelijken met hooibroei: één hooibaal zal niet snel vanzelf in de brand vliegen, maar wanneer je het hooi van een paar honderd of duizend balen op een hoop gooit, kan de gezamenlijke warmte die binnenin door bacteriën wordt geproduceerd de boel uiteindelijk in de fik laten vliegen, domweg omdat deze warmte niet snel genoeg kan worden afgevoerd.
Het belangrijkste is dat er ook in kernafval voortdurend warmte vrijkomt, en dat die warmte dus ook voortdurend moet worden afgevoerd om de temperatuur niet te hoog te laten oplopen. De hoeveelheid warmte is afhankelijk van de concentratie en de aard van de radioactieve stoffen.
"peter" schreef in bericht news:ckmger$s9i$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...
Slechte films moet je niet serieus nemen. Het was overigens een kerncentrale en ik neem aan dat we moesten denken dat het hier de reactorruimte betrof.
Als het in eerste instantie in een gekoelde omgeving opgeslagen was dan zal daar wel een reden voor zijn. Zoals dat het anders namelijk te heet wordt. Een melt-down is wat onwaarschijnlijk met dit soort heet afval, maar wel kan het akelig warm worden en flink gaan stralen. Op een gegeven moment is de warmte-afstraling door hitte gelijk aan de eigen opwarming van het spul, en dan zal het wel niet warmer worden. Tenminste, dat dacht ik zo. Groetjes, Wendy
"JT van Es" schreef in bericht news:ckmh7o$m7k$ snipped-for-privacy@sunnews.cern.ch...
vinden,
(
in
vinden
De
maar dat zwembad was niet de kernreactor, daar lag het kernafval in, op een gegeven moment zetten ze de kernreactor uit, om het koel water van de reactor te gebruiken voor dat zwembad.
Op zich wel, als het maar de kans krijgt heet genoeg te worden. Een meltdown is niks anders dan dat de radioactieve materie zo heet wordt, dat deze smelt (of datgene waar het in verpakt is), en dat kan weer gebeuren door ontbrekende koeling. Dit kan weer leiden tot een grotere concentratie van radioactief materiaal (doordat koelende of remmende stoffen ertussen verdwijnen), waardoor de temperatuur nog verder toeneemt, en op zeker moment spullen gaan verdampen en in brand vliegen - en dan heb een soort Tsjernobyl. De kans dat dit gebeurt is inderdaad niet zo groot - anders heette het nog gewoon 'kernbrandstof' en niet 'afval'. Maar het kan wel degelijk wanneer de warmte niet weg kan.
"Wendy" schreef in bericht news:ckmi31$11ak$ snipped-for-privacy@nl-news.euro.net...
zal
wordt.
kan
en
Hoeveel man personeel werkt er in zo'n kerncentrale eigenlijk. Ik kreeg de indruk, dat er zo in het weekend maar drie man (m/v) aanwezig was om de boel draaiend te houden (in diezelfde film uiteraard): twee, die allebei vonden dat ze de baas moesten zijn en één 'jongste bediende'.
"Meltdown" slaat op het feit dat de verpakking/omgeving zo heet wordt dat deze smelt - waarna het radioaktieve materiaal onder zijn eigen gewicht in de aarde zakt. Richting China.
Met het China Syndroom wordt precies hetzelfde bedoeld.
Een google aktie leert dat er 350 man in Borssele werken (1999). En dat is een kleine centrale. Een groot gedeelte daarvan zal in ploegendienst werken.
.. lichtelijk verbaasd dat er mensen zijn die zo'n film serieus nemen ....
Dat zeker niet. Het was een erg matige film. In sommige films is nog wel moeite gedaan om een natuurgetrouwe situatie na te bootsen, maar in dit geval moet het voor iedereen duidelijk zijn geweest, dat er een loopje met de werkelijkheid genomen is. Nu ik erover nadenk: er was maar liefst 4 man personeel, want bij de ingang van het complex zat ook nog iemand in een boordkartonnen huisje voor beveiligingsmedewerker te spelen ;-)
Was het niet de film "Atomic Twister" waar een kerncentrale door een orkaan beschadigd word? Er kwam geen koelwater want de diesel was op ofzo... vraag het me niet ik heb maar 'n half uurtje met verbazing zitten kijken...
"CyberJo" schreef in bericht news:1glpsrv.6klvdu9mq99cN% snipped-for-privacy@euronet.nl...
in de film werkt gesproken dat in dat soort van zwembad kernafval lag, op een gegeven moment werd de reactor zelf zelfs stilgelegd om een deel van de koelwater van de reactor in dat zwembad te doen.
ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here.
All logos and trade names are the property of their respective owners.