dimmer

Aannemende dat het om halogeenlampen gaat, is een waarschuwing wellicht op zijn plaats. Het rendement van die lampen (dus de hoeveelheid verbruikte electriciteit in verhouding met de lichtsterkte) gaat zeer sterk achteruit als je die met een regelaar dimt. De temperatuur van de gloeidraad wordt lager en er komt (nog) meer warmte dan licht uit zo'n gedimde halogeenlamp.

Ik heb er eens aan gemeten: zo'n 500W staande regelbare kamerlamp met een dikke halogeenpit er in. Zo'n ding zet de hele kamer in een helwitte gloed als je 'm voluit zet, dus iedereen zet 'm op een zacht pitje voor een sfeervol licht.

Het blijkt dat ie in de minimale stand nog 150W verbruikt. Met een

15W spaarlamp heb je dezelfde hoeveelheid licht...

Voor je 7 * 50W lampjes geldt waarschijnlijk hetzelfde. Lichtsterkte op 50%, electriciteitsverbruik is dan 70 of 80% van die 7 * 50W.

--
Joop van der Velden
pe1dna@amsat.org
-- zelf een GPS ontvanger bouwen? http://www.gpskit.nl/
Reply to
Joop van der Velden
Loading thread data ...

Kan mij iemand zeggen hoe het eigenlijk zit met het verbruik van een gedimde lamp. Bv, 7lampen van 50Watt die ik op halve sterkte laat branden.

Bedankt, Stefan

Reply to
Stef

Een dimmer die niet vol aan staat, bespaart energie. Dit komt doordat iedere fase van de 230 volt met enige vertraging wordt ingeschakeld, bijvoorbeeld op tweederde van de fase tijd: _ _ / \ / \ / ongedimde spanning \_/ \_/ __\__ __\__ _ gedimde spanning (alleen laatste 1/3 van de fase) / /

Een lichtdimmer halverwege zetten bespaart echter niet zoals je zou denken de helft van de energie, maar dat komt door de lamp zelf: de gloeidraad wordt kouder, waardoor de weerstand afneemt en er dus meer dan de helft van de stroom loopt in vergelijking met bedrijf op volle kracht.

Richard Rasker

--
Linetec Translation and Technology Services

http://www.linetec.nl/
Reply to
Richard Rasker

Das bij dimmers met faseaansnijding... ma als je nou eens een vermogensweerstand hebt als dimmer?

"Richard Rasker" schreef >

gedimde

Reply to
Vince

gedimde

En waar blijft de *verloren* energie die omgezet wordt in warmte in de dimmer ?

--
CU, Rob - Vanaf 1 november is onze site
www.kabel-inter.net - alleen nog via de mirrorsite
www.kabelinternet.nl-netwerken.com - te bereiken.
Dit is een tijdelijke situatie en zal ongeveer 4 weken duren.
Reply to
Rob / kabel-inter.net

met een vermogens weerstand heb je een kachel de energie die niet in de lamp gaat word omgezet in warmte en bij fase aansnijding heb je geen last van warmte hooguit een beetje in de halfgelijder de triac en als je denkt van wel dan snap je niks van de werking van fase aansnijding

herbie

Reply to
herbie

denken

Nee, de energie gaat niet verloren, maar wordt gewoon niet doorgelaten. M.a.w. een dimmer laat afhankelijk van de fase de stroom door, of niet door.

-- Peter van Merkerk peter.van.merkerk(at)dse.nl

Reply to
Peter van Merkerk

Er gaat vrijwel geen energie verloren in een dimmer. Dan maar even nog wat uitgebreider uitleggen hoe een dimmer werkt:

In een dimmer zit een speciaal soort halgeleider, een zogenoemde triac:

M2 M1 ~ o--(X)----|>|-----. Lamp |

Reply to
Richard Rasker

"Stef" schreef in bericht news:3fa3decc$0$22190$ snipped-for-privacy@reader3.news.skynet.be...

gedimde

Alle opmerkingen en adviezen ten spijt. Het dimmen van gloeilampen geeft nauwelijks een besparing op het elektriciteitsverbruik.

Van het verbruik van een gloeilamp wordt nog geen 5% omgezet in licht. De overige 95% wordt gebruikt om de lamp te verwarmen. Dat is zonde, maar het is niet anders. In theorie zou je dus 5% kunnen besparen als de lamp net geen licht meer geeft. In de praktijk ben je dan 100% van het energieverbruik aan het weggooien. Lamp is warm, maar geeft geen licht.

