De opvolger van de 2N3055 ?

Vroeger had je de transistor de taaie power 2N3055. Is daar ondertussen een betere en een goedkope opvolger voor ?

Reply to
Arnold
Loading thread data ...

Je moet dan eerst gaan kijken wat voor specificaties je wel en niet belangrijk vindt, wat voor behuizing je wilt, en wat je er eigenlijk mee wilt.

Die dingen werden vroeger vaak gebruikt in gestabiliseerde voedingen, maar dat is helemaal uit de tijd. Zo'n voeding maak je tegenwoordig niet meer op die manier. Tegenwoordig zijn dat soort voedingen altijd schakelend, en dat is voor de leek wat moeilijker te bouwen maar daarentegen wel voor heel lage prijzen te koop. (zowel als subsysteem voor in een apparaat als in de vorm van een kastje waar een gelijkspanning uit komt)

Wil je hem alleen maar gebruiken om iets aan- en uit te schakelen dan is tegenwoordig een Power MOSFET een slimmere keuze.

Reply to
Rob

El jueves, 2 de mayo de 2013 17:51:03 UTC+2, Arnold escribió:

Dag Arnold,

Misschien een gekke vraag, maar in welke opzichten moet hij "beter" zijn?

Met vriendelijke groet,

Wim PA3DJS

Reply to
Wimpie

Deze alleskunners werden ook vaak gebruikt in eindtrappen. Ik heb hier nog een Elektuur eindversterker ontwerp staan met 2 x 2N3055 in de eindtrap (2 x

40 W bij 4 Ohm).
--
Met vriendelijke groeten, 
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Of omvormers, je weet wel 12v naar 230 met een beetje power...

--
Vloeibare groeten van Henri te Oirschot
Reply to
H2O

"ben doedens" schreef in bericht >

Elektuur eindversterker ontwerp staan met 2

Ja. :-) destijds hadden medescholieren een versterker gemaakt van -1 kW- met 16 stuks 2N3055 aan boord ! Die voeding had zulke grote elco's dat het op een flessenrek leek. Destijds een hele prestatie. Hij was zelfs in brug gebouwd.

Reply to
Arnold

"Wimpie" schreef in bericht

&

Beter, in de zin van meer versterking, hogere Ft en misschien wat meer amps ? Het mag ook een ander huisje hebben. Iemand ervaring met een betrouwbaar type ? Het is voor een breedbandige sinus-versterker dit keer.

Ik heb nog nooit een 2N3055 kunnen 'defect maken' :-o Een of andere BDY misschien ?

Reply to
Arnold

El 03-05-13 17:14, Arnold escribió:

?

type ?

Helder,

Ga eens naar Farnell, en geef als term "audio transistor" op, dan kom je op hele leuke transistors uit (semelab, onsemi). Ik bedoel: hoge spanning, redelijke hfe bij hoge stroom, behoorlijke SOA, en hoge Ft (zodat ze ook bij 20 kHz nog gain hebben).

--
Wim 
PA3DJS 
www.tetech.nl 
Please remove abc first in case of PM
Reply to
Wimpie

Op donderdag 2 mei 2013 17:51:03 UTC+2 schreef Arnold het volgende:

De TO-3 behuizing maakt hem duur, een goedkopere vervanging is de TIP33. Of een modernere darlington zoals de TIP142 gebruiken?

Reply to
MJ

Geweldige transistoren, inderdaad zeer taai en geschikt voor van alles. In versterkers zie je ze niet meer, MosFETs zijn beter.

Reply to
Palmisano

Palmisano wrote:

Klopt. Toch kwam er begin 70-er jaren een heel aardig geluid uit de Edwin versterker. Beter als vergelijkbare ontwerpen van Philips. Alleen het ontwerp van hun pre-amp was bagger. Deze was niet stabiel te krijgen. Gillen, fluiten, motorboten enz. enz. Ik heb 'm gebruikt achter een SONY pre-amp van mijn TA 5650 VFet en er was nauwelijks verschil hoorbaar tussen de originele SONY eindtrap (2 x 50 Watt VFett) en de Edwin (2x 40 Watt). Alleen het prijsverschil was enorm. Mijn SONY blies regelmatig zijn eindtrappen op. Uit coulance verving SONY alle haflgeleiders in de eindtrappen incl. de VFet's voor 150 Euro per kanaal. De Edwin heeft nog nog nooit een transistor opgeblazen. Mooie was dat ie bij lage vermogens in klasse A werkte en pas bij grotere vermogens de klasse B geschakelde

2N3055's hun werk gingen doen. Bij normaal gebruik werden de eindtrappen heel matig warm. Ik heb 'm later gebruikt achter een Philips pre-amp uit één van de bouwdozen uit die tijd. Daartoe moesten de uit- en ingangspanningen iets op elkaar worden aangepast. Zo heeft ie enkele jaren gewoon gedraaid in mijn eerste eigen woning hier. De destijds gebruikte luidsprekerboxen heb ik nog steeds in gebruik. Het waren PHILIPS 22RH497, in 1971 kostten ze 435 Gulden per stuk. Als squawker was een gekoepelde AD5060W8 (woofer) ingebouwd en deze heb ik later vervangen door een echte middentoner van Flipse. De hoge tonen domes werden vervangen door mylar exemplaren, waardoor de wat metalige klank van de AD 0160T8 werd ingeruild voor een wat zij-iger klank. Ze worden nu gebruikt achter een JVC Dynamic Super A versterker van 2 x 100 Watt. Ze doen het nog steeds goed. Ook de huidige digitale muziek wordt goed weergeven. Ik heb enkele DVD Audio DVD's waarop ook 24 bit DTS en AC3 96Khz audiotracks zijn opgenomen. Ik heb "Songs For Beginners" uit begin 70-er jaren van Graham Nash nog nooit zo nabij in de kamer gehad. En dat op meer dan 40 jaar oud spul. Het enige wat sterk achteruit is gegaan is mijn vermogen hoge tonen te horen. Wat ik hoor beperkt zich tussen 30 en 9000 Hz. Maar dat blijkt gewoon voor een een 68 jarige. De meeste hoge tonen hoor ik nog via een oude SONY MDR V2 hoofdtelefoon.
--
Met vriendelijke groeten, 
Ben Doedens
Reply to
ben doedens

Handig voor cross reference search:

formatting link
Zoeken naar een 2N3055 vervanger levert >200 resultaten.

Vwb. de gezochte betere parameters, bv. : Type Ic(A) Ft(MHz) Hfe Case

2N3055 15 0.2 10 TO3 BDY57A 25 10 20 TO3

Mvg, Gio Re

Reply to
GRe

Ha, die Edwin had ik ook gebouwd. Inderdaad prima ding voor weinig geld. Ergens wel spijt dat ik hem later gesloopt heb. De eindtorren heb ik nog steeds :-)

Reply to
Palmisano

Ik heb er nog een staan, eindtrap+voorversterker in zo'n aluminium profiel kast van Post Electronics.

Iemand belangstelling?

Reply to
Rob

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.