Hoeveel lumen levert een gloeilampje van 2,4V/0,5A?

Wie kan hier iets over zeggen? Of is dit afhankelijk van de uitvoering van het lampje?

Fred.

Reply to
Fred
Loading thread data ...

Op 29-9-2018 om 6:28 schreef Fred:

Waarom wil je dat in lumen weten? De simpelste manier van vergelijken als het om een dergelijk lampje gaat is het vermogen berekenen in watt.

Reply to
O. Udeman

Dat hangt sterk af van de temperatuur waarop het lampje brandt, een klein beetje variatie van de spanning tov de officiele werkspanning (of toleranties in het lampje zelf waardoor de werkspanning in feite niet precies klopt) maakt een boel uit.

Echter je kunt rekenen met ongeveer 15 lm/W (houd rekening met 10 tot 20) dus voor dit lampje zou dat 2.4*0.5*15 = 18 lm zijn.

Echter is de spanning iets te laag dan loopt dit hard terug.

Reply to
Rob

Op 29-9-2018 om 10:39 schreef O. Udeman:

Ter aanvulling: de meting van lumen is te vergelijken met het meten van de ERP bij een zender. Je meet dan het effectief uitgestraalde vermogen in een bepaalde richting. Dat kan dus heel hoog zijn als je een lamp in een reflector plaatst die een lichtstraal bundelt en heel laag als je de lamp los hangt. Bij b.v. ledlampen heeft dat als resultaat dat het aantal lumen relatief hoog is, omdat die lampen per definitie voornamelijk een kant uitstralen. Dan wordt gemeten aan die kant en niet aan de kant waar ze niets uitstralen. Een van de redenen waarom ledlampen zuiniger lijken te zijn dan ze in werkelijkheid zijn. Maar ook minder goed bruikbaar in situaties waar rondom uitstralend licht nodig is.

Reply to
O. Udeman

Dat laatste is natuurlijk wel waar, maar daar kun je niets mee, want op basis daarvan kun je niets vergelijken. En dat is toch de bedoeling van zo'n rekensom. Verder is ook de genoemde mogelijke variatie in vermenigvuldigingsfactor van 100% veel te groot om er iets zinnigs mee te kunnen. Het simpelste en beste is om gewoon het aantal watt te berekenen bij de gegeven spanning en stroomsterkte, i.c.: 2.4x0.5=1.2 watt.

Reply to
O. Udeman

Klopt. Dit soort kleine laagvermogen lampjes heeft een nog veel beroerder rendement dan een 'gewone' gloeilamp.

Goed voor ovenverlichting ofzo,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

Volgens mij vroeg de vraagsteller alleen hoeveel lumen hij zou krijgen en was de vraag niet gesteld in de richting dat dit zoveel mogelijk zou moeten zijn. Als je het lampje verwisselt voor een moderne witte led dan heb je uiteraard minstens 10 keer zoveel licht. Echter dat is niet noodzakelijk een goede zaak.

(kijk bijvoorbeeld naar de vele apparaten die tegenwoordig een blauwe led als indicatielampje gebruiken en daar dan de stroom door heensturen die vroeger normaal was voor een indicatie led, zo'n 10mA dus. dan heb je met zo'n moderne led een schijnwerper die een blauwe vlek op de muur ertegenover projecteert. dat is helemaal niet functioneel)

Reply to
Rob

Ik schat dat hij ueberhaupt niet weet wat hij met een getalletje in lumen aan zou moeten.

Erger nog, in het donker wordt dat een felle witte vlek die de hele kamer in de schemer zet. Afplakken dus,

Jan

Reply to
J. J. Lodder

On 2018-09-29 O. Udeman wrote in nl.hobby.elektronica:

Nee, lumen [lm] is juist een maat voor het totaal uitgestraalde zichtbaar licht van een lamp in alle richtingen.

Voor intensiteit in een bepaalde richting wordt de candela [cd] gebruikt. Dit zie je inderdaad vaak bij losse ledjes. Hele hoge intensiteit (meestal aangegeven in mcd) en een kleine afstraalhoek (bijv. 7 graden), of juist een lagere intensiteit en een grote hoek (bijv. 120 graden). Best mogelijk dat beide ledjes een gelijk aantal lumen uitstralen (lm = cd * sr).

Zie ook hier voor een uitleg:

formatting link

Daar staat ook een vergelijkingstabel tussen led en gloeilamp etc. die voor de OP missschien handig kan zijn.

--
Stef    (remove caps, dashes and .invalid from e-mail address to reply by mail) 

It's documented in The Book, somewhere... 
 Click to see the full signature
Reply to
Stef

Bedankt voor de reacties. Ik wilde de lichtopbrengst van dit lampje in lume n weten om dit te kunnen vergelijken met de lichtopbrengst van een ander la mpje waarvan ik (vooralsnog) alleen het aantal lumen weet. Maar omdat bij o mrekening van watt naar lumen de omrekeningsfactor van 10 tot 20 lm/W kan v

r niet zoveel aan qua objectieve informatie.

Wellicht is het handiger toch te proberen de lampjes op het oog te vergelij ken qua lichtproductie. \dan wel met volle batterijen zodat de spanning ste eds dezelfde is.

Vergelijken in watt kan natuurlijk ook, maar dat is interessant voor vergel ijking qua vermogen, terwijl het mij juist om de lichtopbrengst gaat.

Fred.

Reply to
Fred

ElectronDepot website is not affiliated with any of the manufacturers or service providers discussed here. All logos and trade names are the property of their respective owners.