Ik schat dat je met een dimmer niet meer dan 1% van het energieverbruik kunt besparen. Uiteraard is het enigzsinds afhankelijk van hoever je dimt.

Jantje

Reply to
jantje

"Stef" schreef in bericht news:3fa3decc$0$22190$ snipped-for-privacy@reader3.news.skynet.be...

gedimde

Het probleem zit hem niet in de dimmer maar in de lamp. De gloeidraad heeft een temperatuurafhankelijke weerstand. Alleen als hij voldoende heet is komt er licht vanaf. Je kunt hem daarmee dus zo instellen dat er geen licht meer uitkomt, maar hij wel flink wat verbruikt. Zodra je hem gaat dimmen gaat je systeem rendement hollend achteruit. M.a.w., je dimt een lamp voor het comfort, niet om te besparen. Je moet dus niet gaan rekenen hoeveel je bespaart, maar zou je af kunnen vragen wat dat comfort je extra gaat kosten. Je kunt er immers ook een kleinere lamp in zetten die optimaal rendement geeft (nog slecht overigens). In absolute zin verbruikje minder energie, naarmate je de dimmer lager zet. Hoeveel dit is zal wel volgens een e-macht verlopen. Een lamp zo laag zetten dat er nog wel een beetje licht uit komt, maar naar verhouding veel stroom trekt is dus erg onrendabel.

n.n

Reply to
n.n

De besparing zit dan ook in de levensduur van de lamp.

--
pim. ReplyTo: news^A^B^C3^Hlezer [at] schaeffer.tk
Reply to
pim schaeffer

maar

weggooien.

kunt

Tenzij het om halogeen gaat. Het effect dat de verdampte wolfraam terug gebracht wordt naar de gloeispiraal werklt niet meer onder een glastemperatuur van 250 graden. Dan kan de levensduur zelfs korter zijn.

n.n.

Reply to
n.n

"pim schaeffer" schreef in bericht news:3fa418a6$0$56514$ snipped-for-privacy@news.wanadoo.nl...

Behalve dan bij halogeen lampen, zeker als ze altijd gedimd worden.

Ben

Reply to
BenDeGek

"BenDeGek" schreef in bericht news:3fa42c23$0$58715$ snipped-for-privacy@news.xsall.nl...

Bij Halogeenlampen gaat inderdaad het effect van de halogeen wat in de lamp bol zit terug bij lagere temperaturen. De gloeidraad verdampt iets. Dit wordt meer naarmate de gloeidraad heter wordt. Bij halogeen wordt de gloeidraad heter als bij een gewone gloeilamp. Door de halogeen in de bol slaat uiteindeijk de verdapte wolfraam van de gloeidraad terug op de gloeidraad. Zodat de gloeidraad dus langer mee gaat. Door de hogere temperatuur heb je een andere kleurtemperatuur, oftewel het licht is witter. En her rendement is hoger. Ga je de halogeen dimmen, dan zal de temperatuur lager worden, en het effekt van de halogeen verminderen.

Of de gleoilamp (of halogeenlamp) langer meegaat als je hem dimt is mij niet bekend. Dat zou eens iemand uit moeten proberen. Het is in elk geval wel zo dat door het dimmen er geen mooie sinus door de gloeidraad. Hierdoor kan de gloeidraad gaan "dansen" oftewel trillen. Dit zal de levensduur niet bevorderen. Bij Philinea lampen ( buislampen) welke veelal boven spiegels etc geplaatst worden hebben een hele lange gloeidraad, hiervan is dit effekt bekend. Het wordt ten sterkste afgeraden deze lampen te dimmen ivm levensduur.

Jantje

Reply to
jantje

Jarenlang een dimmer gebruikt op een hanglamp bestaande uit 3 elementen met in elke glaskelk een gloeilamp van 75 Watt. De levensduur van de lampen was t.o.v. van niet gedimde gloeilampen tamelijk kort, hooguit een jaar. Ook leek me het effect waarmee de lampen er steeds uitknalden veel dramatischer dan de plof waarmee een niet gedimde gloeilamp er mee uitschee. Eén keer is zelfs de hele gloeilamp uit elkaar geploft, kon ik glas gaan vegen. In de fitting zat alleen nog maar het schroefdeel van de lamp. Nee, dimmen is niet goed voor gloeilampen, de onregelmatige sinus (zaagtand) zal er zeker mee te maken hebben.

-- Moi

Ben

Reply to
Ben Doedens

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.